Текст: д-р Анастасия Коркова, част от екипа на Клиниката по ушни, носни и гърлени болести (УНГ) във Военномедицинска академия (ВМА)-София

Болестите не излизат във ваканция. И така чаканият сезон за отпуски, отмора и пътешествия винаги може да бъде помрачен от някоя нечакана инфекция. Напук на хубавото време, гърлото е особено уязвимо. А диагнозата „гнойна ангина“ – чест „спътник“ през ваканцията, особено при малчуганите. Защо? Попитахме д-р Анастасия Коркова, която е част от екипа на Клиниката по ушни, носни и гърлени болести (УНГ) във Военномедицинска академия (ВМА)-София.

„Гнойната ангина е възпаление на небните сливици, причинено от бактерии. Най-честите причинители са бета-хемолитични стрептококи от група А, хемофилус инфлуенце, стафилококи, пневмококи“, обяснява д-р Анастасия Коркова. Оплакванията на пациентите са отпадналост, висока температура, болки в гърлото – често преминаващи към ушите, затруднено преглъщане, увеличени и болезнени лимфни възли на шията. „Заболяването има сходни симптоми с тези на фарингита, но при гнойната ангина общото състояние е влошено в по-голяма степен, характерно е и наличието на гноен налеп по сливиците“, подчертава докторът по УНГ-болести във ВМА.

Най-често боледуват децата между 5 и 15 години
Защо гнойната ангина „предпочита“ малчуганите? „В детска възраст става изграждането на имунитета на организма. То е свързано със „сблъскването“ с множество бактерии и вируси, което оставя своята следа чрез създаването на антитела. Именно затова децата са по-податливи на инфекции. Ангините са често срещани в тази възраст, но гнойната рядко засяга тези под 2 години. При тях по-често се срещат вирусните ангини. Стрептококовата засяга най-често деца между 5 и 15 години“, разкрива д-р Коркова.

Сладоледът не е табу
Мит е, че сладоледът и студените напитки през лятото са основните „виновници“ за гнойната ангина. „Заболяването всъщност е по-характерно за зимния сезон, когато са разпространени респираторните инфекции. През лятото са по-типични вирусите – грипни, адено-, ентеровируси. На фона на вирусна инфекция обаче често може да се насложи бактериална“, предупреждава лекарката от УНГ клиниката на ВМА. Инфекцията най-често се предава по въздушно-капков път, затова обикновено заболяването идва след контакт с болен.

„Любимите ни студени напитки и сладолед през лятото по-скоро могат да се възприемат като допринасящ фактор за развитие на инфекция. Тяхната роля е свързана с потискане на естествените защитни механизми на организма и повишаване на възприемчивостта му към инфекции“, разкрива д-р Коркова. Добрата новина е, че малчуганите могат да хапват сладолед в жегата, препоръката е само да не се прекалява с ледените изкушения.

„Бабините рецепти“ със сода са опасни
Какво е лечението, ако все пак се стигне до гнойна ангина? „Почивката е много важна, наред с постелен режим, прием на течно-кашава храна и много течности. Предписва се и антибиотик, който – в зависимост от степента на тежест на симптомите, може да бъде приеман през устата или венозно“, обяснява д-р Коркова.

И – внимание – популярната „бабина рецепта“ – натриването на сливиците със сода за хляб, крие опасности. „При ангина лигавицата е оточна, зачервена и силно болезнена, а ситните частици на содата действат върху нея като груб абразив. Още повече, зоната на гърлото е изключително чувствителна и докосването ú води до позив за повръщане. Ако се стигне до такова, преминаването на киселите стомашни сокове през възпалените сливици би предизвикало още повече дразнене и болка“, алармира лекарката от ВМА. Затова и от „бабините рецепти“ препоръчва билковия чай – стига да не е горещ. „Той е добро средство за оздравяване на лигавицата и облекчаване на  преглъщането“, уточнява д-р Коркова.

Може да се стигне до абсцес
Гнойната ангина не бива да се подценява. Лечението трябва да бъде навреме и адекватно, тъй като има риск от развитие на усложнения, предупреждава д-р Анастасия Коркова. Най-общо те се разделят на две групи: локални  и системни. Към първите се причислява перитонзиларният абсцес. „При него се образува кухина, изпълнена с гной, в непосредствена близост до сливицата. Формирането му е свързано със силна болка в гърлото – до невъзможност за отваряне на устата. Болният не може да преглътне дори собствената си слюнка. Това налага отваряне на абсцесната кухина с разрез и евакуиране на съдържимото. Често веднъж образувал се абсцес се формира отново“, споделя лекарката от УНГ клиниката на ВМА.

Не по-малко коварни са и системните усложнения. „При тях може да има засягане на други органи и системи – най-често сърдечносъдовата, ставния апарат, бъбреците“, напомня д-р Коркова.