Помагат лосиони, пасти и микстури

д-р Кристина Давидович

Най-честите причинители са понижен имунитет, изтощение и умора, стрес тежко физическо натоварване и излагане на екстремни температури. Обикновено се предава по въздушно-капков път.

Съществуват два вида херпес симплекс вируси – херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и херпес симплекс тип 2 (HSV-2). Първият, HSV-1, обикновено е причинител на орален херпес, въпреки че може да се появи и по други части на тялото, а HSV-2 се появява само като генитален херпес. След първата инфекция вирусът остава в нервните ганглии на гръбначния мозък и може да се активира отново.

Инфекция
Херпес симплекс тип 1: Заразяването с HSV-1 става най-често по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусът може да се предаде и при консумация на храна или напитка след заразения, както и чрез целувка. Рискът от инфектиране може да се ограничи, ако се избягва контакт с отворена лезия (раничка) или се ползва защитна маска при директен контакт с лице, което има HSV-1, и киха и кашля. Употребата на лични прибори за хранене и високата хигиена се подразбират.

Херпес симплекс тип 2: Най-често HSV-2 се предава при полов контакт със заразено лице. По време на инфекцията на заболелите се препоръчва да се въздържат от полово общуване, да информират партньора си и да ползват презервативи. Тези действия ще ограничат разпространението на инфекцията.

Симптоми

Първата инфекция с HSV-1 обикновено се характеризира със зачервяване, сърбеж и парене по устните, около носа или в устната кухина. В някои случаи е съпътствана от повишена температура, усещане за напрежение и умора, хрема, подуване на лимфните възли на врата. Възможна е появата на неприятен дъх, а на чувствителното и зачервено място много бързо избиват и ситни мехурчета пълни с водниста течност. При спукване те причиняват болка и ранички, които зарастват след една седмица, превръщат се в струпеи и изсъхват.

Първоначална инфекция с HSV-2 е най-често съпътствана от сърбеж, парене, подуване на лимфните възли на слабините, умора и липса на енергия. Около гениталиите и по гениталните органи и ануса се появяват гроздовидни ситни мехурчета. Те се пукат, образуват се струпеи, които изсъхват и падат, а на тяхно място се появява нова тъкан.

Лечение
Лечението на инфекциите, предизвикани от херпес симплекс вирусите (особено в случаите на генитален херпес) се провежда след консултация с лекар, който ще предпише терапията и/или с фармацевт. При оралния херпес ще помогнат различни лосиони, пасти и микстури, които ще облекчат паренето и сърбежа. След консултация със специалист могат да се приложат и антивирусни лекарства, които да възпрепятстват по-нататъшното развитие на вируса.