Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ХЕМОРОИДИ И РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Профилактика и лечение[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Облекчаване на симптомите

Рискови фактори за появата на хемороиди или разширени вени са застоялият начин на живот, наднорменото тегло, тежкият физически труд, алкохолът и цигарите, бременността и раждането, наследствената обремененост. За да се избегне появата им, както и за да се облекчат неприятните симптоми, много важен е разумният начин на живот: поддържане на теглото в норма, повишаване на двигателната активност, избягване на продължителното седене или стоене на едно място, вдигането на тежести и носенето на чорапи със стегнат ластик. Трябва да се избягва и дългото излагане на топлина, горещите вани и сауните. За облекчаването на хемороидите са важни също и правилното хранене (прием на много вода, на богата на фибри и с ниско съдържание на сол храна, избягване на алкохола, саламите, пикантните и люти храни) и спазването на добра лична хигиена.

Видове хемороиди
Външните хемороиди са възелчета разширени вени, разположени по външната страна на ануса. Най-честият им симптом е болката, която отминава до дни, но възелчето остава и временно се увеличава при напън или физическо усилие. Рядко има кървене, но сърбежът е чест симптом, най-вече поради не доброто спазване на хигиена. Вътрешните хемороиди се наблюдават в областта на ректума. Тъй като там няма рецептори за болка, повечето хора дори не знаят, че ги имат. Но при механично дразнене или дефекация те могат да прокървят с ясна кръв. При напън вътрешните хемороиди могат да пролабират през ануса (да излязат навън), тогава от тях изтича слуз, която може да предизвика зачервяване и сърбеж.

Лечение на хемороидите
В първоначалния стадий лечението включва правилен хранителен режим, добра лична хигиена и прилагане на мехлеми и супозитории. Те облекчават симптомите, но не премахват самия хемороид. На следващия стадий се прилагат амбулаторни мерки като склерозиране чрез поставянето на ластиче, което прекъсва притокът на кръв и хемороидът „изсъхва“ и отпада. На трети и четвърти стадий се прилага оперативно лечение или премахване на хемороидите с лазер.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Много важно е да не допускате запек. Освен балансираното хранене, движението и пиенето на много течности, добър съвет е да свикнете да ползвате тоалет по едно и също време – например сутрин след изпиване на голяма чаша вода или след закуска. Не използвайте тоалетна хартия, веднага вземете душ, ползвайте биде или в краен случай предпочетете влажните кърпички.

Разширени вени
Освен неприятен козметичен дефект, разширените вени са сигнал за подлежащ проблем с вените, обикновено в областта на долните крайници. Прекарваме по-голяма част от времето си в изправено положение, затова налягането на кръвта там се повишава и „разширява“ вените. Хроничната венозна болест започва в сравнително ранна възраст и засяга по-често жените. Първите симптоми са лесна уморяемост, тежест, болка, чувство на затопляне или „мравучкане“, подути глезени в края на деня, схващане през нощта. Ако на този етап не се вземат мерки, с годините венозните стени се отпускат все повече, краката се подуват и започват да болят. Поради забавения поток на кръвта, в нея се задържат отпадни продукти, които благоприятстват развитието на възпалителни процеси, тромбози, флебити и т.н. Избягвайте да седите дълго време на тоалетната чиния.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Много важно е да не допускате запек. Освен балансираното хранене, движението и пиенето на много течности, добър съвет е да свикнете да ползвате тоалет по едно и също време – например сутрин след изпиване на голяма чаша вода или след закуска. Не използвайте тоалетна хартия, веднага вземете душ, ползвайте биде или в краен случай предпочетете влажните кърпички. Избягвайте да седите дълго време на тоалетната чиния.

Разширени вени
Освен неприятен козметичен дефект, разширените вени са сигнал за подлежащ проблем с вените, обикновено в областта на долните крайници. Прекарваме по-голяма част от времето си в изправено положение, затова налягането на кръвта там се повишава и „разширява“ вените. Хроничната венозна болест започва в сравнително ранна възраст и засяга по-често жените. Първите симптоми са лесна уморяемост, тежест, болка, чувство на затопляне или „мравучкане“, подути глезени в края на деня, схващане през нощта. Ако на този етап не се вземат мерки, с годините венозните стени се отпускат все повече, краката се подуват и започват да болят. Поради забавения поток на кръвта, в нея се задържат отпадни продукти, които благоприятстват развитието на възпалителни процеси, тромбози, флебити и т.н.

ХЕМОРОИДИТЕ СА РАЗШИРЕНИЕ НА СПЕЦИАЛНИ ВЕНОЗНИ ТЕЛА, РАЗПОЛОЖЕНИ В ОБЛАСТТА НА АНУСА И АНАЛНИЯ КАНАЛ. ТОВА Е ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ИНДУСТРИАЛНИЯ СВЯТ – СПОРЕД РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ, ОТ НЕГО СТРАДАТ 50-90% ОТ ХОРАТА.

Превантивни мерки
Основно това са контролирането на теглото, избягването на продължителното стоене в изправено положение, дългото седене и кръстосването на краката – те влошават кръвообращението. Подобряват го движението на краката и ходенето пеша – затова, движете краката си във всеки удобен момент, масажирайте ги, повдигайте ги с наклон 30°, за да позволите на кръвта да се оттече от тях. Когато сте на дълъг път, ставайте колкото е възможно по-често, а в седнало положение раздвижвайте краката чрез въртене на глезените във всички посоки. Важно е да избирате удобни обувки, за дамите – да предпочитате средния и ниския ток. Не забравяйте, че топлината предизвиква разширение на вените – топлата кола маска, солариумите, горещата вана, сауните и турските бани, дългото излагане на слънце. За да подобрите венозната функция, завършвайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката и масаж.

В АПТЕКИ BETTY ЩЕ ВИ КОНСУЛТИРАМЕ КОИ СА ПОДХОДЯЩИТЕ КРЕМОВЕ И ЛОСИОНИ ЗА МАСАЖ НА КРАКАТА И ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА ОТ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ. А СЪЩО И КАКВИ СОЛИ МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ВОДНИ БАНИ НА УМОРЕНИТЕ И ПОДУТИ КРАКА.

Лечение на разширените вени
Ако разширените вени са предимно козметичен проблем, лечението се състои в редовни физически упражнения, правилен хранителен режим и спазване на описаните профилактични мерки. Ако чувствате дискомфорт и болка, една от първите стъпки, единствено по преценка на лекаря, е носенето на специални компресивни чорапи. Те се избират индивидуално за всеки отделен пациент и подпомагат мускулите и вените да изпомпват кръвта в посока към сърцето. При по-тежките случаи се налагат по-инвазивни процедури като лазерна хирургия, склеротерапия, ендоскопска операция на вените и т.н.

Кои са специалистите, към които да се обърнем при хемороиди и при разширени вени?
В началните етапи и на двете състояния е достатъчно да се консултирате с личния лекар, който ще ви даде необходимите насоки. Ако обаче заболяванията са в по-напреднал стадий, най-добре е да посетите съдов хирург за разширените вени и гастроентеролог за хемороидите. Това са специалистите, които могат да извършат съответните изследвания и да назначат най-подходящото лечение според вашия случай.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Хормоналните промени през бременността влияят негативно на венозната стена. Освен това механичното притискане на вените в малкия таз от плода води до повишаване на венозното налягане и до появата на разширени вени. Ако те са изявени, бременната може да носи компресивни медицински чорапи. Добре е да следи за появата на зачервяване, уплътняване и болезненост по хода на вените, което може да е признак за тромбофлебит. За профилактика основно е спазването на хигиенно-диетичния режим.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross