Тихият убиец

Д-р Ненад Радивоевич, специалист по вътрешни болести

Високото кръвно налягане е най-честият рисков фактор на преждевременната смърт в света. Първата защита при лечението на хипертонията е промяната на начина на хранене, физическата активност и намаляване на наднорменото тегло. 

Хипертонията или високото кръвно налягане е хронично медицинско състояние, при което кръвното налягане в артериите е повишено. Това състояние „изисква” от сърцето да работи ускорено, за да осигури адекватна циркулация на кръвта през кръвните съдове. Кръвното налягане има две стойности – систолна (горна) и диастолна (долна, сърдечна) в зависимост от това дали сърцето се съкращава (систола) или се разпуска между ударите (диастола).

Високото кръвно налягане се диагностицира, когато стойностите му са над 140/90 mmHg. Хипертонията се определя като първична (есенциална) или вторична. Около 90  до 95 % от случаите спадат в групата на първичните хипертонии, които нямат ясна причина. Останалите 5 – 10 % принадлежат към групата на вторичните хипертонии, които засягат бъбреците, артериите, сърцето или ендокринната система, най-често щитовидната жлеза или надбъбречната жлеза.

През 2000 година беше установено, че един милиард души в света или 26% от световното население страда от хипертония. През 1995 година около 43 милиона души в Америка са използвали антихипертонични лекарства, което представлява 24% от населението на САЩ. През 2004 година процентът на хората с хипертония в САЩ е увеличен и е достигнал 29% от населението.

Симптоми
Хипертонията рядко се съпровожда със симптоми, затова се нарича ,,тих убиец” и най-често се открива при случаен преглед или в рамките на изследвания заради друго заболяване. Някои хора се оплакват от главоболие (особено в тилната част рано сутрин), бучене в ушите, промяна в зрението, гадене, замайване или кръвотечение през носа. Първият показател на болестта може да възникне едва когато се появят усложнения на други органи.

Усложнения
Първичната хипертония е най-честата форма на хипертонията, която обхваща от 90 до 95 % от всички случаи. В почти всички развити държави горната граница на  кръвното налягане (систола) на населението се повишава с годините и то с 2 mmHg през всяка година, а долната му граница (диастола) – с 0,5–1 mmHg, което означава, че появяването на хипертонията е неизбежно с напредване на възрастта.

Хипертонията зависи от комплексното влияние на генетичните фактори и факторите, свързани с околната среда. Открити са гени, въздействащи върху стойностите на кръвното налягане, но са малко тези, които оказват съществено влияние, затова генетичната основа на хипертонията все още не е достатъчно ясна.

Няколко външни фактора оказват влияние върху кръвното налягане. Възможна причина е въздействието на стреса, консумацията на кофеин и липсата на витамин D. Резистенцията на инсулин, която е честа при пълните хора, също е свързана с хипертонията.

Причини за вторичната хипертония
Вторичната хипертония е резултат от причини, които могат да бъдат идентифицирани. Най-честите от тях са бъбречните заболявания, ендокринните състояния, като например синдром на Кушинг, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, акромегалия, синдром на Кон, хиперпаратиреоидизъм, феохромоцит. Другите причини за вторичната хипертония са затлъстяването, сънната апнея, коарктация на аортата, някои лекарства (например противозачатъчните), билкови препарати и стимулатори.

Диагноза
Ако измереното кръвно налягане е над 140/90 mmHg поне при  две или три отделни измервания, поставената диагноза ще бъде хипертония. Половин час преди меренето трябва да се избягват по-големите физически натоварвания, кофеин и никотин. Преди измерването е необходимо състояние на покой от минимум пет минути. Кръвното налягане варира през деня (циркадиален ритъм) и зависи от състоянието на будност, положението на тялото (легнало, седнало или стоящо), физическите активности, присъствието на други заболявания, стрес, храна и др. Често се случва кръвното налягане да се повиши по време на лекарски преглед, а вкъщи да бъде нормално. Това е т.н. синдром на бялата престилка.Затова между другото се върши 24-часово амбулаторно измерване на кръвното налягане, за да се провери запазен ли е циркадиалният ритъм на налягането. Върши се и тестиране на бъбреците (изследване на проби урина, протеинурия, серум НКУ и/или кретинин), ендокринните системи (натрий, калий, TSH), метаболитната система (глюкоза на гладно, общ холестерол, HDL и LDL холестерол, триглицириди) и други тестове (Хематокрит, EKG, рентген на белите дробове).

Лечение

Промяна в начина на живот: Начинът на живот, който понижава стойностите на кръвното налягане, обхваща намаляване консумацията на сол, повече плодове и зеленчуци и храни с нисък процент на мазнини (диета DASH), физическа активност, намаляване на телесното тегло, спиране на пушенето и ограничаване на алкохола.

Лекарства
Съществуват няколко групи лекарства, които могат да се използват при лечението на хипертонията. Подборът им зависи от сърдечносъдовия риск на пациента, възрастта му, присъстващите болести. Често е необходимо да се използва  по-голям брой лекарства, за да се постигне по-добър контрол на кръвното налягане.

Препоръчителните стойности са под 140/90 mmHg за повечето пациенти и по-ниски стойности за диабетично и бъбречно болни – под 120/80 mmHg. За това колко е важно значението на поддържането стойностите на кръвното налягане в оптимални граници говори и фактът, че спадането им със само с 5 mmHg намалява риска от удар с 34%, от исхемия – с 21%, както и намаляване на вероятността от появата на деменция, сърдечна слабост и смъртен изход при сърдечносъдовите болести.

Превенция
Хипертонията е сериозно и рисковано заболяване, при което голяма роля играе превенцията. При хората, които редовно се занимават с някаква физическа активност, съществува по-малка опасност появяване на болестта, както и при тези, които избягват стресовите  ситуации, превантивно намаляват употребата на сол и внасят достатъчни количества калций, калий, магнезий и киселини омега 3. Дори и всекидневните разходки могат да бъдат полезни за превенцията на хипертонията, както и различните начини на отпускане, намаляване на нервността и напрежението.

Съществуват шест основни превантивни препоръки: намаляване на наднорменото тегло за възрастни (BMI 20–25 kg/m2), намаляване на вноса на натрий под 100 mmol на ден (по-малко от 6 g кухненска сол на ден), редовна физическа активност – бързо ходене от около 30 мин. на ден, ограничена употреба на алкохол, храна, богата на плодове и зеленчуци, храна с по-малко количество наситени мазнини.

Успешната промяна на начина на живот и спазване на съветите за превенция могат значително да намалят риска от високото кръвно налягане.