Текст: д-р Ирина Младенова

Лош дъх, яркочервени, подути и болезнени венци, които кървят често, са само част от неприятните симптоми на гингивита. Важно е да знаете, че заболяването е лечимо в неговата ранна фаза. Затова е препоръчително да се консултирате с вашия стоматолог, преди възпалението на венците да се превърне в по-сериозен здравословен проблем.

Рискови фактори
Основната причина за развитието на гингивит е влошената орална хигиена, неправилното и нередовно миене на зъбите и съответно натрупването на бактериална плака около, по и между зъбите, обикновено в най-труднодостъпните места. Други рискови фактори са неправилната захапка, некачествено направени пломби, корони, мостове, протези или ортодонтски апарати, които задържат плака или провокират механична травма на гингивата. Начинът на живот, стресът и най-вече вредните навици също играят важна роля за влошаване на състоянието на венците. Приемът на тютюневи изделия например стимулира развитието на анаеробна – патогенна, флора в устната кухина. В същото време никотинът свива кръвоносните съдове и намалява кървенето на венците, като по този начин замаскира състоянието на пациента. Гингивитът засяга често бременните, хората с нарушения в хормоналния статус, а също така страдащите от диабет, тиреоидит на Хашимото, левкемия, рак и други. Заболяването съпътства и различни вирусни и бактериални инфекции като херпес, грип, кандидоза, гонорея и други.

Приемът на някои видове лекарства също може да предизвика гингивит.

Симптоми на гингивита
В началото заболяването е слабо изразено като симптоматика. В много случаи гингивитът протича бавно и хронифицира. Основният симптом на заболяването е кървенето на венците при миене с четка и паста и при отхапването на по-твърди храни. Обикновено се наблюдава зачервяване и оток на венечната папила, формират се венечни джобове, в които се натрупва зъбна плака и зъбен камък. Венците се отлепват от зъбите, а понякога при по-тежките случаи това отлепване е съпътствано със секреция на гной и кръв.

Диагнозата
За да постави диагнозата и да определи стадия и вида на болестта, стоматологът провежда няколко рутинни изследвания. След снемането на анамнеза според оплакванията на пациента се извършва основен и парадонтален преглед. Чрез него се установява до каква степен инфекцията се е разпространила в устната кухина и каква е тежестта й. Първоначално се провежда изследването papilla bleeding index (PBI), за да се установи кървенето на венците. След това се прави оцветяване на зъбната плака и зъбния камък, за да се визуализират проблемните места. Това е т.нар. скринингов индекс за разпространение на плаката. При по-специфичните случаи понякога се налага вземането на микробиологична проба за анализ на причинителя.

Лечение
Важна роля за лечението на гингивита и за заболяванията на пародонта като цяло играе както стоматологът, така и самият пациент. То зависи от стадия и от обхвата на болестта. Първата стъпка е хубавото почистване на зъбния камък и на зъбната плака с ултразвук-скалер, следва полирането със сода. Важно е пациентът да спазва отлична орална хигиена, като измива старателно зъбите си два пъти дневно. Препоръчително е да използва конец или интердентална четка, за да премахва успешно плаката от труднодостъпните места, а също така да изплаква ежедневно устата си с подходяща вода за уста.

В зависимост от тежестта на гингивита може да се приложат няколко последователни почиствания на зъбния камък, за да се възстанови съотношението между нормалната и патогенната микрофлора. При по-леките случаи още при първото почистване с ултразвук се наблюдава редуциране на кървенето. Поддържащата профилактична терапия изисква посещението на стоматологичния кабинет поне два пъти в годината.

Най-правилният метод на лечение е точната диагноза, почистването на зъбния камък, подвенечно и надвенечно, поддържането на добра орална хигиена. Има случаи, които са по-специфични, при които се налага прием на антибиотици, но е задължителна консултацията със стоматолог.

Нежелани последствия
Ако инфекцията се неглижира и не се лекува навреме, тя хронифицира и може да доведе до парадонтит (парадонтоза).

Домашни средства за облекчаване на гингивита:

  • Карамфилово масло
  • Гаргара с подсолена вода
  • Алое вера гел
  • Паста за зъби с мента/босилек
  • Смес от сода за хляб, ябълков оцет и вода
  • Куркума
  • Пчелен мед и мед от манука