Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Гурме чайове

10.01.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1641818926452{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

В нашата страна „чай“ наричаме всяка топла напитка, която е приготвена от някакъв вид билки. На запад е популярно понятието чай да се използва само за листата от растението чай. От него произхождат различни разновидности на отварата в зависимост от това от коя част на растението са листата и как са обработени или съхранени.

А вие какъв чай предпочитате? Как обичате да пиете чая си? Пакетчета ли ползвате, или приготвяте напитка от насипен чай?

Като прочетете до край, може да се откажете от пакетчетата и те да останат за вас в миналото завинаги. Но не ги изхвърляйте, те представляват добри абсорбатори на миризми в хладилника. Всъщност това е всичко, за което ще искате да ги използвате, след като разберете как правилно се пие чай.

Пет интересни неща, които трябва да знаете за гурме чая

1) Гурме насипният чай ще ви осигури много по-добър аромат и вкус в сравнение с обикновените пакетчета чай. Простата причина е, че насипните листа съдържат повече етерични масла, тъй като имат ненарушена повърхност. Резултатът е свежа чаша с много привлекателен аромат, който има и вдъхновяващ вкус. Всяка глътка ще възнагради сетивата ви.

Спомняте ли си онази невероятна чаша вино или чаша гурме кафе, която някога пихте в някое кафене? Имаше ли разлика от обичайното? Същото може да се получи и с вашето ново изживяване с чая...

Чаят в торбички съдържа т.нар. чаен прах, поради който никога не може да наподоби аромата на чая от насипни листа. Основната причина за това е, че смачканите листа съдържат по-малко количество етерични масла.

2) Гурме чаят също така съдържа повече антиоксиданти и полифеноли. Полезен е за регулиране на кръвното налягане, за понижаване на холестерола, подсилване на имунната система и дори намаляване на теглото. Тъй като насипният чай е пресен и съдържа повече масла, естествено те ще ни дадат повече здравословни ползи в една чаша.

3) Насипните гурме чайове обикновено предлагат много по-добро разнообразие на аромати и вкусове в сравнение с пакетираните! Има четири основни вида чай: бял, зелен, улонг и черен. Те идват от едно и също растение, но всеки тип се разклонява в хиляди разновидности.

Опитните любители на чая винаги търсят нов вариант и това е едно от многото удоволствия, които предлага гурме чаят.

4) Друго, с което насипният гурме чай се отличава, е, че е чудесна идея за подарък! Особено ако искате да впечатлите любим човек с нещо ново, приятно и романтично. В зависимост от вкусовете на човека, можете да изберете подходящия за него аромат и да постигнете ефект на истинска изненада.

Ако вземете и красив чайник с инфузор и комплект за чаши и ги опаковате в малка кутия или кошница за подаръци – това ще е идеалният начин да накарате човек да се почувства специален.

Това също така може да му помогне да придобие нов здравословен навик!

5) Мислите ли, че гурме чаят е скъп? Наистина насипните чайове струват малко повече, но в дългосрочен план получавате това, за което плащате.

Ако си вземете чайник, независимо дали сте любител на гурме чай или не, вие ще се влюбите в уюта, който създава напитката у дома.

В края на краищата след водата чаят е най-популярната напитка по света и пиенето му е традиция в много домове, заведения и обществени места независимо дали заради неговите здравословни качества или заради символиката на традицията и гостоприемството.

Ако искате да научите повече за това какво ви носи любимата чаша, ето още факти за чая, които трябва да знаете, независимо дали сте любител на гурме чай или просто на билкова отвара.

Можете да си приготвите една ароматна гурме напитка, докато правите обиколка из историята и видовете чай. И не забравяйте бисквитите за потапяне!

Как да си направим перфектната чаша чай

Ако някога сте приготвяли чай за друг човек, вероятно знаете, че хората, които пият гурме чай, може да бъдат малко по-придирчиви към резултата. За създаването на перфектната чаша има няколко фактора, като се започне от това колко чай да поставите в чайника, до каква температура трябва да бъде водата. Например зелен чай се приготвя само за 1-2 мин. във вода с температура около 70 градуса. Докато билковите чайове се държат 4-6 мин. във вряла вода.

Какво е т.нар. следобеден чай?

Британският следобеден чай претърпя ренесанс през последните години, като възроди традицията на спокойния следобед, прекаран с изящно сервиран чай и сладкиши. Разбира се, за него има още повече тънкости в поднасянето, като се започне от комплекта чайник и чаши и се премине през сладкишите, шоколадчетата и дори месните изделия, с които се сервира. От значение са и маниерите – начинът, по който държите чашата, салфетките или как го разбърквате.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross