Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Грижа за кожата

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Съвети за правилна грижа за кожата

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Здраве за кожата

Кожата е защитното покритие на тялото, което представлява първата линия на защита срещу проникването на микроорганизмите, поддържа баланса на телесните течности, чрез потенето регулира телесната температура и е проводник на усещанията – от докосване до болка. Външният вид на кожата влияе и върху личното възприемане на самия себе си, така че се отразява и на психиката. Здравето на кожата зависи от това колко влага и мазнини съдържа, цветът й трябва да е равномерен, да е гладка и мека. Но когато кожата изгуби влага и еластичност, това се отразява на външния й вид, тя става все по-чувствителна към външни влияния и склонна към различни възпаления. Грижата за кожата зависи от възрастта, тъй като тя се променя през целия ни живот.

Skin_2_site

Грижа за детската кожа
Дори и без някакви проблеми, кожата на бебетата и децата е най-чувствителна и изисква специални грижи. Прибавим ли към това ежедневните раздразнения, като обрива от пелените, драскотините, сухотата, разбираме колко е важно правилно да изберем продукти за грижа и хигиена, които осигуряват 100% защита за чувствителна кожа.

Грижа за младежката кожа
По време на юношеството кожата съзрява, както и останалата част от тялото. Почти 85% от младите хора между 16- и 25-годишна възраст имат проблем с мазната и склонна към акне кожа. Проблемът на младежкото акне често се смята за неизбежен и преминаващ с пубертета, въпреки че това е заболяване, което, ако се лекува неправилно, може да доведе до многобройни усложнения. Лечението на акне трябва да започне с посещение на дерматолог, който ще предложи индивидуална терапия и ще даде указания за ежедневната грижа за кожата. По-тежките случаи на акне трябва да се лекуват от дерматолог.

Грижа за зряла кожа
В зряла възраст кожата постепенно губи влажност и еластичност. Горният слой става по-тънък и първите бръчки около очите и устните стават видими. В по-напреднала възраст трябва да се използват продукти, които подхранват и овлажняват кожата, често с добавянето на витамини A, C и E, за да се поддържа здравето й. Стареенето на кожата се ускорява от слънцето, неправилното хранене, никотина и стреса. Има все повече продукти, които изглаждат кожата, особено на лицето, но важно е да бъдете внимателни и да изберете качествен продукт, защото прекомерната или неподходяща грижа може да доведе до различни възпаления на кожата.

ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА ТРЯБВА ДА Е СЪОБРАЗЕНА С НЕЙНИЯ ТИП И С ВЪЗРАСТТА НА ЧОВЕК. НИЕ В АПТЕКИ BETTY ВИ СЪВЕТВАМЕ КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА, ЗА КОЖАТА НА БЕБЕТАТА И БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ, ЗА МЛАДЕЖКАТА И ЗРЯЛАТА КОЖА, КАКТО И ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ ДЕРМАТИТИ.

Грижа за кожата според типа
• Замърсената кожа, склонна към акне, трябва да се почиства с препарати за грижа за акне и замърсена кожа и да се поддържа с хидратиращи и немазни кремове, при което е необходимо да се внимава кожата да не стане суха от прекалено агресивните препарати. Осигурете на кожата достатъчно количество влага и се грижете за кожата с емулсии и гелове
• Сухата кожа се поддържа с богати кремове, които съдържат подхранващи съставки и временно облекчават усещането за стягане и дискомфорт.
• Чувствителната кожа изисква специална грижа, в зависимост от проблема, като например препарати срещу зачервяване.

Кожата и слънцето
Кожата и слънцето са приятели, но и врагове. За да е здрава кожата, й е необходимо излагане на въздух и слънце, но то, освен че ускорява стареенето й, може също и трайно да я увреди. В по-дълбоките слоеве на кожата свободните радикали, които възникват под въздействието на ултравиолетовите лъчи, причиняват влошаване на състоянието на клетките и много опасни промени в ДНК, а последиците могат да бъдат трайни и необратими увреждания, дори и тумори. Ето защо трябва да се излага на слънце до 11 часа сутрин и следобед след 16 часа, а кожата да се маже със слънцезащитен крем, който съдържа UVA и UVB защитни фактори. Но, тъй като ефектът от тези препарати е временен, допълнително трябва да се защити с носенето на защитно облекло и стоене на сянка.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Специално внимание трябва да се обърне на защитата на детската кожа от слънцето, защото при прекомерно излагане в нея настъпват увреждания, причинени от ултравиолетовите лъчи и болестите на кожата могат да се появят още в най-ранна възраст.

Съвети за лечение на атопичен дерматит
Възпалението или дерматитът е най-честото заболяване на кожата, а в зависимост от причината се различават контактен дерматит, алергичен дерматит и други.
Атопичният дерматит или екземата е хронично възпалително заболяване на кожата, свързано с унаследяването на алергично заболяване, въпреки че истинската причина за заболяването е неизвестна.
В кожата настъпва намаляване или загуба на липидния слой, който задържа влагата и осигурява влажността, еластичността и устойчивостта на външни влияния, така че кожата става много суха с видимо по-слабо или по-силно зачервяване и сърбеж.
В зависимост от тежестта на възпалението кожата отича, топла е при докосване, появяват се сухи люспи (крусти), а заради разчесването се появява още по-голямо възпаление и ранички.
Заболяването се среща при деца и възрастни, а най-често е при кърмачетата между 3 и 6-месечна възраст.
С израстването заболяването може да премине в по-лека форма, с по-дълги периоди, през които няма видими симптоми.
Лекува се с лекарства, които се наричат кортикостероиди, под формата на кремове или мазила, които се прилагат в острата фаза на болестта.
Постоянно трябва да се използват емолиенти или неутрални кремове и мазила, които овлажняват и регенерират кожата, като по този начин предотвратяват появата на симптомите или значително ги облекчават.
Изключително важно е да се прилагат щадящи продукти за къпане, които не съдържат сапун и мирис и неутрализират изсушаващия ефект на водата.

КОЖАТА НА НОВОРОДЕНИТЕ Е НЕЖНА И ЧУВСТВИТЕЛНА И ИЗИСКВА СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ. ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕПАРАТИ БЕЗ САПУН И КАЧЕСТВЕНИ ВИДОВЕ ОЛИО ЗА МАЗАНЕ БЕЗ ЦВЯТ И МИРИС, КОИТО НЯМА ДА ДРАЗНЯТ НЕЖНАТА БЕБЕШКА КОЖА.

Грижа за кожата на бременни
Друга голяма промяна на кожата се случва с жените през бременността. Увеличаването на нивата на хормоните може да предизвика пигментация на кожата, а често се появяват и стрии заради разширяването на кожата на гърдите, корема, ханша и бедрата.
Бременната жена трябва да маже кожата си всеки ден със специални кремове и масла от жожоба или бадем, а фармацевтите могат да препоръчат и специални продукти за превенция и отстраняване на стриите.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross