Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Грипът атакува – как да избегнем усложненията?

Текст: д-р Радина Андонова, дм, специалист в Първа клиника по инфекциозни болести на Военномедицинска академия ВМА-София
Снимки: Личен архив
02.12.22
BETTY брой 103

COVID отстъпва, грипът настъпва. След близо три години в клопката на пандемията тази година инфекционистите се готвят за по-мощна вълна на сезонния вирус. Защо грипът се завръща с „нова сила“? Късно ли е вече за ваксина? Кои щамове ще доминират тази зима? И има ли шанс да „пресечем“ болестта или поне да избегнем коварните усложнения? На всички тези въпроси отговаря лейтенант д-р Радина Андонова, дм, специалист в Първа клиника по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА)-София.

Защо специалистите се готвят за по-тежка грипна вълна тази зима? „Подобно на други страни в южното полукълбо, Австралия се бори с епидемия от април до октомври тази година. Всъщност това беше най-лошият грипен сезон за последните 5 години. Започна по-рано от обикновено и даде на вируса повече време да се разпространи, като засягането на детската популация също беше повишено“, признава д-р Радина Андонова. Като уточнява, че специалистите винаги наблюдават епидемичната обстановка в Южното полукълбо, за да се опитат да прогнозират как ще се „разгърне“ и в Северното.

Отстъплението от „трите Д“

Причините грипът да се завърне с пълна сила май ще се окаже отстъплението от наложения по време на пандемията „принцип на трите Д“ – дистанция, дезинфекция, дисциплина. „Основен фактор за по-изразената грипна епидемия  вероятно е човешкото поведение. Носенето на маски, особено в затворени помещения, стриктното спазване на дистанция, намаленото струпване на хора на едно място, мерките в детските заведения по време на COVID вълните значително намалиха разпространението на другите вирусни респираторни инфекции, включително и грипната. Всичко това вече се промени“, отбелязва специалистката по инфекциозни болести от ВМА.

Новата вълна ще подрани

Д-р Андонова и колегите ú вече са наясно кои вируси ще ни разболяват тази зима. Всички ваксини за новия грипен сезон трябва да бъдат четиривалентни и да включват следните четири щама:

- А /Victoria/2570/2019 (H1N1);

- A/Darwin/9/2021 (H3N2);

- B/Austria/1359417/2021;

- B/Phuket/3073/2013.

„Очакванията са грипната вълна да започне малко по-рано – към средата на декември (за разлика от предходните епидемии, които се разгръщаха предимно след коледно-новогодишните празници), както е започнала по-рано и в Южното полукълбо. Към момента не са регистрирани случаи на грип, наблюдава се повишена заболеваемост от COVID-19 и други остри респираторни заболявания (ОРЗ)“, уточнява д-р Андонова.

Връхлита внезапно

Лекарката от Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА напомня, че за разлика от COVID-19, грипният вирус се характеризира с къс инкубационен период (най-често 24-36 часа), внезапно начало и рязко повишаване на температурата до 39-40 градуса. Останалите симптоми са:

- силни ставно-мускулни болки;

- главоболие;

- болки зад очните ябълки;

- болка и дразнене в областта на трахеята (поради типичния за вируса трахеит).

„При коронавирусната инфекция инкубационният период остава малко по-дълъг дори и за новите варианти, като симптомите протичат по-протрахирано във времето“, допълва д-р Андонова.

Тествайте се при симптоми

Тук възниква логичният въпрос – при симптоми нужно ли е да се изследваме? И нужно ли е да е непременно в лаборатория? „Понякога е трудно да бъдат разграничени двете вирусни инфекции, което налага да се направят тестове, за да бъде започнато адекватно лечение. Най-сигурните тестове, разбира се, са молекулярно-генетичните или т.нар. PCR. Техен недостатък е, че изискват повече време за резултат, а за вирусните заболявания, особено грипа, е важно да се започне навременна терапия. В този смисъл бързите комбинирани антигенни тестове са изключително полезни, така че ги препоръчвам при появата на симптоми, особено когато са „размити“ и не можем да се ориентираме чисто клинично за диагнозата“, съветва специалистката по инфекциозни болести.

