Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ХИВ - 40 години покъсно 98% от пациентите у нас се лекуват успешно

07.01.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1641544490250{margin-bottom: 0px !important;}"]98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават безплатна антиретровирусна терапия. При близо 90% от тях е постигнат прицелният терапевтичен резултат – вирусът е неоткриваем чрез стандартните изследвания. Такава е равносметката 40 години след появата на заразата.

37,7 млн. души в света живеят с ХИВ, като 16 на сто от тях дори не подозират. „Всеки може да бъде заразен, вирусът се предава по кръвен път, основният начин е хетеросексуалният контакт“, подчерта в Световния ден за борба с ХИВ/СПИН проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ и главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването (МЗ) на пресконференция, организирана от фармацевтичната компания MSD.

Около 1900 пациенти с ХИВ и СПИН се проследяват и лекуват в 5-те специализирани центъра у нас. Само 25 от тях не са на терапия по тяхно желание. 85% от пациентите у нас са мъже, като повечето са в най-рисковата група на хомо- и бисексуалните.

Тенденция в цяла Европа и у нас е, че пациентите застаряват – най-възрастният българин например е на 81 г., диагностициран през 2008 г., коментира доц. д-р Нина Янчева, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ и член на Експертния съвет. При редовен прием на антиретровирусна терапия хората с ХИВ/СПИН могат да живеят нормално, да създават семейства и да имат деца, но въпреки това стигмата продължава, призна тя.

През 2020 г. са диагностицирани 185 души с ХИВ у нас, а от началото на 2021 г. до момента са 219 – имало е забавяне заради пандемията през миналата година, каза още доц. Янчева. До момента от COVID са починали двама от пациентите с ХИВ/СПИН у нас, тъй като са били с много тежък имунен дефицит поради нередовния прием на лекарствата за основното заболяване.

През годините сме имали много трудни периоди с осигуряването на антиретровирусната терапия, но сега доставките са редовни и COVID пандемията не повлия негативно, отбеляза проф. Червенякова. В МЗ е взето решение за поддържане на 1-месечен резерв с необходимите медикаменти. Специалистите определиха като голям напредък осигуряването на еднотаблетен режим на терапия за възможно повече пациенти, тъй като се улеснява придържането към лечението.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross