Д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

Гастритът е заболяване на стомаха, изразяващо се във възпаление на лигавицата му. Тя е изградена от специални клетки, които го предпазват от киселинността. Когато тази лигавица се увреди на места, стомашната стена се зачервява и възпалява – това е гастритът.

Той може да се дължи на бактериални (Helicobacter Pylori) или вирусни инфекции, на влизане на жлъчен сок в стомаха, на злоупотреба с алкохол и кафе, на лекарства (аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства), на нездравословно хранене, чернодробни заболявания, наследствена предразположеност, силен стрес.

Гастритът може да бъде остър и хроничен, със следните симптоми: болка в областта на стомаха (в слънчевия сплит):

  • гадене, повръщане
  • отпадналост
  • липса на апетит
  • лош дъх
  • повишена киселинност.

Диагнозата се поставя с фиброгастроскопия – директен оглед с гъвкава оптична тръба с евентуална биопсия. Установено е, че през пролетта и есента хроничните болести се влошават, това се отнася и за гастрита. Засегнати са предимно хора, които реагират на промяната на времето. Стомахът има много нервни клетки и невронни пътеки и реагира изключително бързо на нервни стимули от всякакъв вид. При стрес нервните клетки в стомаха започват да произвеждат повече киселина. Смяната на температурата също е стрес за организма, както и тъмнината навън. Китайците го обясняват с Yin (тъмно, студено, зима) и Yang (светло, топло, лято) и според китайската медицина не е достатъчно хората само да сменят дрехите си според температурата, но и да постигнат емоционално равновесие.

През есента се променя и видът на храната, която консумираме. Важно е храната ни да е сезонна и от региона, тогава се понася по-добре от стомаха. За нашите ширини се препоръчва печената тиква, която съдържа много витамини, идеални за затопляне на организма и неговото засилване. Също банани, ябълки, пъпеш, цвекло, картофи, ориз, овесени ядки, ленено семе, сокове от зеленчуци (напр. моркови и цвекло), билкови чайове (лайка, мента, джинджифил). Но есента е и времето на цитрусовите плодове, туршиите, зелето, тлъстото месо, ракията, виното – с тях трябва да се внимава.

Важно е да се вслушваме в тялото си, какво ни понася и какво не, защото всеки организъм реагира различно на храните. Добре е да се храним по 5-6 пъти на ден с малки порции, да не консумираме горещо и студено, да не преяждаме или гладуваме, да не се храним непосредствено преди лягане.

Лечението на гастрита се състои основно от диета: храните трябва да бъдат печени, варени, задушени, да се поемат много течности и чайове. Полезни за гастрита са макароните, тестените изделия, крем супите, зеленчуците (без боб и зеле), рибата, пилешкото, телешкото, изварата, яйцата, картофите, морковите, тиквичките, прясното мляко. Добре е да се избягват алкохолът, цигарите, газираните напитки, тлъстите меса, пикантните и силно подправените храни. И доброто настроение много ще ни помогне да бъдем здрави в преходното есенно време. При болки в стомаха, които не отшумяват дълго, е добре да се обърнете за медикаментозно лечение към вашия лекар или фармацевт.