Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Горещи бани в зимни нощи – Костенската котловина

BETTY = Горещи бани в зимни нощи – Костенската котловина
Текст: Лора Симеонова
09.01.24
BETTY брой 116

Долината на здравето. Така е известна заключената между Рила и Средна гора Костенска котловина, от чиито недра извират живителните води на Момин проход, Костенец, Пчелин и Долна баня. Златна е тази земя! Но както често се случва в България, и за този „кът от Рая“ (по думите на Иван Вазов) важи максимата „Вода газим, жадни ходим!“.

Тихо се сипе белият сняг, кристалният въздух се „реже с нож“, а вие релаксирате в горещото минерално джакузи под открито небе след чуден ден по пистите на Боровец. Това, ако не е перфектната зимна ваканция – здрава му кажи! И не – не е мираж – Костенската котловина може да ви предложи това. Както и обратния сценарий – запуснатите бани на Момин проход, чиито лечебни свойства иначе са в световния Топ 10. А курортът няма алтернатива в балнеолечението на деца с церебрална парализа (ДЦП) и полиомиелит. Две паралелни реалности в този иначе истински „кът от Рая“ – само на 70 км от София.

В Момин проход помагат на деца с ДЦП

Минералните води в четирите курорта буквално лекуват „от глава до пети“. Гореща (64 градуса), вкусна и богата на радон (на второ място у нас след Нареченските бани) е тази в Момин проход. Условията в държавния санаториум обаче са повече от скромни, а вариантите за настаняване извън него – почти никакви. Иначе потенциалът за балнеолечение е огромен – от заболявания на белия дроб и дихателните пътища (астма, синузити, бронхити, ларингити, ринити, фарингити, ХОББ и др.) през тези на опорно-двигателния апарат (остеоартрози, състояния след счупвания и ендопротезиране, заболявания на мускули и сухожилия и др.); ДЦП; болести на периферната нервна система (невралгия, радикулити, неврити, полиневропатии и др.) до дерматологични диагнози (псориазис, себорея, екземи, невродермити, уртикария и др.). За „разкош“ баните в Момин проход укрепват имунитета, забавят стареенето и дори пазят от кариес, категорични са експертите.

Долна баня = ски + СПА

Богати на радон (макар и в далеч по-малка степен) са и водите в Долна баня. Отново са горещи – над 60 градуса. Най-близкият до Боровец курорт в този „вълшебен четириъгълник“ е изпъстрен с хотелчета на достъпни цени, които предлагат СПА глезотии и балнеотерапии. Баните са подходящи при дискова херния, болест на Бехтерев, след фрактури и при редица заболявания на опорно-двигателния апарат, храносмилателната и периферната нервна система. Наред с това повлияват добре метаболитни нарушения – като захарен диабет и подагра, проблеми с женската и мъжката полова система, както и дерматологична патология. Тук зиме комбинацията „ски + СПА“ е задължителна, а джакузитата на открито не изстиват и на –5 градуса.

Водите на Пчелин са най-горещи

Още по-вряла е водата в близките Пчелински бани. Отдалечаваме се от Рила и попадаме в „прегръдката“ на Ихтиманската Средна гора. Тук водата е най-гореща – над 72 градуса, а басейните са отворени целогодишно. Свойствата ú не отстъпват на тези в Долна баня – лековита е при метаболитни нарушения, проблеми с женската и мъжката полова система, кожни болести, алергии, заболявания на костите, мускулите, ставите и нервната система. Хотелите „отстъпват“ по брой на частните вили, които предлагат ВИП изживявания за отбрани компании – с джакузита, сауни и топли басейни дори в разгара на зимата.

Костенец – Жежката вода край „пенястия вир“

И стигаме до Костенец – или по-скоро – до „триадата на Костенец“. Това са курортът Вили Костенец, село Костенец и едноименният град, който е на 10 км от Пчелин. И тук блика „жива вода“ – не къде да е, а точно до Костенския водопад, вдъхновил Иван Вазов със своя „сребрист, грамаден стълб, с рев бесен“. Казват, че край него някога са извирали т.нар. Седем гьола. Днес наричаната от местните Жежка вода е с температура малко над 45 градуса – най-„хладката“ в котловината. Това обаче не означава, че не е лековита. Баните помагат при възпалителни заболявания на ставите (като ревматоиден артрит, артрози и др.), дископатия, радикулит и плексит, дерматити и др. Водата е подходяща и за пиене – при хроничен гастрит и колит, жлъчнокаменна болест, цистит, пиелонефрит, камъни в бъбреците, подагра, диабет и други диагнози. В  курорта Вили Костенец – любим освен на Вазов и на интелектуалния елит и софийската бохема преди близо век, днес има няколко чудесни СПА хотела. Не се колебайте да ги посетите именно през зимата – не само заради горещите джакузита под звездите в студените зимни нощи, а заради шанса да видите „заврелий пеняст вир“ замръзнал в „прегръдката“ на леда. Безценно е.

cross