Милица Алексич

Прическата е окончателния показател за жената, казва знаменитият моден дизайнер Живанши, чиято муза е била актрисата Одри Хепбърн, известна с изтънчения си вкус и грижливо поддържана простота

Високите температури, силното слънце, вятърът, морската сол и хлорът във водата на басейна могат да отслабят протеиновата структура на косъма, да изсушат косите и да понижат еластичността им. За да не ви се случи това, ето няколко основни съвета.

ПРИЧЕСКАТА: През горещите дни косата трябва да се оставя при всяка възможност да съхне по естествен път след всяко миене и намокряне. Ако нямате време за това, съветваме ви най-напред да подсушавате леко косата с кърпа без силно триене и едва след това да използвате сешоар. Не се препоръчват също и здрави и стегнати ластици. Ако връзвате косата си, направете го с панделка, която не прищипва и не стяга, изплетете хлабава плитка, прикрепете я с шноли. Ако косата ви е боядисана, имайте предвид, че слънцето и водата променят цвета, затова я предпазвайте с шал или шапка.

СРЕСВАНЕТО: Най-добре е да използвате за косата си мека четка или гребен с тъпи върхове. Косата трябва да се сресва с нежни движения, без скубане, като се започне от върховете и право нагоре. Правилното сресване предотвратява скъсването на космите. Ако косата е мокра, не трябва да се сресва с четка, а с гребен с редки и широки зъби.

БАЛСАМ: След къпане в морето се препоръчва краищата на косата да се разтриват с малко слънцезащитен крем, нанесен върху дланите. Регенериращият балсам за коса трябва да се нанася върху мокрия скалп, като косата се разресва с гребен, така че да се разпредели равномерно по целия скалп. В случаите на особено чувствителна и суха коса, на плажа или край басейна тя трябва да се предпазва с водоустойчиви продукти или смес от защитно масло, например от жълт кантарион, и регенериращ балсам. Поне веднъж седмично косата трябва да се хидратира със силен балсам за регенерация; така тя ще бъде свежа и бляскава, въпреки силното слънце и вятъра.

ДИЕТАТА: Грижи за косата се полагат и „отвътре”, чрез правилно хранене с храни, богати на желязо (стафиди, боб, леща, листни зеленчуци) и плодове и зеленчуци, богати на минерали, витамини и вода. Лятото е най-подходящата възможност за здравословно хранене и трябва да се възползваме от преимуществата му, които ще се отразят и на здравето на косата.