Репродуктивното здраве на жената

Даяна Дебич

Правилната и редовна хигиена, удобното и подходящо бельо, избягването на рискови полови сношения, употребата на вагиналети на билкова основа и промивки с билкова отвара предпазват женските репродуктивни органи.

Според официалната дефиниция на Световната здравна организация репродуктивното здраве се определя като „състояние на физическо, умствено и социално благосъстояние във всички области, свързани с репродуктивните процеси през всички етапи на живота”. Счита се, че хората са в състояние да водят удовлетворяващ и безопасен сексуален живот и да имат потомство, какато и свободата да решават дали, кога и колко често да го създават. Съставна част на всичко това е и правото на мъжете и жените да бъдат информирани, да имат достъп до безопасни, ефективни, достъпни и приемливи методи за планиране на семейство по свой избор, както и правото на подходяща здравна защита, която би позволила на жените да преминават безопасно през периода на бременността и раждането.

Спазването на правилата за запазване здравето на репродуктивната система е първото условие за здраво поколение – в края на краищата всички ние зависим от репродукцията. В миналото при планиране на семейство и предпазване от нежелана бременност са се използвали различни материали – като се започне от памучни тъкани, натопени в лимонена или млечна киселина, и се стигне до морските сюнгери. Тези алтернативни методи са били средства за контрацепция, но и предтечи на съвременните тампони. Били са използвани също така и платнени превръзки с „крилца”, изрязани по краищата, които се слагали между краката, а след това се прикрепяли към колана на полата. След тях се появила целулозната вата (лигнин), по-късно превърната в марля, и съвременните дамски превръзки, които благодарение на новите технологии стават все по-удобни и незабележими.

В края на XIX век започва производството на тампони, в чиито състав е имало и синтетични материали, а това е създавало дискомфорт на повечето жени. Днес в състава им се използват само естествени влакна, които рядко предизвикват неприятни последици.

Съществуват навици, които придобиваме в най-ранното си детство – това са преди всичко навиците на нашите майки и баби. Те включват всекидневна хигиена, миене, изплакване, употреба на памучно бельо и поддържане на добра интимна хигиена по време на менструалния цикъл. Съществуват обаче и правила за грижата и опазването на женската репродуктивна система, като ежедневно измиване с топла вода, с чисти ръце, при което да се използват детски или медицински сапуни с ниска киселинност (pH). Задължително е също така миенето и избърсването да се върши от венериния хълм към аналния отвор. По време на менструация да се избягва къпането в басейн, всяка жена трябва да има своя хавлиена кърпа за интимна употреба, която да сменя два пъти седмично. Не употребявайте ръкавица и гъба за баня, защото в тях се задържат бактериите от кожата ви, а и те могат да наранят лигавицата. Никога не насочвайте силна струя вода към вагиналния отвор, за да не се премахне защитният слой, който предпазва от проникването на бактерии. Ако използвате тампони, сменяйте ги поне на всеки шест часа и никога не заспивайте с тях. Лекарите не препоръчват честата им употреба. По време на месечния цикъл носете тънки и по-прозрачни дрехи, които няма да предизвикват изпотяване.

Ако имате вагинална инфекция или някакъв друг възпалителен процес на половите органи, сменяйте по-често превръзките и не употребявайте тампони. По време на месечния цикъл трябва да се избягват половите контакти, защото носят риск от инфекции. Бельото е вашият най-добър съюзник, затова използвайте само памучно бельо, което позволява на кожата да диша и пречи на развитието на бактериите, появяващи се като последица от носенето на синтетични тъкани.

Неприятели на флората
Механични фактори. Причиняват телесни наранявания, които са последица от раждане, непрофесионален гинекологичен преглед, хирургическа намеса или полови контакти. Неудобните дрехи могат също да предизвикат повреди. Тесните панталони довеждат до триене в интимните зони, а това забавя циркулацията и унищожава вагиналната флора.

Химически фактори. Избягвайте алкални сапуни, които унищожават доброкачествените лактобацили. Избягвайте дневните хигиенни превръзки, сменяйте редовно тампоните и превръзките.

Хигиенни фактори. Някои спрейове за вагинална употреба, гелове за контрацепция и козметични продукти за интимна употреба могат да предизвикат сериозни проблеми. Ако не можете без тях, нека те да бъдат медицински и с подходяща киселинна стойност.

Билкови чайове (отвари)
В аптеките могат да се намерят здравословни  и безопасни препарати под формата на гранули или шумящи таблетки, които се използват с иригатор за вагинални промивки. Можете да използвате също така и билкови чайове от салвия, лайка, кантарион, невен или бял равнец, както и разтвор от сода бикарбонат.

Чайовете се приготвят като за пиене, а разтворът от сода бикарбонат се приготвя като половин лъжичка от нея се разтваря в 250 ml хладка вода. За всяка промивка е необходим иригатор, който се вмъква пет-шест сантиметра във вагината, където  се впръсква течността. Промивките никога не трябва да се правят повече от два пъти на месец и по време на менструация.

Вагиналети от лечебни билки
Като превенция за тези, които не умеят да използват иригатор, се препоръчва употребата на вагиналети на базата на лечебни билки – кантарион, бял равнец, мащерка и лайка, както и на прополис. Вагиналетите са отлични, защото извличат секрета, а нямат никакви вредни противодействия. Могат да се използват и тези, които съдържат йод-повидон, но това трябва да се върши предпазливо и не много често.

Трябва да се правят годишни гинекологични прегледи дори когато не забелязвате никакви тревожни симптоми. Годишният профилактичен преглед обхваща редица тестове и анализи, чрез които може да се открие рак на маточната шийка в най-ранен стадий.

Безопасно сексуално поведение
Най-сигурният начин да се предпазите от болести, предавани по полов път, е да внимавате при встъпване в интимен контакт. Сигурният секс означава предпазване, и то преди всичко с презерватив, който не само осигурява защита от нежелана бременност, но е и единственото средство против болести, предавани по полов път. Никога не участвайте в полов акт с непознати партньори, защото не можете да бъдете сигурни в здравето им. Най-важното е сами да се погрижите за себе си.

Презервативи
Първите презервативи са били направени от кози мехур още в Древен Рим. През Средновековието със същата цел са били използвани и овчите черва. И тъй като религията налагала своите правила, през някои периоди на Средновековието тези средства са били забранявани и жигосвани като неморални. През XIX век не се е разрешавало рекламирането им, защото се е смятало, че подтикват мъжете към сексуални отношения с повече партньорки. Днес презервативите се произвеждат от черва или от гума, но има и други, по-скъпи, направени от органични материали. Самият факт, че хората са търсели защита от нежелана бременност (въпреки че са знаели и за болестите), говори в полза на това, че винаги са осъзнавали колко е важно репродуктивното здраве както за нас, така и за здравето на нашето потомство.