Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ

01.07.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1624603908002{margin-bottom: 0px !important;}"]Гестационният диабет е тип диабет, който се проявява за първи път по време на бременността и обикновено изчезва след раждането.

Той представлява един от най-често срещаните проблеми на бременността и в случай че не е добре контролиран, може да окаже негативен ефект върху здравето на майката и плода, да доведе до усложнения по време на раждане.

Кои са рисковите фактори за развитие на гестационен диабет?

Някои жени са изложени на по-висок риск от развитие на гестационен диабет. Към рисковите фактори за развитието му спадат следните състояния:

  • Наднормено тегло и затлъстяване.
  • Предишна бременност, през която се е проявил гестационен диабет.
  • Фамилна обремененост със захарен диабет.
  • Напреднала възраст на майката (>35 г.).
  • Синдром на поликистозните яйчници.
  • Заседнал начин на живот.
  • Тютюнопушене.

Бременността е свързана с настъпването на множество ендокринни и метаболитни промени в организма на жената. За да постъпват необходимо количество хранителни вещества към плода, плацентата синтезира хормони, които блокират действието на инсулина и с напредване на бременността се наблюдава нарастване на инсулиновата резистентност.

Когато секрецията на инсулин от панкреаса не е достатъчна за повишените нужди, настъпва състояние на хипергликемия (повишени нива на кръвната захар). Ето защо жени с наличие на инсулинова резистентност преди забременяване са изложени на по-висок риск от развитие на гестационен диабет.

Кои са симптомите при гестационен диабет?

В голяма част от случаите гестационният диабет протича безсимптомно и обикновено се диагностицира при провеждане на скрининг за наличието му.

Симптоми, които биха могли да се наблюдават при някои пациенти, са повишена жажда, сухота в устата, често уриниране, лесна уморяемост. Тези симптоми обаче често се наблюдават при бременните жени и не са задължителен знак за наличие на гестационен диабет.

Лечение на гестационния диабет:

Лечението на гестационния диабет има за цел да поддържа в норма стойностите на глюкоза в кръвта. Това изисква редовен мониторинг на кръвната захар чрез използването на апарати, наречени глюкомери, както и въвеждане на някои промени в начина живот.

За да сте сигурни в показаните стойности, измервайте кръвната си захар с качествен глюкомер, чиито стойности са максимално близки до лабораторните.

На пазара има модели с технологията „Втори шанс“, която позволява да добавяте проба на същата тест-лента, ако първоначалното измерване не е било успешно.

Здравословната и балансирана диета при гестационен диабет се фокусира върху редовната консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти - тоест храни, богати на фибри, консумиране на полезни омега-3 и омега-6 мастни киселини, лимитиране на рафинираните въглехидрати, като различни видове сладкиши, торти.

Препоръчително е да се храните често и по малко, да приемате достатъчно количество вода през целия ден. Редовната, умерена физическа активност, ако не е противопоказана, ще помогне за намаляване на повишените нива на глюкоза в кръвта.

В случай че диетата и умерената физическа активност не са достатъчни за оптимален контрол на кръвната захар, е необходимо да се добави лечение с инсулин.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross