ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ НА НИСКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

д-р Мая Врчаковска, специалист по вътрешни болести

Ако имате симптоми на хипотония, като световъртеж, умора, замъглено зрение и гадене, трябва незабавно да седнете или легнете и да вдигнете краката си по-високо от равнината на торса. Ако симптомите са по-тежки и състоянието ви се влошава въпреки тези мерки, трябва да потърсите лекарска помощ

Хипотонията представлява анормално ниско кръвно налягане, под очакваните стойности. Обикновено това е кръвното налягане под 90/60 mmHg, но тази граница невинаги се приема за точна. Например, много млади хора имат кръвно налягане дори под тези стойности, но не се смята, че имат хипотония, защото това е нормалното им кръвно налягане – те са се адаптирали към него и нямат никакви оплаквания. В тези случаи това състояние не е проблем и не изисква специално лечение.

Хипотонията е медицински проблем, само ако причинява признаци и симптоми, свързани с други сериозни здравословни проблеми, например сърдечно-съдово заболяване. Симптомите включват световъртеж или слабост, загуба на съзнание, студена кожа, потене, умора, замъглено зрение, гадене. При по-тежки случаи тя може да доведе до шок.

Основни видове хипотония

Ортостатична хипотония: Проявява се при внезапно изправяне от седнало или легнало положение. При този вид хипотония възникват световъртеж, слабост, възможна е и загуба на съзнание. Проявява се, когато организмът не успява да адаптира достатъчно бързо кръвното налягане при изправяне. Спадът на налягането обикновено трае от няколко секунди до няколко минути след изправянето. Препоръчва се да се седне или легне, докато кръвното налягане се нормализира.

Този вид хипотония се среща при всички възрасти и по-специално при хора със здравословни проблеми, като високо кръвно налягане или сърдечно заболяване. Може да бъде и симптом на по-сериозен здравословен проблем, като в тези случаи лечението е насочено към основното заболяване.

Специфична форма на ортостатичната хипотония е т.нар. постпрандиална хипотония, което означава спадане на кръвното налягане след хранене поради насочването на кръвта към храносмилателните органи. Този подвид хипотония се среща най-често при по-възрастни хора с високо кръвно налягане или заболявания на централната нервна система, например болестта на Паркинсон.

Други причини могат да бъдат дехидратация, бременност, напреднала възраст, анемия, сърдечни заболявания, тежки инфекции, ендокринни заболявания, заболявания на централната нервна система, лекарствени въздействия, алкохол, продължително обездвижване.

Неврогенна хипотония: При този вид хипотония кръвното налягане пада след продължително стоене. Симптомите включват световъртеж, гадене, възможна е и загуба на съзнание. Може да се прояви и при неприятна или стресова ситуация. Възниква при недобра комуникация между мозъка и сърцето. Например, когато стоим по-дълго време, кръвта се насочва към краката, кръвното налягане пада, организмът подава грешен сигнал на мозъка за високо кръвно налягане и в отговор на това сърцето забавя работата си, което води до допълнително понижаване на кръвното налягане и предизвиква замайване и дори загуба на съзнание. Възниква в непроветрени и топли помещения, както и след продължително излагане на слънце.

Тежка хипотония в състояние на шок: Шокът е животозастрашаващо състояние, при което кръвното налягане пада дотолкова, че мозъкът и останалите жизненоважни органи не получават достатъчно кръв и кислород за нормалната си работа. Възниква при тежки състояния като кървене, тежки инфекции, сепсис, изгаряния, алергични реакции, отравяне. Ранните признаци и симптоми при шоково състояние са световъртеж, сънливост, а при по-възрастните обикновено първият симптом е объркване.

Диагностициране на хипотонията: Хипотонията се диагностицира въз основа на медицинска анамнеза, физикален преглед и резултати от клинични изследвания. Диагнозата се поставя от лекар, специалист по вътрешна медицина, а при по-тежки състояния се включва и кардиолог.

