Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Хисаря – СПА съкровище от древни времена

Текст: Лора Симеонова
Снимки: Личен архив
02.11.22
BETTY брой 102

Не един, не два, не десет, а цели 22 минерални извора – кой от кой по-лековити – превръщат Хисаря в СПА съкровище още в древни времена. И макар днес тракийските нимфеуми и римските терми да са заменени от модерни хотели, балнео- и уелнес центрове, духовете на жреци,  царе, императори, воини и неземни красавици сякаш още се спотайват сред руините – за да разказват истории за любов, смърт и изцеление.

Не един, не два, не десет, а цели 22 минерални извора – кой от кой по-лековити – превръщат Хисаря в СПА съкровище още в древни времена. И макар днес тракийските нимфеуми и римските терми да са заменени от модерни хотели, балнео- и уелнес центрове, духовете на жреци,  царе, императори, воини и неземни красавици сякаш още се спотайват сред руините – за да разказват истории за любов, смърт и изцеление.

Със своята близо 18-вековна история Хисаря, реално, е по-стар от 1300-годишна България. Смята се, че по южните склонове на Средна гора е кипял живот още в праисторията. В V в. преди Христа пък одриските царе са вдигнали своя „Мачу Пикчу“ на Кози грамади, а покрай изворите с жива вода – нимфеуми (б.р. лечебно-религиозни комплекси). Когато римляните завладели Тракия преди две хиляди години, изникнал и градът.

Официалната рождена дата на Диоклецианопол е 293 г., но зад указа на римския император се крие трогателна легенда. И до днес се вярва, че Диоклециан вдигнал величествената крепост в Тракия с 44 кули, 4 порти и 13-метрови зидове от благодарност за изцелението на любимата си жена. Според легендата, аугустата вехнела в примката на незнайна болест и капана на нечовешки болки „под лъжичката“, докато старец от тракийските земи не подучил императора да я отведе на север от Хеброс, за да се къпе и пие от вълшебните води. Отчаян, Диоклециан отнесъл любимата си до магическия извор – и чудо – аугустата била изцерена и преродена!

 

Спасение при камъни в бъбреците и жлъчката

Обяснението за това „чудо“ всъщност дошло в края на XIX в., когато правителството на Източна Румелия възложило да се направи химичен анализ на изворите. Накратко – императрицата лично изпробвала „магичните сили“ на хисарската вода при овладяването на жлъчно-чернодробни заболявания и болести на храносмилателната система. А ето и облекчение про кои други диагнози може да се намери в курорта:

- Пикочно-отделителна система: бъбречно-каменна болест, хроничен пиелонефрит, хроничен цистит и уретрит, състояние след екстракорпорална литотрипсия, единствен бъбрек, ХБН – начална степен;

- Сърдечно-съдови, ендокринно-обменни и заболявания на централната нервна система;

- Дегенеративни, възпалителни и посттравматични заболявания на опорно-двигателния апарат;

- Храносмилателна система: хронични гастрити и гастродуоденити, функционални заболявания на стомаха, диспептичен синдром, хронични неспецифични ентероколити, язвена болест;

- Жлъчночернодробни заболявания: жлъчнокаменна болест, хроничен холецистит, дискинезии, състояние след вирусен хепатит;

- Обменни заболявания: метаболитен синдром, затлъстяване, диабет, подагра;

- Опорнодвигателен апарат: артро-ревматични заболявания;

- Неврологични: дископатии, радикулити, полиневрити;

- Възпалителни и алергични заболявания на дихателната система;

- Заболявания на периферната нервна система;

- Слединсултни състояния.

И радонът на „Момина баня“ лекува

Или, Казано накратко, хисарските водя церят буквално „от глава до пети“. Как е възможно това? Благодарение на 22-а извора, които са с различни физико-химични характеристики, а температурата им варира от 31 до 51°C. Има и още нещо – слабата минерализация на водата я прави освен много вкусна, и идеална за вътрешна консумация. Именно т.нар. питейно лечение с нея има изключителен ефект при бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Ваните и подводния масаж пък са безценни при проблеми с опорно-двигателния апарат, обмяната на веществата и ендокринната система, гинекологични проблеми. А специално водата с температура от 41°C от  извора „Момина баня“ има допълнителен плюс – съдържа радиоактивния газ радон, който в малки количества помага при бъбречни и ставни заболявания.

„Момина сълза“ примамва с най-сладката вода

Друг известен извор – „Момина сълза“, бликнал при изгарянето на клада на местна красавица, разбунтувала се срещу свиреп бей – е изключително богат на микроелементи като манган, цинк, кобалт, мед. В Хисаря се кълнат, че 42-градусовата жива вода е най-вкусната в града и е „балсам“ при стомашно-чревни неразположения. От близката до него чешма – „Стублата“, пък тече най-хладката вода в курорта – едва 31 градуса. Затова и от стари времена местните я използват за промивки на очите.

Подмлади се с „Топлица“

Най-другия „полюс“ е „Топлица“, където изцелението блика с температура от 51 градуса. Върху извора е изградена и първата баня в курорта. Водата е доказано лековита при гинекологични проблеми. Но градската легенда мълви, че обливането с нея подмладява и „пробужда“ женската красота. Затова и Иван Вазов – при честите си визити в Хисаря, редовно се забавлява и шегува с опашките от суетни дами пред „Топлица“. За разкрасяващи бани – но не и за пиене – е идеална и „Бистрица“, която има благотворен ефект върху кожата. Водата от „Свежест“ пък е натурален антидепресант и помага при неврози. Или, както един от големите почитатели на Хисаря, поетът Валери Петров, намигва в свой стих:

Води целебни, син простор,

приятен въздух, птичи хор –

ако и тук не ти върви

със ритъма и римата,

причината – уви, уви! -

е другаде, не в климата…

cross