Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Главоболие

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Съвети за облекчаване на главоболие

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Защо ни боли глава?

Главоболието е остра или хронична болка в областта на главата и един от най-честите симптоми изобщо, както и най-честото неразположение, което човек изпитва. Главоболие възниква поради различни причини: промяна или свиване на кръвоносните съдове на врата и главата, недостиг на кислород в мозъка, недостиг на глюкоза (когато сте гладни), схванати мускули на врата и главата, пренапрягане на мускулите и нервите на очите и възпаление на синусите. Главата може да боли и заради влиянието на хормоните върху кръвоносните съдове и от умора, която въздейства върху смяната на количествата на различните химическите вещества в мозъка. При тежки заболявания като травма на главата, мозъчен инсулт, кървене в главата или тумор, болката се предизвиква от свиването на кръвоносните съдове или налягането върху нервите на главата.

Главоболието – най-честата болка
Хората описват главоболието по различен начин: като усещане за „тъпа” болка, напрежение в главата, пулсираща болка, парене или „мътна глава”. Главоболието може да се появява често или рядко, може да бъде дифузно (когато ни боли цялата глава) или локализирано (когато боли само една област от главата). През целия живот главоболието възниква като симптом на различни състояния: умора, стрес и недостатъчно количество сън, прекомерна консумация на алкохол и тютюн, въздържание от кафе и алкохол, внезапно излагане на студ или пък продължителна висока температура на въздуха. Появява се и като свръхчувствителност към някоя храна. Главоболието е и симптом на някои неразположения като предменструален синдром или симптом на цяла поредица от заболявания, от леки, като настинка, възпаление на ухото или синусите, болести на зъбите и венците, до сериозни заболявания на очите или мозъка. Интересното е, че главоболието може да се появи и като страничен ефект от прекомерната употреба на болкоуспокояващи.

Видове главоболия
Главоболията се делят на първични и вторични или съответно на такива, при които не може да се определи органичната причина на възникване и такива, които са в следствие от някое друго заболяване.
1. Мигрената, тензионното главоболие и клъстъровото главоболие са първични главоболия.
2. Главоболието, предизвикано от травми на главата и врата, нарушения на кръвоносните съдове на главата и врата, както и главоболие, причинено от инфекции (напр. менингит) и главоболие, свързано с психически разстройства, причисляваме към вторичните главоболия.
3. Специална група главоболия представляват невралгиите - главоболия, причинени от заболявания на нервите. Най-известна е тригеминалната невралгия, която се дължи на засягане нервус тригеминус, инервиращ цялата лицева половина.

Тензионно (напрегнато) главоболие:
То е най-често срещаното и се свързва с усещането за обръч около главата, познато на много хора. Името идва от мускулното напрежение, което го причинява. От такъв тип главоболие могат да страдат и хора, които прекарват дълго време в една и съща позиция с напрегнати мускули на врата (например пред компютъра). Често се дължи на стрес или на психосоциални разстройства (безпокойство, депресия), може да бъде епизодично или хронично. Придружаващите го симптоми са схванат врат и тревожност.

Мигрена
Симптомите на мигрената са много характерни – болката обхваща само едната страна на главата. Различава се мигрена без аура и с аура, при която преди пристъпа на болката пациентът има зрително нарушение (присветвания или размазване пред очите), „чува” звуци, които в действителност не съществуват. Болката може да е пулсираща, интензивна, често е придружена от гадене, повръщане и чувствителност към светлина или шум. За разлика от тензионното главоболие, което е изключително рядко при деца мигрената може да се появи и в детството.

Клъстърово главоболие
В този случай кризите следват една след друга в кратки интервали от време. Струпват се в определени периоди (клъстъри) от деня и от годината. Болката е много силна, на пристъпи, обикновено е едностранна, пронизваща и изолирана, локализирана около окото и скулата. Засяга предимно мъжете с пик между 20 и 30 години.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Симптомите на мигрена може да се повлияят чрез промяна на начина на живот. Важно е да се въведе „добър ритъм”: достатъчно сън и почивка, редовно и здравословно хранене и физическа активност, с която се раздвижват и укрепват мускулите на врата и гърба.

АКО ВИ МЪЧИ ГЛАВОБОЛИЕ И НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА ГО ОБЛЕКЧИТЕ, ИЛИ КОЙ АНАЛГЕТИК ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕТЕ – ПОТЪРСЕТЕ СЪВЕТ ВЪВ ВАШИТЕ АПТЕКИ BETTY.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Мигрената е по-честа при жените, отколкото при мъжете, и е известно, че съществуват „трегери” за пристъпа: умора, глад, някои видове храни (ароматни сирена, ядки, сушена риба), менструалния цикъл. Те не са причина за мигрената, а само отключващ фактор за пристъпа. За причина се считат промените в кръвоносните съдове на главата.

Как да облекчите главоболието
• Главоболието е много неприятна болка, която предупреждава, че нещо не е наред в организма и че това трябва да се промени.
• Главоболието не трябва да се търпи и да се оставя допълнително да изтощава организма, а трябва да се облекчи.
• Лекарствата за облекчаване на болката се наричат аналгетици и действат чрез различни механизми, като в зависимост от вида и тежестта на болката могат да се прилагат в различни комбинации. Някои аналгетици могат да имат значителни странични ефекти и трябва да се приемат с повишено внимание, затова и за тях се изисква препоръка от лекар.
• Първото лекарство като избор за облекчаване на болката е парацетамолът, като могат да се прилагат и ацетилсалицилова киселина, ибупрофен или напроксен, които се изписват без рецепта.
• Главоболието може да се облекчи и с помощта на релаксация на врата и главата.
• Някои хронични болки или мигрената могат да се намалят чрез техниките за релаксация, антистрес програми или с помощта на психолог.

ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ – АНАЛГЕТИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ, ЗАЩОТО ГЛАВОБОЛИЕТО МОЖЕ ДА НАСТЪПИ И В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕКОМЕРЕН ПРИЕМ НА БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ.

Допълнителни съвети за облекчаване на главоболието:
• отстранете възможната причина за стрес и се опитайте да релаксирате;
• направете няколко упражнения за разтягане в областта на раменете и врата;
• наспете се добре или поне си починете;
• хранете се редовно и пийте повече вода;
• намалете консумацията на кафето и цигарите.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross