Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Горещото сърце на Рила - Сапарева баня

Текст: Лора Симеонова
01.09.22
BETTY брой 100

Цели 103°С! Това е температурата на „горещото сърце“ на Сапарева баня, което пулсира на всеки 5-6 минути. Правилно – не е нужно да летите до Исландия, за да се докоснете до магията на гейзерите. Стига ви едва час път с кола от София, за да притаите дъх под 18-метровия стълб от вряла „жива вода“. И това е само началото на една приказна ваканция в сянката на величествената Рила.

Цели 103°С! Това е температурата на „горещото сърце“ на Сапарева баня, което пулсира на всеки 5-6 минути. Правилно – не е нужно да летите до Исландия, за да се докоснете до магията на гейзерите. Стига ви едва час път с кола от София, за да притаите дъх под 18-метровия стълб от вряла „жива вода“. И това е само началото на една приказна ваканция в сянката на величествената Рила.

1957 г. Тогава изригва искрящият гейзер на Сапарева баня. Горещите извори обаче са прочути още от античните времена. Затова и първото име на курорта е Германея – от герм (горещ). Минералната вода в Сапарева баня е от групата на т.нар. специфични.

Експертите я определят като „хипертермална, слабо минерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфидна“. Макар и бистра като сълза, не е с най-приятния аромат, защото е богата на сероводород, който „ухае“ на развалени яйца. За сметка на това е лековита – действа благотворно буквално „от глава до пети“.

Лек за артрит, дископатия, псориазис и стерилитет

Кои диагнози се повлияват от минералните извори на Сапарева баня:

  • Опорно-двигателен апарат – артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и др.
  • Периферна нервна система – дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаления на нервните коренчета и плексоси.
  • Възпалителни заболявания на женските полови органи – аднексити и стерилитет.
  • Заболявания на кожата – псориазис, дерматити и др.
  • Горни дихателни пътища – синуити, фарингити, трахеити и др.
  • Поражения на централната нервна система – рехабилитация след мозъчни инсулти.
  • Отравяния със соли на тежки метали – олово, манган и др.

Подводен масаж в сърцето на парка

Санаториумът в курорта, сгушен в красив парк близо до центъра, има над 50-годишна история. Болницата е с 200 легла и предлага рехабилитация както по клинични пътеки, така и със свободен прием.

Има два басейна – външен и вътрешен, както и вани за подводен масаж и водолечение с минерална вода. Специалистите прилагат още калолечение, възстановяващи процедури с луга, физио- и механотерапия и лечебна физкултура.

Водни атракции за всеки джоб

Балнеопроцедури и СПА изживявания предлагат и част от хотелите в града, които са за всеки вкус и джоб – от луксозни 5-звездни комплекси до по-скромни къщи за гости. Хубавото е, че курортът разполага и с градска баня и няколко големи аквакомплекса с множество басейни и атракции, които са на повече от приемливи цени – между 10 и 20 лв. за възрастен.

Небесни водопади

Сапарева баня изкушава туристите не само с лековитата си вода – другото ú „богатство“ е „исполинът“ Рила. Само 15 минути преход през прохладна екопътека са достатъчни, за да достигнете до едно от съкровищата ú – 39-метровият водопад „Горица“. Доста повече – около 2 часа път нагоре от местността Зелени Преслап – пък са нужни, за да покорите един от най-високо разположените (на 1 750 м) и величествени водопади у нас – 70-метровата Скакавица.

Макар и по-дълъг, преходът не е особено тежък и е подходящ както за семейства с деца, така и за туристи, които не са в идеална форма.

На „един лифт разстояние“ от Бъбрека

Само на 10 км от курорта пък е Паничище – любимо място на скиорите през зимата и на планинарите през лятото със слънчевите си безкрайни поляни, величествени скали и борови гори. А от него Седемте рилски езера са само на „един лифт разстояние“. Двупосочният билет за откритата въжена линия тази година струва 25 лв. за възрастни, 15 лв. – за малчугани от 5 до 12 г., пенсионери и инвалиди, и е безплатен за най-малките.

Лифтът води до хижа „Рилски езера“, но за да ги обиколите и да се докоснете до цялото им великолепие, стигайки до Окото и Сълзата, са необходими около 5-6 часа, и то без разточителни почивки. Всяко задъхване и всяка капчица пот обаче си струват заради магичната гледка, която се разкрива от Езерния връх.

cross