Текст: д-р Магдалена Баймакова, дм, Главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” към ВМА–София

Тревога и неизвестност. Такива чувства пробужда настъпването на „сезона на вирусите“ на фона на пандемията от COVID-19. Дали зад внезапно появилата се кашлица не се „крие“ коронавирус?

Да тичаме ли към близката лаборатория за тест, щом вдигнем температура и носът ни се запуши? Кога тази година се очаква сезонният грип и SARS-CoV-2 да се „срещнат“? И как да се опазим, без да изпадаме в излишна паника? С тези въпроси, които всеки си задава, се обърнахме към д-р Магдалена Баймакова, дм, Главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” към ВМА–София, която е на първа линия в битката с коронавируса от избухването на епидемията.

Специализирала е инфекциозни болести в Lausanne University Hospital (CHUV), Швейцария. Автор и съавтор е на над 110 научни публикации и на повече от 40 научни съобщения.

Температура, отпадналост, кашлица, хрема. Как да постъпим, ако ни връхлетят типичните за вирусните инфекции оплаквания, а COVID-19 „витае“ наоколо?

„На първо място гражданите не трябва да изпадат в паника, а да запазят самообладание. Второ, при симптоми е добре да се обърнат към лекар за евентуална консултация и преглед. Това как ще протече една инфекция е строго индивидуално и зависи от много фактори. Затова е най-уместно, когато заболеем от инфекциозно заболяване, да потърсим лекарска помощ. Смятам за грешна стратегия да се самодиагностицираме и самолекуваме на база прочетеното в интернет“, категорична е д-р Магдалена Баймакова.

Грипът моментално ни „сваля на легло“

„Теоретично погледнато, клиничните симптоми при грип и COVID-19 са идентични. На практика обаче продължителността и времето на настъпването им при тези две заболявания е коренно различно“, споделя безценния си опит „от първа линия“ инфекционистът във ВМА.

Д-р Баймакова напомня, че за грипа е характерно острото начало – с висока температура, кашлица, главоболие, общо неразположение, които още на първия или втория ден от началото на заболяването ни „свалят на легло”. „Казано по друг начин – при грип заболяваме внезапно и бързо в рамките на един-два дни, след което следва плавно подобрение за около 5-6 дни. Разбира се, тази продължителност е валидна само, ако не настъпят усложнения на грипната инфекция, тогава вече периодът на боледуването се увеличава“, уточнява специалистът от ВМА.

Влошаването при COVID-19 започва след седмица

При COVID-19 е много по-различно. „Заболяването обикновено започва бавно и постепенно, като първите 3-4 дни клиничните симптоми са сравнително слабо изразени. Едва към петия, шестия ден от началото на боледуването започва влошаване на клиничната картина и тежко клинично протичане“, разкрива д-р Баймакова.

„Критични за изхода от COVID-19 са дните между седмия и дванадесетия от началото на заболяването. Именно това е и периодът, в който пациентите са в най-тежко състояние. След него най-често се наблюдават два изхода от заболяването.

Първият продължително и бавно възстановяване в рамките на 2, 3 до 4 седмици. Вторият – трайно влошаване на клиничната картина и възникване на необходимост от реанимационни грижи за определен период от време – при някои пациенти – до един месец“, не крие инфекционистът.

Не се тествайте „на своя глава“

Ако се съмняваме, че сме с коронавирус, да правим ли тест на „своя глава“? „В интерес на истината не бих посъветвала никой гражданин да се самодиагностицира и самолекува“, е категоричният отговор на д-р Баймакова.

„Самата аз като лекар, когато имам здравословни оплаквания, които са извън рамките на моята специалност, търся специализирана помощ и не си позволявам да се самодиагностицирам и самолекувам. В тази връзка бих дала следния съвет – потърсете помощ от своя личен лекар или от друг специалист. В никакъв случай не правете диагностика и лечение на „собствена глава”! Това може само да ви навреди и да ви заведе в задънена улица“, предупреждава специалистът „на първа линия“.

