Текст: д-р Димитър Христозов, завеждащ отделение „Проктология“ в Он Клиник

Повечето хора асоциират хемороидите с думата „болка”. Дори да не сте я изпитали на гърба си, това не означава, че няма да ви споходи внезапно. За да се избавите от този неприятен здравословен проблем, е важно да ограничите рисковите фактори за развитие на заболяването и да спазвате хигиенно-диетичен режим.

Какво представляват хемороидите?
Хемороидалната болест е широкоразпространено заболяване, най-вече при възрастните пациенти. Но за съжаление, напоследък се среща и при някои деца. Хемороидите представляват разширени венозни съдове в областта на долната част на ректума и ануса. Според разположението си се различават два основни вида хемороиди – вътрешни и външни.

Има ли разлика между фисури и хемороиди?
Фисурата е цепковидна раничка на най-тясната част на ануса, където се намира сфинктерният мускул. Тя е тясно свързана с появата на хемороиди. Обикновено при пациентите, които страдат от подобни заболявания, всичко започва от хемороидалната болест. Когато тя не се лекува в продължение на дълги години, най-честото усложнение, което се получава, са тези фисури.

Как протича хемороидалната болест?
Тя има четири основни стадия. В първия хемороидите са твърде малко, не дават съществени оплаквания и обикновено ги оставяме за наблюдение. Но във втория стадий те създават повече проблеми – кървят и се възпаляват, което налага неоперативно лечение. В третия, който е най-често срещаният стадий, вече симптомите са доста по-сериозни и пациентите са много изтормозени от заболяването. Тогава почти винаги се налага лечение и е най-удачно то да бъде направено чрез неоперативен способ. Влезнали в четвъртия стадий, единственото лечение на хемороидите е оперативното премахване, което е изключително тежко и болезнено за пациента. Той се нуждае от хоспитализация и дълъг възстановителен период.

В кой стадий е най-добре хемороидите да се премахнат безоперативно?
Принципно до трети стадий. Както казах, при вътрешните хемороиди, които са основният болестен процес, има четири стадия. Последният не е подходящ за неоперативно лечение, тъй като хемороидите са прекалено големи.

Кога се налага консултация с проктолог?
Най-честите симптоми при хемороиди са кръвоизливите. Имали сме и немалко случаи, в които пациенти не съобщават за забелязана кръв, а хемороидите им са много големи, в доста напреднал стадий. Тоест, всякакви други оплаквания като неясен дискомфорт, чувство за чуждо тяло, издуване или наличие на слуз, трябва да насочат пациентите към специалист, който да ги прегледа за хемороиди.

В какво се състои изследването за хемороидалната болест?
При нас, освен стандартен преглед с оглед и опипване с пръст, се прави и оптично изследване. Така наречената аноскопия протича за половин минута, без да има болка. При нея чрез оптика оглеждаме последните осем сантиметра от аналния ръб навътре, за да преценим дали става въпрос за хемороиди, фисури или други заболявания.

В някои случаи при това изследване може да се диагностицира и рак на дебелото черво, чиито симптоми са много близки с тези на хемороидалната болест. Но онкологичното заболяване изисква съвсем друго лечение.

Трябва ли хемороидите да се премахнат, ако пациентът не усеща болка?
Хемороидите болят единствено ако се възпалят. Болката е огромна, особено при тежки възпалителни кризи и тогава здравето на пациентите „излиза от строя“. Но ние не трябва да допускаме да се стига дотам. Ако пациентът има кървене, дискомфорт, издувания, трябва навреме да потърси помощ. Причината е, че при възпалени хемороиди не можем да проведем неоперативното отстраняване. Трябва да изчакаме кризата да премине, да няма болки, за да предприемем подобно лечение.

Кои са терапевтичните методи за справяне с хемороидалната болест?
Неоперативното лечение на вътрешните хемороиди в нашата клиника се провежда повече от 14 години. При него за няколко секунди се поставя по един латексов пръстен на всеки от вътрешните хемороиди. Няма болка, тъй като се използва изключително прецизна съвременна апаратура. Пръстенът прихваща самия хемороид и спира притока на кръв в този участък. Хемороидът, заедно с пръстенчето, отпада и изчезва завинаги. Това става до една седмица след манипулацията, по време на дефекация, без пациентът да усети нищо.

Неоперативният метод прилага ли се и на деца?
Разбира се. Имали сме няколко деца на 9–10 годишна възраст с кървящи хемороиди, на които поставихме такива пръстени.

Колко време трае възстановяването?
При неоперативния метод всичко става бързо и без болка. Целият престой на манипулационната маса, включително разговорите, е с продължителност от 20–30 минути. След това пациентът може да си тръгне, да шофира колата си, да се разхожда, дори да отиде на работа и да върши ежедневните си задачи.

Лечението е бързо и незабележимо, признато от Световната проктологична организация като максимално щадящо здравето на пациента. Затова и възстановяването е лесно. Единствено първата вечер пациентът може да изпитва известен дискомфорт или леки болки, които преминават с прием на стандартни обезболяващи.

Може ли хемороидите да се появят отново след манипулацията?
След време, дори и след оперативното лечение, може да се появят нови хемороиди. Затова изключително важна е профилактиката. Ние информираме всички пациенти по отношение на това, какво трябва да правят, за да не получат в бъдеще същите или нови заболявания. Малък процент от тях не се съобразяват с нашите препоръки и при тях се получават нови хемороиди. Но моите наблюдения показват, че понастоящем повечето пациенти се стараят да се грижат за своето здраве.

Какви усложнения може да получат пациентите, ако не започнат лечение навреме?
На първо място – възпалителни кризи, които са много тежки. При някои пациенти може да се получат значителни кръвоизливи, да се стигне до спешен прием в болница и дори до кръвопреливане. Другото усложнение е появата на фисура, от която да се получи гнойник, а той изисква задължително оперативно лечение.

Как да се предпазим от появата на хемороиди?
Най-важно от всичко е правилното хранене. Пациентите трябва да консумират повече плодове и зеленчуци, да избягват сухите и вредни бързи храни, които водят до запек. Препоръчителни са храните, която са богати на фибри.

Добре е пациентите да се пазят от люти храни и от прекаляване с алкохолните напитки. Има професии, които са по-рискови за развиването на хемороидална болест. Хората, които практикуват по-тежък физически труд, както и тези, които посещават често фитнес залата и обичат по-тежките спортове, не трябва да се пренатоварват. Продължителното седене на стол също оказва влияние за развитието на хемороиди.

В тази връзка IT специалисти, счетоводители, банкови служители и всички хора с професии, свързани с по-дълго седене, трябва по-често да се разхождат във или извън офиса. От съществено значение е да се прави всекидневен тоалет с измиване с хладка вода след дефекация.