Чайовете и движението като превантивна мярка

Лейла Бегович

Подутите и разширени вени в крайната част на правото черво и аналния канал се наричат хемороиди. Ако се третират правилно и в по-ранна фаза, могат да се приберат и върнат в нормално състояние. Ако се пренебрегнат и не се лекуват, не остава нищо друго, освен да се отстранят чрез оперативна намеса.

В днешно време хемороидите са един от най-честите здравословни проблеми, от който страдат хора от двата пола и различни възрастови групи. Могат да се появят след операция или по време на бременност – заради хормоналните промени в тялото на бъдещата майка и плода, пристискащ органите. В тези случаи проблемът се смята за временен и може да му се повлияе с адекватна терапия.

ПРИЧИНИ: Забързаният ритъм, заседналият начин на живот, без достатъчно движение и спорт, бързото хранене на крак, затлъстяването, запекът и други подобни фактори благоприятстват образуването на хемороиди, което понижава качеството на живот. Много е важно да се потърси навременна лекарска помощ още при появата на първите симптоми, но и да се вземат превантивни мерки. Здравословният живот често е от решаващо значение за предпазването от тази болест.

Известно е например, че продължителното седене повишава налягането в кръвоносните съдове в областта около ректума. Това води до отслабване на стените на вените, образуване на неприятни израстъци, които могат да се възпалят и подуят, да болят, парят, сърбят и кървят. Много важно е възпалението да се лекува, а циркулацията да се подобри, за да могат болезнените подути израстъци да се приберат. Лекарят ще предпише подходяща терапия, но тя трябва да бъде съпътствана и от промяна в начина на живот (по-малко стоене и повече движение) и храненето.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ: Редовните физически дейности: поне два-три пъти седмично (плуване, групови спортове като баскетбол, волейбол, футбол, аеробика, пилатес или нещо друго), най-малко 45-минутно ходене или тичане на ден, както и редовни малки паузи при продължително седене на работа, ще стимулират метаболизма, ще подобрят циркулацията и ще ви бъдат сигурен съюзник в предпазването от появата на хемороидите.

От голямо значение е да се приемат достатъчно течности и богати на фибри храни, които подпомагат храносмилането, както и редовните и нормални изхождания. Избягвайте допълнително дразнещите люти и силни подправки, кафето и алкохола. Пийте по-леки чайове – тези, които са предназначени за облекчаването на проблеми с хемороиди, както и прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци.