Симптом или болест?

Д.м.н. Срджан Сретенович
невролог

Причините за някои първични и вторични главоболия могат да бъдат външни, например атмосферните условия, микроклиматът, социалната среда, но и консумацията на определени видове храни и напитки (консервирани храни, кафе, алкохол), както и вътрешни, например различни заболявания на ендокринната система, сърдечносъдовата система, психиатрични заболявания, системни инфекции и фебрилни състояния.

Главоболието е болка в областта на главата и шийния дял, то може да бъде остро или хронично в зависимост от появата и времетраенето си. Макар понякога да е съпътстващ симптом на друго заболяване, главоболието често е самостоятелно заболяване. Главоболието е едно от най-разпространените заболявания, от които страда човешката раса. Възниква най-често във възрастта от 25 до 35 години, по-често при жените, отколкото при мъжете.

Симптоми, локализация и характеристики на болката
„Докторе, усещам болка и натиск в главата, все едно ще експлодира“ казват често пациентите, дошли да потърсят помощ от лекар. Понякога им е много трудно да опишат характеристиките на оплакванията си, както и на лекарите понякога е трудно да разберат симптомите на своите пациенти. Какво всъщност характеризира главоболието?

Главоболието като симптом се характеризира от болка в главата (и/или шията) и обикновено причината му е безобидна, но понякога, особено ако се появи внезапно, придружено от нарушение на съзнанието или друго неврологично разстройство, то може да бъде и симптом на друго сериозно заболяване, като спукване на аневризма (разширен кръвоносен съд) в мозъка, което представлява спешно състояние в неврологията.
Според начина на поява главоболието може да бъде остро (внезапно възникнало главоболие) или хронично, когато продължава повече от 15 дни през месеца.
Понякога е много трудно да се локализира главоболието, особено ако знаем, че болката се „проектира“ чрез проекцията на нерва, който я предава, така че много често локализацията на болката може и да „маскира“ мястото на нейното възникване. Все пак типично за мигрената е това, че най-често боли едната половина на главата, основно в областта на слепоочието, а болката е пулсираща.
За „обикновеното” тензионно главоболие е характерна болка в цялата глава, с умерена интензивност, като стягащ обръч, макар че може да бъде и едностранно.
Понякога е възможно пациентът буквално да посочи с пръст къде го боли главата; това става при рядко срещаното главоболие, наречено „нумуларно главоболие“, при което болката е ясно локализирана в област с размер на метална монета.
Продължителната тъпа болка в областта на врата, която се влошава при движения на главата, често се дължи на дегенеративни заболявания на гръбначния стълб (дискова херния на цервикалния дял на гръбнака).
Тъпото дифузно главоболие с постепенно засилване на интензивността на болката и съпътствано от прогресивни неврологични нарушения (слабост в половината тяло, загуба на съзнание, епилептичен пристъп) може на свой ред да се дължи на тумор в мозъка или събиране на кръв във вътречерепното пространство след травма на главата, а ако се съпътства с висока телесна температура, може да бъде последствие от възпаление на мозъка и менингите.
Симптомите на главоболието често се придружават и от други съпътстващи симптоми, като гадене и повръщане, както и повишена чувствителност към светлина, шум и миризми.
Главоболието може да се предшества от симптоми като зрителни нарушения, изтръпване на лицето и крайниците или слабост на същите, затруднен говор, което е типично за мигрена с аура.
Силната, пулсираща болка в областта на очите, съпроводена от сълзене и зачервяване и с продължителност до три часа, почти сигурно характеризира и представлява симптом на клъстърно главоболие.

Видове главоболие – първично и вторично
Първичното главоболие е самостоятелно заболяване и не е задължително да се съпътства от друго заболяване, а вторичното заболяване е симптом, произтичащ от друго заболяване, което го е предизвикало.

Видовете първично главоболие са:
• Мигрена (мигрена с аура, мигрена без аура, хронична мигрена, усложнения на мигрена, вероятна мигрена, епизодични синдроми, които могат да бъдат свързани с мигрена);
• Тензионно главоболие (редки и чести епизодични главоболия от тензионен тип, хронично главоболие от тензионен тип, вероятно главоболие от тензионен тип);
• Клъстърно главоболие;
• Други видове главоболие.

Видовете вторично, или симптоматично, главоболие са:
• Главоболие, приписвано на травма или увреждане на главата и/или шията;
• Главоболие, приписвано на краниални или цервикални съдови нарушения;
• Главоболие, приписвано на несъдови вътречерепни нарушения;
• Главоболие, приписвано на наличие или отсъствие на някои вещества;
• Главоболие, приписвано на инфекция;
• Други видове главоболие.

Диагностика и лечение на главоболието
Има множество диагностични процедури за установяване на източника на главоболието. Лекарите избират метод въз основа на клиничните прояви на главоболието. Често, но не и задължително прилаганите диагностични процедури са: биохимичен анализ и анализ на кръвна картина, очен преглед, електроенцефалография (ЕЕГ), изследване с цветен доплер на кръвоносните съдове на шията, изследване с цветен доплер на кръвоносните съдове на мозъка (транскраниален доплер), ЯМР или КТ на главата и кръвоносните съдове, а в болнични условия и в отделенията по спешна медицина – анализ на гръбначно-мозъчна течност и ангиографски диагностични методи.

Естествено, в зависимост от вида на главоболието, интензивността – силата на болката, както и броя на атаките на главоболие месечно се различават и терапевтичните процедури, които най-общо се делят на превантивни (предписват се лекарства, които би трябвало да намалят общия брой на атаките от главоболие) и спешни (лечение на изолирани пристъпи на главоболие). И двата терапевтични подхода имат в „арсенала“ си множество лекарства, които лекарят създава специално, прилагайки терапевтични протоколи за всеки пациент.

Наред с лекарствената терапия се прилагат и други методи, но и лечение от лекари от други специалности, най-вече психиатри. Понякога са неизбежни и неврохирургичните процедури.

Главоболие при пътувания и смяна на климата

По време на пътуване може да бъде провокирано от предшестващо първично главоболие, но може да възникне и главоболие, конкретно свързано с микро или макроклиматичните промени, както и с определени особености на превозните средства и други психологически и физически въздействия, твърди д-р Ср. Сретенович, невролог.

Известно е, че пътуванията предизвикват мигренозно главоболие, както и зачестяване на пристъпите при значителен брой пациенти, страдащи от мигрена. Най-често причината е във високите температури, но и в използването на климатика в автомобилите. Ритъмът на спане и хранене също може да повлияе в смисъл на провокиране на пристъпи на мигрена. Желателно е пациентите с вече налично някое от посочените по-горе първични главоболия да си носят при пътувания лекарствата, предписани им от лекуващия невролог. Ако интензивността и характеристиките на главоболието се променят, се препоръчва преглед при невролог.

Две отделно класифицирани форми на главоболие са главоболието при пътуване със самолет и главоболието, възникващо на голяма надморска височина. И двете често са интензивни и престават след изчезването на факторите, които ги причиняват. Интензивното главоболие с прогресивно влошаване, придружено от гадене, евентуално с повръщане, със или без неврологичен дефицит, изисква задължителен преглед от невролог.