Текст: д-р Диана Аргирова, началник на Неонатологично отделение към УМБАЛ „Пловдив“

Раждането на бебето е един от най-щастливите моменти за всяка двойка, но с него започват и трудностите в отглеждането. В началото кожата на новороденото е с почти неутрално ph и е прекалено уязвима за „сблъсъка“ с микробите от околната среда. Затова е по-податлива на инфекции и раздразнения. Разговаряхме с д-р Диана Аргирова от УМБАЛ „Пловдив“, която сподели с нас ценни съвети за грижата за нежната бебешка кожа след изписването.

Бебешката кожа, особено на новородените, е много по-уязвима на външни въздействия в сравнение с тази на възрастните. Тя не съдържа най-повърхностния епидермален слой, което я прави лесно ранима и податлива на въздействието на редица външни фактори – механични, химични и микробни. Кожните придатъци, или така наречените потни мастни жлези, също са недоразвити, което налага необходимостта от по-специална грижа с подходящи продукти.
Проблемите с кожата на бебето възникват, когато родителите не се грижат правилно за нея. Поддържането на отлична хигиена е задължително след изписването на новороденото. За предотвратяване на кожни инфекции бебето трябва да се пипа само с чисти ръце, да се сменят често пелените и дрехите му. Още от раждането някои бебета имат кожни проблеми – кожата им е по-суха и напукана. Често това е резултат от преносване или от недобро вътреутробно хранене на плода. При наличие на кожни проблеми при бебетата родителите трябва своевременно да вземат мерки за отстраняването им. Препоръчително е обаче да се консултират както с педиатър, така и с дерматолог, особено през първите 3-4 месеца след раждането.

Един от най-срещаните кожни проблеми при бебетата е подсичането, по-известно като памперс дерматит. Запарването от памперса и лошата хигиена водят до развитието на гъбична, а в по-тежките случаи и на бактериална инфекция.

Атопичният дерматит е друг често срещан проблем, който тревожи родителите. Наблюдава се при фамилна обремененост с атопия (възпаление на кожата) и при деца, които имат непоносимост към белтъка на кравето мляко, а се хранят с адаптирани формули. По-рядко засяга кърмените бебета (при неправилно хранене на майката).

Бебешкото акне, което засяга предимно лицето, също не е за подценяване. То се дължи на хормонална стимулация на мастните жлези на детето от майчини или собствени андрогени (естествени анаболни стероиди). В повечето случаи не се налага лечение и то преминава спонтанно в рамките на 3-4 месеца, при това, без да оставя белези. Освен този проблем, след изписването на бебето понякога се появяват т.нар. млечни корички, които засягат главата и веждите. Те се формират в резултат от прекомерното образуване на себум. Тези образувания трябва да се третират със специално създадените за целта продукти, които се грижат за нежната бебешка кожа.

Препоръките за правилното къпане на бебето претърпяха доста промени през годините. Последни проучвания по темата показват, че кожата на новороденото си изработва сама специален филм, който я предпазва от външни въздействия. Този хидролипиден слой има антибактериални свойства и ако се отмие непосредствено след раждането, може да доведе до кожни проблеми. За поддържането на хигиената през първите 1-2 седмици се препоръчва обтриването на кожата с мека и влажна кърпа. Впоследствие бебето трябва да се къпе във ваничка – със или без измивен препарат. Това може да става ежедневно, като температурата на водата трябва да бъде 37-37.5 градуса.

Пъпчето на бебето завяхва и пада до 7-10 дена след раждането. Дотогава е добре да не се мокри. Може да се почиства по класическия начин – с етилов спирт от 75 градуса – от 5 до 7 пъти на ден или да се използват продуктите, предназначени за целта.

Хидратацията на кожата е от съществено значение заради предразположеността на бебетата към лесна загуба на течности. Изпаряването на водата през нея при сухо и горещо време и при претопляне е опасно и бързо може да доведе до обезводняване. Козметиката за нежна бебешка кожа играе най-важна роля за хидратацията. Тя трябва да е безопасна за здравето му, да не съдържа оцветители, ароматизатори, парабени, както и да е дерматологично тествана. Продуктите следва да се подбират индивидуално от родителите според типа кожа и съответния сезон. Ако бебешката кожа е по-чувствителна или атопична, е необходимо прилагането на специална медицинска козметика.