Милена Исакович

Влиянието на метеорологичните условия върху здравето на човека било известно още по времето на Хипократ. Днес с него се занимава биометеорологията, която проучва начините, по които външните фактори влияят върху човешкия организъм, особено при високите температури и атмосферните колебания. Неразположенията, които чувстваме по време на климатичните колебания обикновено се появяват непосредствено преди или след резки промени в температурата, атмосферното налягане, влажността на въздуха и др. Най-чувствителни към тях са хронично болните и хората в напреднала възраст.

Придържане към лечението: За да облекчим негативното влияние на времето върху здравето ни, трябва да следим биометеорологичната прогноза. При студено време кръвоносните съдове се свиват, което натоварва сърцето, а кръвното налягане расте, докато в горещините кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното налягане спада. Хората, които са чувствителни към промените във времето, освен че задължително трябва да се придържат към предписаната терапия и лекарските съвети, трябва да избягват физическите активности и дори да не излизат навън в най-големите горещини или при внезапно падане на температурите, както и да приемат достатъчно течности. Ако хронично болните забележат, че състоянието им се е променило заради метеорологичните условия, трябва задължително да информират лекаря си. Може да помогне и спокойна разходка на чист въздух сред природата в подходящите часове на деня.

Неразположения: Неразположенията при хипертензия (високо кръвно налягане) се явяват под формата на главоболие, световъртеж, аритмия и безсъние и до 24 часа преди големите метеорологични колебания. До остро здравословно влошаване се стига преди всичко, когато атмосферното налягане и температурата паднат, а вятърът се усили.

Превенция: Високите температури и горещините не действат добре на хората, страдащи от хипертензия, защото кръвното налягане спада заради потенето и разширяването на кръвните съдове, а неговото колебание може да бъде рисково за здравето. За да се намали рискът от усложнения, кръвното налягане трябва да се мери всекидневно, да се намали консумацията на тежки и мазни храни, да се консумират повече зеленчуци, да се спрат цигарите и алкохола, а всички дневни дейности и задължения да се извършват рано сутрин или късно следобед. Изключително важно е да приемате по два литра вода дневно, като се препоръчва тази, обогатена с магнезий, защото този минерал е полезен за сърдечно-съдовата система. Разхлаждането също може да бъде опасно, така че трябва да избягвате резките температурни промени – например излизането от прекалено охладена стая навън на висока дневна температура. Това важи и за пътуването с кола. По време на летните горещини хората с високо кръвно налягане би трябвало да намалят приема на кофеин, газирани напитки и вода, богата на натрий.