Текст: д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас

Две шепи любов, надежда и воля. Толкова стигат, за да се случи чудото – и едно недоносено бебе да се прибере у дома. Какво ни очаква обаче, щом Съдбата отговори на всичките ни молитви? От какви грижи има нужда недоносеното бебе? И за какво трябва да бъдем нащрек, щом го гушнем в прегръдките си? Отговаря д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

Недоносените бебета трябва да се гледат като „писани яйца“, откровена е д-р Стилияна Томова. „Те са много уязвими, особено изключително незрелите – родени преди 25-26 г.с. За тях през първите 6 месеца е много важно да растат „под похлупак“. И през първата година да имат ограничени контакти, с оглед да се предпазят от респираторни инфекции, които могат да увредят все още нестабилизирания бял дроб“, подчертава началникът на неонатологията в УМБАЛ Бургас.

„Важно е недоносените да бъдат проследявани стриктно, докато навършат поне 2 години. И то от лекари, които имат поглед и опит именно с такива деца. Специалисти, които познават развитието на рефлексите, по кое време се проявяват, как се съотнасят спрямо коригираната им възраст“, категорична е д-р Томова.

„През първия месец след изписването следим справят ли се родителите с храненето, има ли наддаване – в началото всяка седмица, после на две. От втория месец нататък прегледът трябва да е поне веднъж месечно. И вече, по преценка на лекаря, ако се открие изоставане, да се насочи детето за консултация с други специалисти – невролози, кардиолози и т.н.“, споделя опита си неонатологът.

Кърмене с дохранване в първите месеци

Храненето, тоалетът и режимът на недоносените бебета трябва да бъде съобразен с това, че са по-крехки. По стандарт до навършване на 2 месеца коригирана възраст те трябва да приемат специализирани формули. Въпреки това  и тук водеща е преценката на неонатолога. „Ако се види, че бебето наддава екстремно много, може да се преосмисли даването на формула“, уточнява д-р Томова. И не крие, че недоносените заради често по-слабия си сукателен рефлекс понякога трябва да хапват по 9 пъти на денонощие, вместо обичайните 7-8 пъти. При много мъничета се налага дохранване с шише. „Ако бебето е по-слабо, може да изсуква малко и да не успява да наддава. При кърменето е трудно да се прецени и количеството мляко. Затова в началото се препоръчва сукане за кратко и дохранване с шише, за да може да приема адекватни количества мляко, без да се уморява“, обяснява д-р Томова.

Превареното олио е балсам за кожата им

„Недоносените бебета са с малко по-лабилна терморегулация и поради тази причина препоръчваме да се поддържа по-висока оптимална температура в помещението, в което се отглеждат. Да са добре облечени – нито да се претоплят, нито да се охлаждат. Температурата в стаята е хубаво да бъде 24-25 градуса – с 1-2 градуса повече, отколкото при здравите доносени новородени“, съветва още неонатологът. Като подчертава, че кожата на недоносените е много фина и нежна и е по-лесно ранима. Затова изисква честа смяна на пелените, поддържане на добра хигиена, както и използване на козметика, подходяща за нуждите им.

„Научно доказано е, че най-добър ефект върху кожата на незрелите деца има обикновеното слънчогледово олио и след това всички модерни козметични продукти. Разбира се, то трябва да бъде преварено на водна баня и съхранявано по подходящ стерилен начин. Олиото съдържа както антибактериални, така и по-добри регенериращи и противоалергични свойства“, разкрива д-р Томова.

Разходките – на въздух, ако ще и на балкона

Разходките не са табу и за тези мъници, стига да се спазват някои правила. „Извежданията на доносените деца се препоръчват след 15-ия ден при температура на въздуха над 10 градуса. И – разбира се, ако няма дъжд и вятър“, напомня специалистът от УМБАЛ Бургас. С недоносените бебета е нужно малко повече търпение. „Трябва да се изчака до коригирана възраст от 15-20 дни, ако детето се развива добре. Разходката навън означава извеждане на тихо, спокойно място, с чист въздух, а не в МОЛ и в помещение, където има много хора“, подчертава д-р Томова. В условия като сегашната епидемия или в грипен сезон бебенцето може да се извежда и на балкона.

„В дома следва да се поддържа много добра хигиена, но не и фанатична. за да може имунната система на детето да дава добър отговор, трябва да има контакт с бактерии“, допълва още д-р Томова. Като съветва да не се използват много силни препарати със задушлива миризма.

Заплашват ги анемия и рахит

Рахит, анемия и инфекции – това са основните здравни рискове пред недоносените деца. „За превенцията им са ключови редовните прегледи и изследвания, както и приемът на медикаменти в профилактични и лечебни дози – витамин D, пробиотици и железни препарати до навършване на 1 г.“, обяснява д-р Томова. Неонатологът напомня, че каките и батковците, които ходят на градина или училище лесно могат да пренесат инфекция вкъщи – особено през зимата и пролетта, когато респираторните заболявания бележат бум. Затова се препоръчва в тези критични периоди да не контактуват с неукрепналото бебе, колкото и да им се иска. „По отношение на инфекциите в последно време пробиотиците се наложиха като засилващи имунната система. Само те обаче не стигат. Пазенето, вече споменатото ограничаване на контактите с други хора, е от съществено значение“, отново подчертава специалистът от УМБАЛ Бургас.

Концентрацията може да е проблем

„Много родители се питат дали детето им ще има дългосрочни увреждания, след като се е родило недоносено“, не крие д-р Томова. „Благодарение на напредъка в медицината все повече бебета оцеляват, но за съжаление, някои от тях остават с някаква степен на увреждане. Въпреки това вероятността детето да е в отлично здраве е много висока. Рискът е по-висок при родените преди 26 г.с. и с тегло под 1000 грама“, разкрива неонатологът. „Повече от половината от оцелелите деца се справят добре. Около 50% се сблъскват с различна форма на обучителни затруднения, емоционални, поведенчески и проблеми в социалната адаптация, трудности с концентрацията и паметта. Затова проследяването е от изключително значение, а ранната интервенция и адекватна подкрепа са ключови, за да могат децата да развият пълния си потенциал“, категорична е д-р Томова.

Разделете се с котката

Компромис д-р Стилияна Томова не прави по чувствителната тема с домашните любимци. „Като лекар съм на страната на тези деца и считам, че докато не достигнат определена възраст и добро състояние, в дома, в който живеят, не трябва да се допускат домашни любимци. В краен случай, при заварено положение, кучето или котката не трябва да имат достъп до стаята на бебето, до леглото му. Особено, когато детето започне да пълзи и да пипа, домашният любимец носи много рискове за здравето на детето“, предупреждава началникът на неонатологията в УМБАЛ Бургас.