Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

GORATA.BG – Засаждаме бъдеще!

BETTY - GORATA.BG - Засаждаме бъдеще!
Текст: списание BETTY Моята аптека
Снимки: Gorata.bg
09.04.24
BETTY брой 119

Докато продължава изсичането на хиляди декари български гори и държавните институции не противодействат, има хора и организации, които полагат усилия да предотвратят обезлесяването и промяната в климата и екосистемите, произтичащи от това.

„Всяко засадено дърво е още една алвеола в белите дробове на нашата планета. Освен, че ни дават кислород и поемат въглеродния диоксид, дърветата вършат и други чудеса: подхранват и запазват почвите (чрез своите корени, укпрепващи почвите, и чрез падащите листа наесен), задържат влагата в земята и балансират водните потоци, пазят сянка и запазват хладна земята под себе си, намалявайки затоплянето на повърхността ú, осигуряват дом на животните – птици, катерици, микроорганизми и др., осигуряват им храна със своите плодове и листна маса.“

Gorata.bg Той нарича себе си вдъхновен мечтател, а хората го познават като Никола от „Гората.бг.“ Никола Рахнев от Габрово досега е засадил над 3 000 000 дървета със стотици хиляди доброволци и продължава да го прави. Заради многото благородни инициативи, които създава и в които участва лично, е носител на титлата „Будител на десетилетието“ 2013–2023.

GORATA.BG

Тази идея се ражда в края на 2011 г., а целта й е: милиони нови дървета за България! Чистата инициатива с грижа за хората и природата започва да се развива в социалната мрежа Facebook, след това е създаден и уебсайт. Никола вярва, че ако зад една добра идея се съберат много хора, ще се намерят социално отговорни фирми, които да пренасочат част от рекламните си бюджети за засаждане на дървета. След поредица от откази и неуспешни опити намира възможност да започне реалното засаждане на дървета през 2013 г.

Оттогава засаждането не спира. „Гората.бг“ подарява дървета на всички 268 български общини, на хиляди населени места, на училища и детски градини, на църкви, на хората. Акциите вече са стотици и в тях участват десетки хиляди души на сезон. „Гората.бг“ обикаля България и подарява плодни, медоносни и паркови дръвчета на жителите на всеки град и околните села, като ги раздава директно на желаещите. Събира стотици доброволци, сред които много млади хора и много деца, за да засаждат заедно нови гори. Предстоящите инициативи на „Гората.бг“ могат да се следят от тук: www.facebook.com/100000.GORA/events/

Защити гората

Освен това Gorata.bg е създала приложение ЗАЩИТИ ГОРАТА за подаване на сигнали от граждани относно съмнения за незаконни дейности в горите, което може да се изтегли от www.zashtiti.gorata.bg. Сигнал може да се изпрати и онлайн от сайта, където се виждат и подадените сигнали на картата на България. Много са!

Но всеки от нас може да помогне България да има гори! Можем да отидем на залесяване, може да разкажем на приятели, можем да си вземем дърво и да го засадим в градината си и да се грижим за него, можем да подадем сигнал до контролните органи, можем да почистим, можем да дарим пари за дръвчетата. Всяка помощ има значение!

Банкова сметка: BG74RZBB91551011840078

Райфайзен Банк

Титуляр: Фондация

„Гората.бг“

Основание:

засаждане на дървета

 

cross