Рисковите групи са сходни

Мантрата, че повече хора умират от обикновен грип, отколкото от COVID-19 се наложи трайно от противниците на строгите мерки. Питаме специалиста трябва ли да подценяваме единия вирус за сметка на другия? И едни и същи пациенти ли попадат в рисковата група за тежко протичане на двете инфекции?

„На базата на опита и наличните данни към момента можем да кажем, че и двете заболявания са сериозни – както грипът, така и COVID-19. Определено бихме могли да кажем, че рисковите групи и при двете заболявания са сходни – възрастни хора, лица с придружаващи заболявания, тези с с имунен дефицит и други“, обяснява д-р Баймакова.

Младите да не се успокояват, че са „застраховани“

„Правилото за трите Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина – се наложи като водещо в битката с коронавируса. Специалистът по инфекциозни болести не изключва и „оптимистичен сценарий“ – спазването му да даде добър ефект и срещу сезонните вируси.

„Размерът на този резултат ще зависи до голяма степен от това колко граждани изпълняват съвестно препоръчаните мерки и колко от тях не ги изпълняват“, изтъква д-р Баймакова. Но подчертава: „Да, има рискови групи за тежко протичане на COVID-19. Но нека гражданите извън тях не смятат, че са „застраховани”.

Има редица случаи на млади хора с тежка клинична форма на това заболяване и за съжаление част от тях губят борбата с COVID-19. Затова смятам, че изпълнението на мерките, препоръчани от здравните власти, е разумно и уместно“.

Ваксинирайте се до средата на декември

Българите нямат навика да се ваксинират срещу грип. Но специалистът от ВМА предполага, че тази година повече хора ще се имунизират, за да избегнат риска от заболяване на фона на пандемията.

„Препоръчвам ваксинация срещу грип, като смятам, че е добре такава да си направят лицата над 50-годишна възраст, както и лицата с хронични сърдечносъдови и белодробни заболявания. Разбира се, бих я препоръчала и за всички останали граждани. Най-доброто време за поставяне на противогрипната ваксина е периодът от 15 септември до 15 декември“, напомня д-р Баймакова.

8 часа сън и 3 дни спорт мобилизират имунитета

Подсилването на имунитета на старта на „сезона на вирусите“ също е добра „тактика“ за предпазване от заболяване. Как да мобилизираме защитните си сили?

„На първо място бих препоръчала достатъчно сън през нощта – например 8-часов сън от 22:00 часа до 6:00 часа би ни заредил с достатъчно сили за натовареното ежедневие“, изтъква специалистът от ВМА. „На второ място бих посочила разнообразното хранене – по възможност с повече пресни плодове и зеленчуци. На трето достатъчно двигателна активност през деня, като спортът 3-4 пъти седмично е добър вариант“, смята инфекционистът.

„По отношение на добавките бих препоръчала следното – преди да вземате каквито и да било, се посъветвайте с лекар. Не смятам за разумно приемането им без консултация със специалист“, категорична е д-р Баймакова.

ЩАМОВЕ

Ще циркулират A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria и B/Yamagata

Кога коронавирусът и сезонният грип ще се „срещнат“ на българска територия? „Обикновено със захлаждане на времето през есента започва и по-интензивното разпространение на респираторните инфекции.

По отношение на сезонния грип е добре известно, че в Северното полукълбо и в частност и в нашата страна, неговото разпространение е най-широко и масово в периода от 15 декември до 15 март“, обяснява д-р Магдалена Баймакова.

„Най-често, пик на заболеваемостта от грип се наблюдава през януари и февруари, когато всъщност са най-ниските средномесечни температури и съответно през тези месеци хората са най-често в затворени пространства“, уточнява специалистът от катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА. „През предстоящия зимен сезон се очаква да циркулират следните грипни щамове – A/H1N1; A/H3N2; B/Victoria; B/Yamagata“, допълва д-р Баймакова.