Милица Алексич

Всеки сезон предполага специфични грижи за косата, независимо дали е боядисана или не, къса или дълга, къдрава или права. През зимата я сушим със сешоар по-често, освен това носим шапки, излагаме я на сух топъл въздух в затворени помещения, а навън – на вятър и студ. Ако искаме да запази блясъка си, да избегнем нацъфтелите краищата и прическата ни да изглежда добре дори при влажно и студено време, трябва да се придържаме към някои основни правила.

Прическа: Ако шапките развалят косата ви, може да се посъветвате с фризьора си коя по-лесно поддържаща се прическа ще ви отива. Просто трябва да смените имиджа си през зимния сезон. Имайте предвид, че когато навън е влажно, къдрокоските стават още по-къдрави. Ако косата ви е чуплива, а обичате да я изправяте, ще ви се наложи да го правите по-често от обикновено. Може би по-доброто решение е да я оставите в естествената ѝ форма.

Подстригване: Най-хубави прически стават, когато косата е добре оформена и подстригана – изберете професионален фризьор, от който сте доволни. Златното правило гласи, че краищата се подстригват през три месеца – не чакайте да нацъфтят. Поддържаната коса е от значение за цялостния ви вид.

Хидратация: През зимата задължително ползвайте хидратиращи препарати за коса (серуми, маски, спрейове). Може да ги намерите по аптеките и дрогериите или пък да си приготвите някоя смес сами. Направете маска от едно яйце, две лъжички зехтин и сок от един лимон. Разбъркайте сместа добре. Нанесете я на влажна коса, увийте я с найлонова торбичка, отгоре с кърпа и останете така 45 минути. След това измийте с шампоан и нанесете препарат за възстановяване на косата.

Наелектризираната коса: През зимата косата се наелектризира по-лесно. За да го избегнете, трябва да разресвате косата с четка с естествен косъм, да ползвате хидратиращ шампоан и продукти за възстановяване на косата след миене, както и да носите шапки от естествени материи, които не прилепва плътно по главата.

Кожата на главата: Поне веднъж в седмицата масажирайте корените на косата със зехтин или бадемово масло. Така ще възпрепятствате появата на пърхот, ще предадете на косата допълнителен блясък, а кожата на главата ви ще бъде по-здрава и устойчива на атмосферните влияния.

UV лъчи: Имайте предвид, че ако ходите на планина (на висока надморска височина), трябва да защитите косата си със спрей с UV защита.