Текст: Маурицио Пироло, коафьор

Какво се случва с косата ни при смяната на сезоните?
Климатичните промени създават или сухота и зачервяване, или твърде много влага на скалпа, причинена от изпотяването. Променя се хидролипидният баланс, който отговаря за неговата еластичност. И когато се наруши еластичността на скалпа, косъмът не намира повече подходящо място, където да расте и да се развива, и пада.

Нормално ли е при смяната на сезона косата да пада повече от обикновено?
Косата пада повече при смяна на сезоните, защото се ускорява процесът на нейното  остаряване. Да не забравяме обаче, че косата, която имаме на главата си, не е пораснала едновременно. Всеки косъм се намира в различна фаза на развитие, някои умират и падат, за да направят място на нови. Жизненият цикъл на човешкия косъм преминава през три фази:

Анаген: най-дългата фаза от цикъла, фаза на растеж с продължителност от 2 до 8 години, но най-често 4. В тази фаза при нормално развитие се намира 90% от косата.

Катаген: преходна фаза с продължителност от 2 до 4 седмици, при която косъмът спира да расте.

Телоген: фаза на покой, по време на която косъмът умира и пада, а фоликулът регенерира, за да даде живот на нов. Това състояние на покой на фоликула продължава около 3-4 месеца.

Как да поправим щетите от лятото и есента и да подготвим косата за студеното време?
Добро правило е да правим масаж на скалпа всеки ден, сутрин и вечер. Масажът стимулира кръвоснабдяването и притока на кислород и така подхранва клетките. Трябва да подхранваме скалпа, защото на тази база косата расте и ако тя не е еластична и снабдена с кислород, губи своята сила и пада. При масажа не се ползват продукти, важното е да се прави редовно лек масаж с кръгови движения. Най-лесният съвет е: когато сутрин и вечер си мием зъбите с едната ръка, с другата ръка да правим масаж на скалпа. Важно е също косата да се разресва добре сутрин и вечер, да се оставя свободна и да се връзва колкото се може по-малко, като не се използват ластици и метални шноли, а текстилни панделки. Използването на сешоар, преса за коса, маша и къдренето увреждат косата, но съществуват продукти, които я предпазват и трябва да се използват винаги, когато се прилага по-висока температура. За подхранване на косата са подходящи кокосовото, аргановото и олиото от ленено семе, както и различните „бабини рецепти“ с природни продукти.

Какви са тенденциите в прическите есен-зима 2019-2020?
Все повече се съобразяват със здравето на косата и естествения ú вид. Цветовете са натурални, с леки контрасти и с малко кичури. Това дава възможност да се боядисва косата само като се тонира. Когато косата не се обезцветява, тя не се уврежда химически. Покриването на белите коси се гарантира с бои с ниско съдържание на амоняк. Когато няма бели коси, се препоръчват безамонячни бои. Прическите са къси и средно дълги, не толкова филирани, както в предишните сезони. Стремежът при оформянето им е постигане на ефекта на естествените вълни, а не прекалено оформени къдрици. Бретоните се прехвърлят леко настрани. Връзването на косата става като естествен възел с велурени или копринени шалчета.