Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ГРИМ ЗА ДУШАТА

01.07.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636536835016{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Като че ли сега светът е ориентиран повече към материалното, към физическото благополучие. Ходим на фитнес, храним се здравословно, медитираме, защото е модерно, стремим се да правим всичко, за да запазим и подобрим физическото си здраве, за да сме красиви използваме грим с идеята да подчертаем някои предимства или да прикрием недостатъци.

Желанието да се разкрасява придружава човека от древността. Смята се, че неговите корени са в дълбокото минало, когато още в древен Египет се е използвал грим, като освен, за да се покаже почит към боговете, стремежът е бил да се подчертаят чертите на лицето.

Вниманието към душата или с други думи казано, емоционалният свят, също ни е съпътствало през вековете. Шамани, духовни учения и религии са се грижили за вътрешното ни здраве и баланс. Сега основната грижа за това се пада на нас, на всеки отделен човек, макар понякога да е полезно да се обърнем и към специалист.

Какво ще изберем – да подчертаем нашите красиви вътрешни черти, нашите умения или да „прикрием“, да тушираме, приемайки с обич, тези свои страни, които не одобряваме толкова в настоящия момент, зависи от самите нас.

Това не означава да сме винаги спокойни и мили, прикривайки под пластове грим истинските емоции, бушуващи отдолу. Добре е да ги познаваме и да знаем как да ги управляваме, за да постигнем добър резултат за собственото ни и това на другите добруване. Не означава и да замазваме с фон дьо тена на отричането грешките, да се престорим, че не съществуват, а с коректора на опрощаващото помнене да ги използваме, обогатявайки опита си. Което пък от своя страна е сигурна предпоставка за бъдещи успехи.

За да се научим правилно да се „гримираме“, е нужно спокойствие. Откриването и коригирането на всяко „несъвършенство“ е процес, който иска своето време, иска да сме търпеливи и да имаме милостиво отношение към себе си.

Не е необходимо да имаме изискване към себе си да сме перфектни. Ако днес не успеем, утре ще опитаме отново. Важно е грижата за себе си и собствената вътрешна красота да е ежедневна, точно така, както всеки ден се грижим за физическата си хигиена. Добрата новина е, че както и при физическите тренировки, така и при тренирането на мозъка чрез повторение на емоционално интелигентно поведение, изграждаме необходимите връзки, които да ги превърнат в навици.

Понякога се случва да не уцелим подходящия за нас грим, когато копираме другите. Тогава резултатът може да бъде плачевен. Това, което подхожда на друг, за нас може да е съвсем неподходящо. Когато взимаме наготово чужди решения за нашите трудности, обикновено те не работят и проблемите ни може да нараснат.

По-добре е да ги осъзнаем и да намерим своя начин. Разбира се, по-големите проблеми са по-видими, но са и доста плашещи. И както с гримирането не очакваме да постигнем съвършена визия с един замах, а бавно и внимателно полагаме едно по едно необходимите мазила, така и когато разделим големия проблем на по-малки, неусетно и с лекота можем да постигнем добро решение за на пръв поглед неразрешимите проблеми.

Добре е да се оглеждаме за „модните тенденции“ в полагането на грима за душата, и да ги следваме, за да бъдем актуални, адекватни на времето, в което живеем. Не можем да очакваме добър резултат, ако не съобразим с динамиката на съвременния свят и живеем спрямо изискванията на предишното време.

Да бъдеш смела, независима и отстояваща се жена например, е било недопустимо преди, но съвсем актуално днес.

От друга страна, съобразявайки се с актуалните тенденции в усилията за надграждане на собствената личност, нека не забравяме, че ние сме уникални, единствени по рода си в света и всяко полагане на грим става според нашия неповторим начин.

И ако се оглеждаме с обич в собственото огледало и в очите на другите ще забележим, че нуждата да коригираме е доста по-малка от необходимостта да подчертаем добрите си страни.

С времето ще ставаме все по-умели, ще имаме нужда от по-малко грим и с по-малко усилия ще успяваме да подкрепим онези части от нашия вътрешен свят, които имат нужда. Все повече ще се усещаме цялостни, а това ще ни направи все по-уверени и все по-успешни.

За разлика от физическата красота, която се променя и повяхва с годините, вътрешната красота може да се увеличава с всеки изминал етап от живота ни.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross