Минералът за по-здрави кости и повече енергия

маг. инж. Неманя Стоилкович

Фосфорът е химичен елемент, който се означава със символа P. Не се среща в свободно състояние в природата, защото е силно реактивен. Той е жизненоважен, необходим на всички живи организми. Влияе благоприятно на здравето, съставна част е от нашето хранене и е вторият най-разпространен минерален елемент в човешкото тяло. Важен е, защото способства за:

  • Здравината на костите – заедно с калция, фосфорът укрепва костите, основа е за стабилна костна структура, възпрепятства остеопорозата, а помага и за поддържането на доброто здраве на венците и зъбния емайл.
  • Освежаване на организма – достатъчното количество фосфор в организма увеличава енергията ни и действа благотворно при проблеми като слабост и умора.
  • Баланс на течности – способства за изхвърляне на излишните течности от организма и по този начин помага за нормалното функциониране на бъбреците.
  • Подобряване на мозъчната дейност – важно е нивата на фосфор в организма да са в норма, за да функционират нормално мозъчните клетки.
  • Хормоналния баланс – този минерал спомага за регулирането на хормоните, особено на тези, необходими за репродуктивното здраве.
  • Възстановяване на клетките – фосфорът има голям принос за възстановяването и нормалното функциониране на различни видове клетки.
  • Продукти богати на фосфор: Заедно с калция го намираме в много продукти, особено в богатите на протеини. Млякото, млечните продукти (кашкавал, кисело мляко), яйцата, рибата, пилешкото, червеното месо, орехите, бадемите, пълнозърнестите храни, пшеничните зародиши и тиквените семки са много добър източник на фосфор. Съдържа се и в маята и какаото, в бобовите храни, сухите плодове и картофите.
  • Разстройства вследствие на дефицит или излишък на фосфор в кръвта: Дефицитът на фосфор в кръвта се нарича хипофосфатемия, а излишъкът – хиперфосфатемия. Въпреки че се съдържа в достатъчни количества в храната, липса на фосфор може да се появи вследствие на дадени състояния или болести като диабет или алкохолизъм, а дори и заради гладуване. Съществуват данни, че при някои болести усвояването на фосфор е намалено (Болест на Крон, целиакия). Също така, за появата на хипофосфатемия могат да повлияят и някои лекарства (напр. диуретици).

Като най-важни симптоми на дефицит на фосфор може да изтъкнем – болки в костите, загуба на апетит, крехки кости, тревожност, затруднено дишане, слабост на организма, умора, изтощение, анемия, податливост към инфекции и др.

Хиперфосфатемията може да предизвика по-сериозни усложнения от дефицита на фосфор. Обикновено до нея се стига вследствие на нарушение дейността на бъбреците или след прием на големи количества храна, богата на фосфор. Повишеният прием на фосфор предизвиква сърдечно-съдови заболявания, калциране на нескелетна тъкан (камъни в бъбреците), диария, а също може да допринесе за по-слабата резорбция на други минерали (желязо, калций, магнезий и цинк).