При отслабен имунитет

Д-р Кристина Давидович

Като отключващи фактори могат да се явят умората и изтощението на организма, стресът, различни травми, голямо физическо натоварване, излагане на екстремни температури, както и контакт със заразен човек.

Всеки, който е прекарал варицела, може по-късно да се разболее и от херпес зостер, защото причинителят на двете заболявания е един и същ вирус. Варицела-зостер вирусът остава в тялото в латентно състояние. След отслабване на имунитета, при стрес или травми той се реактивира при около 15 до 20 процента от преболедувалите варицела и предизвиква херпес зостер. Реактивирането може да настъпи, в който и да е момент, а обикновено това се случва между петдесетата и седемдесетата година.

Симптоми: Характерните симптоми са силно изразена чувствителност по засегнатите участъци, зачервявания по кожата, болка, парене, сърбеж, повишена температура и главоболие. Много бързо се образуват гроздовидни по форма мехурчета, а след това струпеи. Обикновено акутната фаза трае седмица-две, след това на мястото на мехурчетата се образуват струпеи, а болката намалява и престава. В редки случаи заболяването може да протече без появата на мехури и съпътстващи болки.

Лечение: Консултирайте се с лекар, веднага след като се появи някой от симптомите като болка и зачервяване по кожата. Той ще ви постави диагноза и ще предпише антивирусни медикаменти, които да повлияят на хода на болестта и по-нататъшното разпространение на вируса. При лечението на херпес зостер се използват кортикостероиди. Помагат и витамини от B групата.

Усложнения: Навременната консултация с лекар може да възпрепятства евентуалните усложнения, които обикновено се появяват при пациенти в по-напреднала възраст. Най-често срещаното усложнение е постхерпетичната невралгия, чиито симптоми са болка, сърбеж и изтръпналост, въпреки привидното отшумяване на болестта. Постхерпетичната невралгия може да продължи с месеци или дори с години.

Инфекция: Херпес зостер не е заразен като варицелата. Въпреки това заболелите, при които болестта е във фазата, в която се появяват мехурчетата, могат да пренесат вируса на другите, особено на тези с по-слаб имунитет – бебета и възрастни хора.

Съвет: Заболелите от херпес зостер трябва да се придържат строго към предписаната им терапия, да нямат физически контакт с други хора докато болестта е в акутна фаза, да се хранят редовно, да си почиват и да избягват стреса.