Текст: лейтенант д-р Радина Андонова от Катедра по инфекциозни болести на Военномедицинска академия

По време на летните отпуски хигиената невинаги може да бъде изрядна, особено на плажа, което обяснява защо в началото на есента броят на хората, заболели от хепатит A, нараства.

Острите вирусни хепатити са инфекциозни заболявания, причинени от специфични хепатотропни вируси, които предизвикват дифузно чернодробно възпаление. Познатите до момента видове вирусни хепатити биват А, B, C, D, а през последните години и тип Е.

Известен още като болестта на мръсните ръце, острият вирусен хепатит А е доброкачествено вирусно заболяване, което не хронифицира, но засяга чернодробната функция. Причинява се от хепатитен вирус А, единствен представител на род Hepatovirus. Вирусът не притежава външна липидна обвивка, което го прави много устойчив в околната среда и при третиране с киселини, спирт и етер.

Източник на инфекцията са само хората, които са най-заразни преди пожълтяването на кожата. Основният механизъм на предаване на инфекцията е фекално-орален, като най-честите пътища са воден, алиментарен и контактно-битов. В повечето случаи епидемиите от хепатит А се дължат на замърсена питейна вода, храна или повърхности. Най-често такива храни са сандвичи или салати, непретърпели термична обработка, а също така и морски продукти, замърсени от канални води. Възприемчивостта е всеобща, като боледуват предимно децата, но заболяването се наблюдава и при възрастни.

Инкубационният период на хепатит А е от 14 до 45 дни, като протича в няколко фази. Първата (продромална фаза) започва постепенно. Наблюдава се обща слабост, намалена работоспособност, понижен апетит, гадене, a понякога и повръщане. Може да има краткотрайна диария или грипоподобна симптоматика. Отминава за 2 до 5 дни, след което се преминава в следващата фаза (иктерична) – с пожълтяване на кожата, склерите и видимите лигавици, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. През този период може да се наблюдава лек сърбеж по кожата, тежест в дясното подребрие и в епигастриума (дължаща се на увеличения черен дроб). Понякога болните изпитват тъпа болка в лявото подребрие (поради увеличена слезка). Последният период е реконвалесцентен (възстановителен) и продължава от 2 до 4 месеца.

Всеки един пациент, който има оплаквания от пожълтяване на кожата и/или склерите, потъмняване на урината или изсветляване на изпражненията, е уместно да проведе консултация с инфекционист за прецизиране на състоянието. Най-често диагнозата хепатит се поставя на базата на клинични данни. Какъв точно е хепатитът, се установява със специализирани вирусологични изследвания (хепатитни маркери) след вземане на материал – кръв от пациента. До получаване на резултата (което може да отнеме до 72 часа) пациентът провежда терапия в болнични условия, тъй като хепатопротективната терапия не зависи от вида на хепатита.

Усложненията при заболяването са редки, то не хронифицира. Но тъй като понякога хепатит А има тежки форми, може да доведе до редица усложнения. Задължителна е консултацията със специалист по инфекциозни болести и евентуална хоспитализация, целяща наблюдение и лечение с хепатопротективна терапия – подпомагаща чернодробната функция (най-често на основата на силимарин), както и глюкозни вливания, имащи съществено значение за бързото подобрение на хепатоцитния метаболизъм. Необходим е постелен режим на пациента, както и спазване на определена диета – избягване на мазни и пържени храни, силни чайове, кафе, алкохол, бобови изделия, ядки и целулозни храни – някои от пресните зеленчуци и плодове.

Холестазната форма на хепатита, при която има покачване на допълнителни показатели в кръвта, както и малко по-продължително протичане, е едно от усложненията при хепатит А. Друго е фулминантното протичане на хепатита, което се наблюдава рядко, но може да има летален изход. Имунитетът е пожизнен след преболедуване, като хепатитът не хронифицира.

Хепатит А не е опасен за плода по време на бременност, но крие рискове за бременната, тъй като по време на бременността при жената се наблюдават редица особености, които може да доведат до по-тежко протичане на инфекцията.

Как да се предпазим от хепатит А?
Спазването на добра лична хигиена е много важно. Мийте често ръцете си и се хранете предимно в домашни условия или в сигурни заведения. Спазвайте тези правила и при пътуване в чужбина, защото в някои държави заболяването е по-разпространено.

Най-сигурната профилактика е ваксината срещу хепатит А, която не е задължителна в имунизационния календар на България, но е препоръчителна. Тя може да се поставя при деца, подрастващи и възрастни. След първата доза е необходимо поставяне на бустерна такава – между 6-ия и 12-ия месец след първата.

Докато хепатити В и С се появяват след контакт със заразена кръв или секреции, хепатит А се разпространява чрез храна и вода, които са замърсени от изпражненията на лица, заразени с  хепатитен вирус А.

 Вирусът е силно устойчив. Той може да оцелее в хранителния тракт на човешкия организъм, който е високо киселинен, може да живее и при стайна температура – за повече от седмица.