Текст: проф. Юлия Петрова, ръководител Отделение за диагностика и лечение на остри мозъчни инсулти и вестибуларни нарушения в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“

Тъмни кръгове под мишниците. „Роса“ по челото и лъщящи бузи. Хлъзгави ръце. Лицето на хиперхидрозата не е красиво. На какво се дължи прекомерното изпотяване? И „мисия възможна“ ли е да го контролираме или излекуваме? Попитахме невролога проф. Юлия Петрова, която ръководи Отделение за диагностика и лечение на остри мозъчни инсулти и вестибуларни нарушения в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

„Изпотяването (потенето) е важен физиологичен механизъм, който подпомага терморегулацията на организма на всеки човек. Процесът има свои собствени характеристики при всеки индивид, осъществява се през екринните жлези на кожата, за да се регулира телесната температура“, обяснява проф. Юлия Петрова. Моментите на повишено изпотяване могат да са напълно физиологични. Например, ако се дължат на повишаване на телесната температура, причинено от физически упражнения, треска, емоционален стрес или горещ климат. „Когато обаче количеството на потта е прекомерно голямо и епизодите на засилено изпотяване са зачестили без видима причина, се стига до хиперхидроза“, уточнява неврологът.

Засяга 1 от 100, стресът я изостря
Хиперхидрозата се причинява от различни фактори и засяга 1 до 3% от населението, сочи статистиката. Прекомерното изпотяване не се повлиява от промяна в температурата или емоционалното състояние, коментира проф. Петрова. „Хората с хиперхидроза се потят дори без обичайните задействания – като топлина или физическа активност. Изпотяването се появява в зоната на подмишниците, стъпалата и ръцете и обикновено започва преди 25-годишна възраст с поне един епизод седмично“, допълва специалистът от „Александровска“. Противно на разпространения мит, жените не са засегнати по-често. Случаите са почти поравно между мъже и жени, уточнява неврологът. Безспорно обаче е, че макар да не е животозастрашаваща, хиперхидрозата може да бъде изключително инвалидизираща. „Прекомерното изпотяване често е социално и професионално притеснително за човека. Стресът, свързан с него, води до допълнително безпокойство и последващо увеличение на секрецията, което само изостря това състояние. Получава се един труден за разкъсване кръг“, признава проф. Петрова.

И лекарства я провокират
Хиперхидрозата може да бъде първична или вторична. „Първичното заболяване е идиопатично. Приема се, че причина за него е възбуда на симпатиковата нервна система. Началото на заболяването е около пубертета. Предполага се и някакво семейно предразположение“, разкрива неврологът.

Вторичната хиперхидроза пък може да бъде генерализирана или локализирана. Има различни причини за появата ú. „Например това са ендокринни заболявания, често свързани с щитовидната жлеза, фебрилни състояния от различни възпалителни процеси, наднормено тегло, диабет, менопауза, алкохолизъм, употреба на различна дрога, туберкулоза, левкемия, лимфом, увреждане на гръбначния мозък след травми и други. Особена проява е краниофациалната хиперхидроза или прекомерното изпотяване на лицето, главата или скалпа“, изрежда ги проф. Петрова. Медикаментите също могат да причинят общо прекомерно изпотяване. Такива са някои лекарства, използвани в психиатрията, предписвани на хипертоници, различни добавки и др., допълва специалистът.

Откажете се от алкохола, внимавайте със сапуна
Има ли „спасение“ от неприятното изпотяване обаче? Лечението е промяна в диетата, някои допълнителни хигиенни процедури, прием на медикаменти или хирургична намеса, обяснява проф. Петрова. Задължително е засегнатите от хиперхидроза да променят режима си. „Намаляването на приема на алкохол, кафе, чай, тютюн и пикантни храни е важно, защото те предизвикват холинергични реакции и вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), което причинява изпотяване“, подчертава неврологът. Материите, които носим, също са от значение. За да запазят кожата си максимално суха, неврологът препоръчва на пациентите памучните дрехи. „Може също да се използват талк на прах или борна киселина, които са едновременно полезни в борбата с хиперхидрозата в гънките на кожата и краката“, уточнява специалистът от „Александровска“. Ефективни още са стелките за обувки, които абсорбират изпотяването.

Интересно е, че не се препоръчва твърде често миене на ръцете. „Хиперхидрозата води до изсъхването им, което може да се влоши с прекомерно измиване, особено ако не се използва подходящ сапун“, обръща внимание на пациентите проф. Петрова.

Ботоксът като лекарство
Локалните лечебни мерки срещу прекомерното изпотяване обаче имат ефект само при леките или умерени промени в кожната активност, подчертава неврологът. Ако хиперхидрозата прогресира, е необходима по-агресивна терапия: медикаментозна, физиотерапевтична или хирургична. „Инжектирането на ботокс  добре повлиява прекомерното изпотяване на главата и лицето. Но инжекционната техника изисква умения. Потенциален страничен ефект от него в тези зони е асиметрията, особено на челото“, предупреждава специалистът по нервни болести. „Това може да се случи, ако някои от ботоксните инжектирания попаднат в лицевите мускули. Такава асиметрия обаче е временна и при необходимост може да бъде балансирана чрез допълнителни инжекции с ботулинов токсин“, успокоява ръководителят на Отделението за диагностика и лечение на остри мозъчни инсулти и вестибуларни нарушения в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

Лицето е най-чувствителната зона
„Изпотяването на лицето е често срещан проблем и може да бъде дори по-стресиращо и смущаващо от останалите видове“, споделя опита си проф. Юлия Петрова. „Дори хората, които се потят силно в други области на тялото, може да открият, че именно то ги притеснява най-много. Това е така, защото именно чрез лицата си се представяме пред останалия свят. А и не можем да скрием ефекта от прекомерното изпотяване там“, допълва неврологът от „Александровска“.