За всякакви случаи

Мария Йоксимович

Още от раждането, когато бебето получи в родилния дом гривничка с името и часа си на раждане, те са с нас при всички житейски обстоятелства – както във всекидневието ни, така и в специални и тържествени моменти, изпълнени със спомени за красивите мигове в живота, когато сме ги носили, загубили, забравили някъде или сме ги подарили.

Историята на носенето на гривни е стара колкото и човешкият род. Носели ги и жените, и мъжете на ръцете си, като се започне от китката на ръката, та до рамото, при което самото място на  гривната имало определено значение – от религиозно и магическо до обществено и класово. Направени от черупките на мидички, камъчета, кост, зъби, дърво, семена или пък от благородни метали, гривните в миналото имали и магическа функция – предпазване от болести и други нещастия, при което играели важна роля в различни ритуали и церемонии. Използвани са и при стоковата размяна – живописни екземпляри били разменяни за храна и дори за роби.

Някога всяка гривна служела да предпазва и имала лична стойност за този, който я носи; гривните са носени от рождение, символизирайки важни житейски събития през порастването и съзряването като например влизане в пубертета, женитба или омъжване. Комуникацията се вършела и чрез гривните, тъй като по изработката и мотива им се съдело за общественото положение на притежателя им или пък за намеренията му.

В древен Египет гривните били изработвани от злато, сребро, цветно стъкло и скъпоценни камъни като аметист, опал или тюркоаз, а най-често използваните символи били лотосът, змията, соколът и окото на Хорус. В антична Гърция за изработването на гривните често се използвало среброто – символ на чистотата и новото начало. При археологическите разкопки в Микена били открити гривни на 3.500 години, а в Троя – от периода преди 4.500 години.

Интересен е фактът,че през XVII и XVIII век дори съществували книги, които препоръчвали на жените какви накити се носят в определен случай, тъй като тендециите и модата се променяли. След Френската революция например скъпоценните камъни не се носели много, а били хит гривните и другите бижута, украсени с портрети на герои от революцията, и дори с гилотини. След като Наполеон изгубва властта си, на мода идват мотивите с птици, животни, сфинксове, пирамиди и палми.

В средата на XX век модата изискваше гривната да бъде в комплект с другите бижута – колиета, пръстени или обеци, тъй както обувките и чантите трябваше да бъдат изработени в еднакъв цвят и от еднаква материя. В края на XX век тенденцията „комплект” се губи, затова не е грешка, ако украсите ръцете си с пластмасови гривни, прибавени дори към вечерния ви тоалет, или пък ако носите златни или бисерни гривни в комбинация с джинси. Културата на хипитата промотира ,,етно” гривните, затова милиони момичета по света нижеха разноцветни перлички, семенца, мидички и камъчета и носеха домашното си производство както на ръцете, така и на краката си.

XXI век донесе нещо съвсем ново – умните гривни, които плащат сметките и имат апликации за Фейсбук и Туитър, но се носят и всички останали – от скъпоценните и уникатните, през огромните и изпъкналите, та до нежните, веселите и пролетните, направени от свежи цветя и зърна от плодове.

И днес, както и преди много хиляди години, гривната ,,говори” нещо за този, който я носи. Ръцете, украсени с тежки златни бижута посред бял ден и при всекидевни ситуации, като например отиване в хранителния магзин, могат да бъдат знак за парадиране, липса на вкус, но и за несигурност. От друга страна, веселите украшения, които отиват на пролетните дрехи, създават впечатлението, че жената има стил и смелост, ако например едновременно ,,смеси” на ръката си различни гривни – дървени и пластмасови, с висулки или без тях.

Защото когато става дума за модерни гривни, тенденцията е, че няма тенденция. Носят се старите, от бабината колекция, но и гумени, в крещящи цветове, с отпечатани думи. Гривните са и неми свидетели на нашите настроения, модните тенденции и красивите мигове в живота ни, затова кутията за бижута трябва понякога да се отвори и гривната, която сме забравили, да върне спомените за времето, когато не сме я сваляли от ръката си.

Звездата в колекцията на крал Едуард
Смята се, че най-скъпата гривна в света, изработена с оникс и диаманти, е тази, която английският крал Eдуард VIII (1894-1972)  подарил на ,,обикновената простосмъртна” Уолис Симпсън, заради която бил принуден да абдикира и да слезе от престола след по-малко от една година владеене. Този монарх става крал през януари 1936 година, а изгубва короната си през декември същата година. След абдикацията си обяснил решението си с това, че не може да бъде крал без подкрепата на жената, която обича. Два дни след това събитие Едуард получава титлата херцог на Уиндзор, а на 3. юни 1937 година се жени за Уолис Симпсън. Много години по-късно гривната, която й е подарил тогава, била продадена на търг за 12.4 милиона долара. Според някои източници анонимният купувач била Мадона, която никога не потвърдила това.

Гривни за фитнес
Доскоро гривните за фитнес бяха само добра идея от научнофантастичните филми и книги, но днес са реалност. Те са много практични, защото мерят времето и лесно се синхронизират с умните телефони. Смятат се за добър „личен треньор”, защото мерят параметрите на физическата активност и изпращат сигнал кога да увеличите темпото или да спрете за почивка. Могат да измерят колко километра сте изминали през деня и да изчислят количеството на изразходваните калории. Имат красив дизайн и работят на батерии. По-усъвършенстваните модели мерят и туптенето на сърцето и знаят минималния, максималния или средния ви сърдечен пулс.

Опасните гривни
С гривните трябва да се внимава, особено когато ги носят децата. Неотдавна специалистите предупредиха, че в някои ластичета и прибори за правене на гривнички от тях, които са популярни сред децата, могат да се открият и опасни химикали. При тестиране на случайно взет пакет от ластичета и прибори за правене на гривнички беше открито присъствието на веществото фталат, което се смята вредно за човешкото здраве, а се използва за подобряване еластичността на пластмасата. Специалистите предупредиха, че е опасно, когато децата слагат ластичните гривни в устата си, защото по този начин могат да внесат веществото в организма си. То е опасно и когато е в контакт с потта.