Милица Алексич

Съчетанието от студено, ветровито зимно време и затворени, затоплени помещения, най-често със сух въздух, уврежда кожата и нарушава нейния естествен баланс на влага

Профилактиката и правилните грижи са много важни за поддържане здрава кожата на ръцете през зимните месеци. Кожата ни трябва да се бори с екстремните външни условия, съчетани с големи температурни разлики в средата, в която живеем и работим. Доколко ще успее в това зависи преди всичко от кожната бариера, създавана естествено от вода, липиди и мазнини. Обаче „кожната бариера“ не е еднаква при всички хора; мнозина имат по-чувствителни горни слоеве на кожната тъкан, затова са необходими допълнително внимание и грижи.

САПУНЪТ: В зимни условия се препоръчва да се използват течни сапуни с глицерин, мляко или мед, защото твърдите сапуни могат да бъдат груби и да нарушат pH баланса на кожата, т.е. регулацията на потоците вода и електролит. При покупките трябва да се избират течни сапуни с маркировка „за чувствителна кожа“, т.е. хипоалергенни, особено при суха и чувствителна кожа на ръцете. Трябва да се избягват сапуните с висока пенливост и съдържание на парфюми, защото дразнят кожата.

ПРАНЕТО: Нормално е ръцете да се мият, но не и маниакално, „през пет минути“. Гореща вода не е необходима, освен при силно замърсяване, защото изсушава допълнително кожата. При миене на ръцете трябва да се отделя внимание на дланите, докато за гърба на ръката е достатъчно малко пяна и леко разтриване. След измиване ръцете трябва да се подсушават грижливо, най-добре чрез попиване с мека кърпа и веднага да се нанася крем.

КРЕМОВЕТЕ: Ако кожата на ръцете е здрава и целта е да се защити от дехидратация, се използват кремове на основата на глицерин, вазелин, ланолин и натурални масла, чиято функция е да хидратират кожата и я предпазят от загуба на влага. Ако кожата на ръцете е дехидратирана, трябва да се нанасят гелове, възстановяващи изгубената влага, като се втриват продължително в кожата. Едва след това се нанасят кремове, съдържащи масла, вазелин, глицерин и ланолин. Дерматолозите съветват кремът за ръце да се нанася върху кожата преди появата на първите симптоми на суха или напукана кожа. Смята се също така, че през зимните месеци не е достатъчно ръцете да се мажат с крем веднъж дневно, а това трябва да се прави по-често, най-добре след всяко миене на ръцете; така влагата в горните слоеве на кожата се запазва. Мазните длани могат да бъдат непрактични, защото оставят отпечатъци, затова честото нанасяне на крем се отнася преди всичко за гърба на ръката.

РЪКАВИЦИТЕ: През зимните месеци ръцете имат нужда от защита във вид на ръкавици. Ръкавиците могат да бъдат памучни или вълнени, с пръсти или без. Те не само защитават кожата на ръцете, но са и красив моден аксесоар. Също и при работа с различни химикали трябва да се използват предпазни ръкавици, както гумени, така и тънките, т.нар. „хирургически“, ръкавици. При увреждане на кожата на ръцете (напукване, загрубяване, зачервяване) памучни ръкавици могат да се носят и през нощта, върху нанесен дебел слой подхранващ, хидратиращ крем.