Антивирусно лекарство, не антибиотик

Навременната и подходяща терапия е ключова. „За разлика от повечето вирусни инфекции при грипа, за щастие, разполагаме със специфични противовирусни препарати, които трябва да бъдат започнати първите 48 до 72 часа от началото на симптомите. По този начин се блокира навлизането на грипния вирус в клетката и последващото му размножаване в нея, като оплакванията се повлияват по–бързо и се намалява значително рискът от усложнения“, изтъква д-р Андонова. И подчертава: „При всички вирусни инфекции започването на антибиотична терапия освен че не помага, започва да вреди. Всяка антибиотична употреба унищожава нормалната флора в организма, което довежда до допълнителен спад на имунната система, като същевременно не помага по никакъв начин за справянето с вирусния патоген. Антибиотичното лечение се налага единствено при усложнения най-често наслагване на бактериална инфекция, и трябва да бъде прецизирано задължително от специалист“.

Не подценявайте инфекцията

По отношение на крилатата фраза, че „грипът минава за седмица с лекарства и за 7 дни – без“, д-р Андонова е скептична. „Повечето вирусни инфекции отшумяват от само себе си за около 7 дни, затова често казваме, че „със или без антибиотик минават за 7 дни“. Грипът обаче е по-особено вирусно заболяване, възможно е да протече по-дълго във времето и със сигурност възстановителният период е по-дълъг“, не крие специалистката от ВМА.

Важно е да „пазим леглото“

Ако все пак станем „жертва“ на грипа, кои правила да спазваме, за да се възстановим най-бързо? „Като при всяка една друга инфекция – необходимо е да си останем вкъщи. От една страна, за да предпазим околните, от друга – за да дадем възможност на организма да се справи с вируса по-лесно. Нужно е да имаме достатъчно сън, постелен режим, да се приемат течности – чайове, сокове, вода. При висока температура (над 39 градуса) компресите с вода или поставянето на изстудени предмети в аксиларната област спомагат за по-бързото овладяване на фебрилитета, особено при малки деца“, подробно обяснява д-р Андонова.

Инхалации с лайка и сода облекчават

При респираторни инфекции винаги се препоръчват и инхалации. „Тези с лайка и сода облекчават симптомите при възрастните значително. При деца се използват специални инхалатори (най-често инхалациите са с физиологичен разтвор), а при необходимост – и задължително след консултация със специалист – могат да се добавят бронходилататори и инхалаторни кортикостероиди“, допълва специалистката по инфекциозни болести.

Усложненията – от отит до миокардит

На финала д-р Андонова отново подчертава, че грипният вирус не е като останалите респираторни инфекции. Усложненията при него са по-чести, като могат да са различни – отити, ангини, менингоенцефалит, пневмония, перикардит, миокардит, миоперикардит, диария и др. „Една от причините е, че вирусът потиска значително Т-клетъчния имунен отговор и прави организма по-податлив на други инфекции. По правило тези вторични инфекции се наблюдават предимно при имунокомпрометирани хора – възрастни пациенти над 65 години, такива с придружаващи заболявания – диабет, сърдечни заболявания, хронични белодробни заболявания, първични и вторични имунни дефицити и др. Този тип усложнения са сравнително чести. По–редки са тези като първичната грипна пневмония, развиваща се предимно при по-млади имунокомпетентни пациенти, която протича тежко и крие значителни рискове“, предупреждава лекарката под пагон от екипа на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА.

Ваксините са задължителни след 65 години

Интересът към ваксините срещу сезонен грип у нас винаги е била слаб, но тази тенденция сякаш се променя след „горчивите уроци“ на COVID-19. Късно ли е вече за ваксина през декември? „За всяко вирусно заболяване най-добрата профилактика е ваксинацията. Действително ваксинопрофилактиката срещу грип беше слаба, но мисля, че след COVID пандемията хората разбараха, че ваксината спасява животи и е важна, за да не настъпват усложнения“, споделя опита си д-р Радина Андонова.

„Най-добре е тази за грип да се постави до края на октомври, но дори да бъде сложена до края на ноември или началото на декември, ще успеем да изградим имунитет и да посрещнем грипната вълна предпазени“, разяснява лекарката от ВМА. „Ваксината е препоръчителна за млади и здрави пациенти, за малки деца над 6-месечна възраст, за бременни след първи триместър или за жени, плануващи бременност през грипния сезон. И трябва да е задължителна за пациенти над 65-годишна възраст, както и за тези с компрометиран имунен отговор. Важно е да се отбележи, че и грипната ваксина не предпазва 100% от заразяване, но предпазва от тежко боледуване, усложнения и смърт“, добавя специалистката по инфекциозни болести.

Имунизациите срещу грип и коронавирус „не си пречат“. „В някои държави ваксините за грип и COVID-19 се поставят едновременно. Включително на пазара излизат и комбинирани препарати за двете заболявания. В България се препоръчва да има интервал между двете ваксини от 2 до 4 седмици“, уточнява д-р Андонова.

cross