Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Грешки при слънцезащитата – как да ги избегнем?

BETTY - Грешки при слънцезащитата – как да ги избегнем?
Текст: д-р Слава Божинова, дерматолог в ДКЦ „Александровска“-София
14.06.24
BETTY брой 121
BETTY - д-р Слава Божинова, дерматолог в ДКЦ „Александровска“-София

Едва ли има човек, който да не се е парил от слънцето през лятото. И макар дерматолозите неуморно да ни съветват как безопасно да „флиртуваме“ с него, белите пак стават. Можем ли да избегнем грешките при слънцезащитата? И как да се възползваме само от „добрата страна“ на UV лъчите? На старта на лятото попитахме дерматолога д-р Слава Божинова, която е част от екипа на ДКЦ „Александровска“ в София.

Персонализирана и адаптирана към специфичните ни нужди – такава трябва да е фотопротекцията, подчертава д-р Слава Божинова. „Дерматологичната консултация играе ключова роля за правилната ориентация, избор на продукт и избягване на грешки при фотозащитата. Като лекар, консултиращ ежедневно пациенти, аз се съобразявам с много фактори – възраст, фототип/цвят на кожата, наличие на фотодерматози или други заболявания, прием на фотосенсибилизиращи медикаменти, начин на живот (работа и спорт на открито), местоживеене (географска ширина и надморска височина), сезон, спектър на действие и състав на продукта. И въз основа на това давам и съответните препоръки“, споделя опита си дерматологът от „Александровска“.

Медицинска козметика – защо си струва

По-добри ли са по-скъпите продукти – това е въпрос, който всеки си задава. „Цената на дерматологичната козметика е по-висока в сравнение с тази за масова употреба, но съставът ù е базиран на медицински критерии за безопасно излагане на слънце и е адаптирана към различни кожни проблеми – например атопична екзема, акне, розацея, актинични кератози и т.н.“, обяснява специалистът от „Александровска“.

Две супени лъжици стигат

Колкото и качествен да е продуктът обаче, няма как да е ефективен, ако не се прилага правилно. А една от най-честите грешки е да се „пести“ – било то и неволно, или да не се нанася достатъчно често. Как бихме могли да я избегнем? „Слънцезащитният продукт се нанася половин час преди излагане на слънце. SPF 50+ защитава около 2 часа от B лъчите. Продуктът се нанася най-отгоре, последен, върху козметичния крем. Попива и за около 15-20 мин изгражда защитен филм от слънцето върху кожата“, разкрива правилния „алгоритъм“ д-р Божинова. И уточнява, че е нужно да нанасяме 2 мг/кв. см кожа – или приблизително 2 супени лъжици за цялото тяло. „Това количество е достатъчно, за да се достигне обозначеният на опаковката фактор на защита. Но дори водоустойчивите фотопротектори се нанасят отново след излизане от море и басейн“, напомня дерматологът.

Акнето може да се влоши

За жалост има хора, за които събирането на тен е табу – дори и след нанасянето на най-добрия възможен крем. „Противопоказания за пряко излагане на слънце – дори и с фотозащита – са възраст до 6 месеца, като деца до 1 година не се водят на море“, не пропуска да отбележи кожният лекар. В тази група са и пациентите с онкологично заболяване, кардиологични проблеми, лупус, пемфигус, ксеродерма пигментозум и т.н. „Дерматози – като акне и розацея – се влошават при излагане на слънце в неподходящи часове и без фотопротекция. Хора, приемащи медикаменти като ципрофлоксацин, доксициклин, левофлоксацин, както и дами на контрацепция, пък могат да получат сериозни изгаряния и пигментации на кожата“, предупреждава д-р Божинова.

В планината със SPF50+

Слънцезащитата не се изчерпва само с мазане на плажа – защо в планината се „изгаря“ по-лошо? „Интензитетът на UV лъчите нараства с 10-12% с всеки 300 м надморска височина. Tова е причината за по-тежки изгаряния в планината. Затова фотопротекторът се нанася на всеки 2 часа, като SPF50+ блокира 98% от UVB лъчите. Добре е продуктът да защитава от ултравиолет А и B лъчи, синя светлина и инфраред А лъчите”, препоръчва дерматологът от „Александровска“.

Мажете се през 2 часа и в града

Фотозащитата не бива да се подценява и в ежедневието. „Замърсеността на въздуха в града, в комбинация със слънчевите лъчи, води до преждевременно стареене на кожата – по механизма на образуване на свободни радикали. Появяват се бръчки и пигментации. Фотопротекторите за градски условия е добре да съдържат антиоксиданти в състава си – галова киселина, полифеноли, ликохалкон екстракт от Polypodium leucotomos“, съветва д-р Божинова. Дамите трябва да имат „едно наум“ – и да не забравят, че дори да използват хидратиращ крем или декоративна козметика с UV фактор, той не е широкоспектърен. „Това означава, че пазят от UVB лъчите, но не и от дълговълновите UVA, синя светлина и инфраред А. Специализиран продукт с обозначен спектър на действие е за предпочитане, като той може да бъде и тониран в светъл и тъмен цвят и практически да замени фон дьо тена. Продуктът се нанася на всеки 2 часа”, не пропуска да напомни дерматологът.

Алое и краставица след изгаряне

Ако все пак „стане гаф“ и изгорим, как можем да си помогнем? „Препоръчвам незабавно прекратяване на излагането на слънце, прием на вода и течности, студени компреси, алое вера, локален кортикостероиден препарат. А през устата – чай, краставица, антихистаминови таблетки“, допълва специалистът по кожни болести от „Александровска“. Д-р Божинова уточнява, че „бабините рецепти“ с кисело мляко наистина успокояват и хидратират кожата. Но бърза да предупреди – не се прилагат вазелин, лед, не се пукат мехури. „При леки изгаряния кожата започва да се бели до няколко дни и за около 1 седмица след него не бива да се излагаме на слънце“, подчертава дерматологът.

Кожата е „злопаметна“

„Изгарянията в детска и юношеска възраст (дори веднъж-два пъти) нанасят непоправими щети на ДНК. И тъй като кожата има памет, тези щети се разгръщат клинично в средна възраст – под формата на соларно лентиго и базоцелуларни карциноми на кожата“, алармира д-р Божинова. Не бива да забравяме – слънцето е както приятел, така и враг. „Ултравиолетовата радиация предизвиква хиперпигментации, фотостареене, рак на кожата, катаракта и макулна дегенерация, имуносупресия“, напомня на финала специалистът от „Александровска“.

Минерални, не химични филтри за децата

Малчуганите задължително трябва да се предпазват от слънцето с продукти за деца, подчертава д-р Божинова. „Те са с минерални, а не с химични филтри – това гарантира минимален риск от иритация, сензитизация и кожна абсорбция. Детската фотозащита не трябва да съдържа оксибензон, МBBT, алуминий и наночастици. Тези съставки могат да доведат до системна абсорбция през кожата и евентуална токсичност (оксибензон), алергичен контактен дерматит или иритация (алуминий, MBBT), обостряне на атопичен дерматит (наночастици титаниев диоксид и цинков оксид)“, спира се на рисковете дерматологът.

cross