Естетичен и здравословен проблем

Милица Алексич

Гъбичните инфекции на ноктите могат да бъдат трудни за лечение, често се появяват повторно и затова не трябва да се лекуват „на своя глава“, а само в консултации с лекар и фармацевт

Гъбичната инфекция на ноктите, или онихомикоза, се появява най-често по пръстите на краката, като заболяването поразява най-напред вътрешната страна на нокътната плочка. Отначало инфекцията е най-често незабележима, докато не започне да се разпространява и нокътят не промени цвета си. Могат да се появят и болки при ходене.

Причините могат да бъдат травми, някои видове спорт (плуване, джогинг, планинарство), носенето на тесни обувки и чорапи от синтетика. В по-напреднала възраст ноктите растат по-бавно и са по-податливи на инфекции. На инфекцията са по-податливи хората с отслабена имунна система, проблеми с кръвообращението и онези със засилено потоотделяне.

ПРОФИЛАКТИКА: Гъбичната инфекция на ноктите е естетичен и здравословен проблем. Предотвратява се чрез внимателно подсушаване на ръцете и краката след миене. Непрофесионалният маникюр и отстраняването на кожата около ноктите може да позволи навлизането на бактерии. Трябва да се избягват тесните обувки, правилно и редовно да се изрязват ноктите и да се носят чисти, памучни чорапи. В общите съблекални и на басейна се препоръчва да се използват чехли, за да се избегне контактът с гъбичките, за които топлата и влажна среда е благоприятна.

ДИАГНОЗА: Поставя се на базата на клиничен преглед, както и въз основа на взетата проба. Правилното вземане на проба от нокътя е важно за правилното диагностициране и адекватното лечение; в противен случай може да се стигне до неправилно лечение.

ЛЕЧЕНИЕ: Онихомикозата се причинява от дерматофити, както и от дрожди от рода Candida, а самото лечение е по лекарско предписание. Гъбичните инфекции на ноктите могат да бъдат трудни за лечение, често се появяват повторно и затова не трябва да се лекуват „на своя глава“, а само с консултации с лекар и фармацевт. Лечението с гризеофулвин продължава повече от година, а успеваемостта е слаба. Тербинафинът и итраконазолът са по-ефикасни, бързо достигат висока концентрация в ноктите, а лечението трае три месеца. Помагат и антибактериалните спрейове, маслото от чаено дърво и жълт кантарион, ваните с джинджифил и риган.