Текст: Боряна Димитрова

Херпесът е инфекциозно заболяване, което се причинява от различни видове вируси и което е невъзможно да се премахне от организма. Той се заселва в нервните клетки и остава в латентно състояние, докато не бъде провокиран. 90% от населението носят вируса, като повечето хора го придобиват на 3-4-годишна възраст.

Инфекцията се активира най-често в междинните сезони – есен и пролет, а основната причина за проявата на херпес симплекс е отслабеният имунитет. Ако заболяването рецидивира често, това е ясен знак, че защитната система на организма не функционира правилно. Неприятните сърбящи и парещи мехурчета обикновено напомнят за себе си след преболедуване, вследствие на стрес или при прекомерно охлаждане или затопляне на организма. Вирусът се събужда и започва да се движи по нервните пътища, докато не излезе на повърхността на кожата.

Обикновеният херпес (Herpes Simplex) се причинява от два типа вируси:

  • I тип – лабиален (херпес на устните)
  • II тип – генитален (засягащ най-често лигавиците на половите органи)

Механизъм на заразяване
В активната фаза на болестта херпес симплекс при наличието на обрив се отделя по-голямо количество вирусни частици и вероятността от заразяване е по-висока. Предаването на инфекцията обаче може да се случи чрез невидимите микротравми по кожата и лигавиците – с целувка, чрез кухненски прибори, хигиенни средства и хавлии. Инфекцията на гениталния херпес, от който страдат 45% от мъжете и жените, се предава както чрез интимен контакт, така и чрез самозаразяване.

Инкубационен период
При херпес симплекс инкубационният период е от 2 до 7 дни.

Лечение
Все още няма лекарство, което може да отстрани вируса на херпес симплекс от нервните ганглии. Съвременните научни изследвания и клинични проучвания доказват ефективността на няколко метода на лечение, които успешно противодействат на херпесния вирус.

  • Имунотерапия – метод за противодействие на херпеса, при който организмът е подпомогнат сам да се пребори с вируса.
  • Локално лечение – чрез кремове и гелове.
  • Прием на медикаменти като ацикловир и пенцикловир.
  • Подпомагане на организма чрез хомеопатични лекарствени средства или с шуслерови соли.
  • Помощ от природната медицина: прилагане на масло от чаено дърво (известно със своите антивирусни и противовъзпалителни свойства) или налагане на компрес, напоен с пресен сок от ехинацея; компрес от маточина; с пакетчета черен или зелен чай; тампон, напоен с кислородна вода 3%; студени компреси с лед; тампон, напоен в студено прясно мляко (ускорява процеса на оздравяване благодарение на имуноглобулините и калция); прилагане на паста за зъби; прилагане на сок от алое вера; нанасянето на чист пчелен мед изтегля гнойта от херпеса.

Херпесът се причинява от различни видове вируси: вируса на варицела- зостер (vzv); вируса на херпес симплекс (hsv), типове 1 и 2; вируса на епщайн-бар (ebv); цитомегалния вирус (cmv); човешкия херпесен вирус 6 (hhv-6); херпесен вирус на саркома на капоши (kshv=hhv-8).