Прекомерно изпотяване

д-р Светлана Минич
дерматовенеролог
Специализиран кабинет по кожни и венерически
заболявания „Д-р Боич”, Белград

Макар да изглежда като тривиален проблем, засиленото изпотяване е неприятно състояние и видим проблем, от който страдат около 3% от хората, но вероятно броят е по -голям

Защо се потим? Основната роля на потенето е терморегулацията; то може да се прояви и през деня, и през нощта по кожата на цялото тяло. Друг вид изпотяване е емоционалното, което винаги е през деня и се ограничава основно до лицето, подмишниците, дланите и ходилата. Центровете за тези два вида изпотяване са отделни и се намират в различни области на мозъка. По тялото има между два и пет милиона потни жлези. Те са най-гъсто разположени на челото, по главата, дланите и ходилата.

Как се проявява? Хиперхидрозата влияе върху всички аспекти на живота! Потенето е видим проблем и предизвиква сериозни психически проблеми. Проявява се ежедневно: постоянни грижи как да се скрие проблемът от околните, често преобличане, бърсане на ръцете или лицето, отсъствия от работа. Не са рядкост и емоционалните проблеми, включително депресия, социална изолация и загуба на самочувствие. Повечето пациенти описват проблеми, започващи още през детството или пубертета.

Първичната фокална хиперхидроза най-често се появява по определени части на тялото, като основно засяга симетрично лявата и дясната страна на тялото. Макар повечето пациенти да имат поне един епизод на изпотяване през седмицата, по време на сън потене липсва. Вторичната хиперхидроза се предизвиква от някакво друго заболяване или е нежелателен ефект от някои лекарства. Изпотяването засяга значително по-голяма площ от тялото, а често и цялото тяло, поради което се нарича и генерализирана хиперхидроза. Такива болни се изпотяват най-често по време на сън.

Различават се две форми на заболяването: идиопатична, или първична хиперхидроза, когато няма друго заболяване или състояние и вторична хиперхидроза, която се появява във връзка с инфекции, злокачествени заболявания, неврологични или ендокринни заболявания, увреждания на гръбначния стълб и системни заболявания на съединителната тъкан. Първичната се дели на фокална, при която се засягат части на тялото (дланите, подмишниците или ходилата) и генерализирана, когато потенето е изразено по цялото тяло. Най-честа е комбинираната хиперхидроза на дланите и ходилата, а най-рядко е интензивното потене на лицето, което може да се предизвика от емоционален стрес, топлина или пикантна храна. В 25 до 50% от случаите са налице нарушения при членове на семейството, при което вероятността от проявление и при децата е около 25%.

Лечение
Електрофореза: От 1984 г. е приета като официална терапевтична процедура за лечение на хиперхидрозата от страна на FDA (Американската агенция за контрол на храните и лекарствата). Много дерматолози я разглеждат като основна терапия, която трябва да се прилага предимно при прекомерно изпотяване на дланите и ходилата. При правилно приложение нейната ефективност е около 83%.

Ботокс: През 2004 г. FDA одобри употребата на ботокс за лечението на аксиларна хиперхидроза. Ботулиновият токсин  е естествен, пречистен протеин, който има способността временно да инхибира освобождаването на невротрансмитери в нервните окончания и по този начин да блокира секрецията на потните жлези. Чрез тази „блокада” ботулиновият токсин „изключва” потенето на местата, където е инжектиран. За съжаление ефектът не е траен, с течение на времето симптомите постепенно се проявяват отново, най-често в рамките на седем до 16 месеца. В такъв случай терапевтичната процедура трябва да се повтори. Процедурата се изпълнява с тънка игла, през която подкожно се инжектира ботокс. Това може да бъде болезнено, особено на дланите и ходилата.

Хирургични интервенции: Има различни хирургични методи; с локална хирургична техника потните жлези се отстраняват чрез кюретаж, ексцизия и аксиларна липосукция. Въпреки това, след временно подобрение може да се развие компенсаторно потене, т.е. поява на силно потене по други части на тялото, напр. по гърдите, гърба, корема, краката и лицето. Това се получава при 90% от оперираните пациенти.

Медикаменти: Използват се лекарства от групата на антихолинергиците, бета-блокери и клонидин хидрохлорид, които могат теоретично да намалят потенето, въздействайки на всички потни жлези. Дълготрайната употреба на тези препарати не се препоръчва! Тези лекарства имат множество нежелани странични ефекти, поради което не се препоръчва продължителната им употреба. Най-често се проявяват: сухота в устата, замъглено виждане, нарушения на зрението, речта, вкусовите усещания и дъвченето, задържане на урина, запек, сърцебиене.

Ежедневният живот: Препоръчва се ежедневно къпане с антибактериални сапуни за намаляване на броя на бактериите по кожата, които създават неприятния мирис. Използвайте антиперспиранти два пъти дневно – сутрин и вечер. Ако използвате такива веднъж дневно, нанасяйте ги вечер. Могат да се нанасят и върху дланите, ходилата и под мишниците.

Нека облеклото ви е от естествени тъкани: памук, коприна или вълна, които ще позволяват на кожата да диша. Перете често дрехите си. Снабдете се с „dress shields” – вложки, които се поставят под мишниците за попиване при силно изпотяване. Ако стъпалата ви са влажни, сменяйте често обувките и чорапите и ходете боси при всяка възможност. Избягвайте пикантна храна, алкохол или топли напитки. При някои хора помагат упражненията за дишане, самоконтрол, йога или техники за дишане и всякакви форми на отдих, освобождаващи от стреса.

Препарати, облекчаващи оплакванията
Дезодоранти: те не могат да предотвратят потенето, но противодействат на миризмата в резултат на действието на бактериите. Ефектът им трае няколко часа и могат да се използват многократно в течение на деня.
Антиперспиранти: нанасят се локално върху кожата. Блокират отделителните канали на потните жлези или намаляват тяхното кръвоснабдяване, което затруднява потенето. Използват се метални соли, като най-ефикасен е алуминиевият хлорид хексахидрат. Те се нанасят в концентрация от 10-15% в областта на подмишниците, а за дланите и ходилата е необходима по-висока концентрация, около 30%. Могат да се използват също и върху лицето. Нанасят се върху добре подсушена кожа, без вода или пот, най-добре е преди сън, като трябва да останат върху кожата от 6 до 8 часа. Действието им е мигновено, продължава само няколко дни и не е ефикасно при по тежки състояния. То може да повреди дрехите ви, затова внимавайте с пижамите и бельото. След постигане на задоволителни резултати процедурите могат да се разредят. Могат да се използват заедно с дезодоранти. При всякакви усложнения или раздразнения информирайте вашия дерматолог!