Основните изследвания включват: измерване на кръвното налягане, кръвни изследвания за изключване на анемия или ниска кръвна захар, електрокардиограма (ЕКГ), за да се установи дали пулсът е ускорен или забавен и дали не става дума за неправилна сърдечна дейност (аритмия) или сърдечен блок. При необходимост се препоръчва носене на ЕКГ холтер за мониторинг на сърдечната дейност за период от 24 часа или повече, за да се проследят промените в провеждането на електрическите импулси. Допълнителните изследвания включват ехокардиография (ултразвуков преглед на сърцето), коронарен стрес тест (за установяване на стеснение на кръвоносните съдове на сърцето) и други клинични изследвания.

Как се лекува хипотонията
Лечението зависи от вида на хипотонията и тежестта на симптомите. Целта е кръвното налягане да се върне към нормалните стойности и оплакванията да изчезнат. Ако е налице медицинско състояние, водещо до ниско кръвно налягане, се прилага лечение за него.

Състоянието се подобрява в зависимост от възрастта, общото здравословно състояние и от това, колко лесно може да се изключи или замени лекарството, причинило хипотония, ако в него е причината.  Преценява се дали състоянието на пациента позволява прилагане на ново лекарство. При здрави млади хора ниското кръвно налягане обикновено не предизвиква симптоми и не се нуждае от лечение.

Ако имате симптоми на хипотония, трябва незабавно да седнете или легнете и да вдигнете краката си над равнината на торса. Ако симптомите са по-тежки и състоянието ви се влошава въпреки тези мерки, трябва да потърсите лекарска помощ.

При ортостатична хипотония лекарят може да ви препоръча следните основни мерки: консумация на повече течности, да не се консумира алкохол, постепенно изправяне от седнало или легнало положение, да се избягва седенето с кръстосани крака, консумация на по-малки количество храна (ако имате постпрандиална хипотония). Ако сте прекарали по-дълго време обездвижени в легнало положение, трябва да увеличавате постепенно времето в седнало положение и едва след това да започнете да ходите.

Посъветвайте се с лекаря си дали да носите компресионни чорапи, които ще помогнат за правилното разпределение на кръвта в тялото. Ако хипотонията е причинена от медикаментите, които използвате, не спирайте лечението на своя глава, а се консултирайте с лекуващия си лекар за намаляване на дозата или смяна на лекарството.

В случай на неврогенна хипотония трябва да се избягват ситуации, причиняващи ниско кръвно налягане, като например продължително стоене или излагане на слънце, престой в непроветрени и претоплени помещения, стресови ситуации.

Пийте много течности и се научете да разпознавате симптомите, предшестващи загубата на съзнание, за да вземете мерки за повишаване на кръвното налягане в такава ситуация, например да седнете и поставите глава между коленете си или да легнете. Ако вземате лекарство, което понижава прекалено кръвното ви налягане, задължително се консултирайте с лекар.

Хипотонията може лесно да се лекува. Важно е да се информирате от лекар как и с какъв апарат да измервате правилно кръвното си налягане. Трябва да разбирате и разпознавате ситуациите, водещи до хипотония и да се научите как да ги избягвате и съответно как да постъпвате, когато кръвното ви налягане се понижи.

Повишен риск
При по-възрастните има повишен риск от ортостатична или постпрандиална (след хранене) хипотония, а децата и младите хора страдат най-често от неврогенна хипотония. При хората, които приемат лекарства като диуретици или медикаменти за лечение на високо кръвно налягане, сърдечно-съдови и неврологични заболявания, както и при обездвижените за дълъг период от време, е налице повишен риск от хипотония.

Промени в кръвното налягане
Кръвното налягане се променя непрекъснато, понижава се докато спим и се повишава сутрин поради повишеното ниво на стресовите хормони, пробуждането на организма и започването на дневните дейности.  Здравият организъм се адаптира към кръвното налягане, за да осигури достатъчно снабдяване с кръв и кислород на мозъка и останалите жизненоважни органи.