За да летите като птица и да плувате като делфин

Александър Вучкович

Този нов екстремен воден спорт предлага пълно с адреналин каране посредством водоструйно задвижване, възможност за елегантно летене, безпрепятствено гмуркане и плъзгане по повърхността на водата, а и напомня на летящата машина от филма „Завръщане в бъдещето“ на Робърт Земекис.

Прастарата мечта на човек да лети като птица и да плува като делфин, втъкана в много митове и легенди като старогръцката, за сина на Дедал – Икар, който имал крила, направени от восък и пера и южноамериканските, за хора – делфини, най-сетне стана факт посредством флайборда. Тази чудновата иновация позволява на любителите на екстремните спортове да летят над водата и да се гмуркат в дълбините, да изпълняват най-невероятни каскади, които сякаш елиминират земното притегляне, докато наблюдателите остават без дъх през цялото време. Той стана популярен за много кратко и с право се приема за една от най-вълнуващите нови водни активности.

Плъзгане по въздуха
Флайбордът се поставя на гърба, като се закрепя за гърба и за ръцете.. Апаратът има силата и мощността да ви потопи под водата подобно на делфин, който се гмурка, или да го издигне буквално на девет метра над нея, създавайки впечатление за елегантно летене и плъзгане по въздуха. Не е чудно, че го наричат „уейкборд на стероиди“ – той предлага много повече и „по-луди“ възможности от карането по повърхността на водата с помощта на дъска, влек или лодка.

Влюбените във флайборда имат навика да казват, че някои хора обичат да плуват с делфините, а някои да бъдат делфини – да се движат, изплуват от водата и летят във въздуха така, като го правят тези прекрасни морски обитатели. Именно такава била идеята на изобретателя, французина Френки Запата от Марсилия, невероятен спортист, професионален джет ски състезател и създател на водни превозни средства. Той казва, че изобретението му на секундата превръща всеки почитател на екстремните спортове в адреналиново зависим от флайборда, заради уникалните му възможности. Известният ски джет спортист обяснява, че идеята за новия спорт му хрумнала, като измислил как посредством маркучи да пренасочи струя вода под налягане към дъската за сърфиране. От идеята до реализацията минали само няколко седмици. Трябвало да се овладее само умението да лети, защото с помощта на водоструйното задвижване и дюзата управляващият флайборда с лекота се задържа над водната повърхност.

На какъв принцип работи флайбордът
Идеята е гениална, защото става дума за водоструйно задвижване. Флайбордът действа на принципа на изпомпване на вода под високо налягане към дълъг маркуч, наподобяващ опашката на чудовището от Лох Нес. Този маркуч е фиксиран към ротационна платформа закрепена за джет, който „следва“ човека – делфин, докато той изпълнява каскадите. Практикуващите спорта през цялото време държат в ръцете си механизма за управление – дюзи в края на два по-малки маркуча, прикрепени към главния. Със затваряне и отваряне на отворите на дюзите се избира посоката, дали човек да „препуска“ елегантното над водата, да се гмурне гладко в нея или да се плъзга по повърхността ѝ. Въпреки че хората пробвали този спорт твърдят, че за него не е необходима голяма физическа сила, добрата координация, чувството за баланс и сръчността се подразбират.

Приложение
Летящата дъска на Френки Запата предизвиква голям интерес сред инвеститорите, които намират приложение на различните усъвършенствани версии на флайборда не само в сферата на екстремните спортове, но и за военни цели, във връзка със здравеопазването и дистрибуцията. Френската съдебна система обаче не споделя това въодушевление и поради съображения за сигурност тази година забрани на конструктора да тества новите устройства във въздуха.

Гинес и ховърбордът
Френки Запата, изобретателят на флайборда, конструира и така наречения „флайборд еър“, апарат, който работи с четири мотора, всеки от които има по 250 конски сили, а като гориво се ползва керосин, съхраняван в раница на гърба. Пилотът управлява апарата с помощта на вид джойстик, прикрепен към китката на ръката му. И реактивният ховърборд и флайбордът еър приличат на НЛО, а водачът – на извънземен, независим от гравитацията. Това е общото впечатление на всички, които са наблюдавали полета на Запата върху ховърборд, дълъг два километра и 252 метра, което е и световен рекорд, вписан в Книгата на Гинес. Иначе прототипът на ховърборда се тества над водата, за да се облекчи евентуално падане, което на няколко пъти се случило и на самия Запата.

Любопитно е, че идеята за ховърборд или летяща дъска, която някои сравняват със скейтборд без колела на реактивна струя, се появява за първи път във филма „Завръщане в бъдещето“ на режисьора Робърт Земекис и продуцента Стивън Спилбърг като футуристичен модел за транспортно средство.

Където митът се превръща в реалност
Високите цени на новите водни джаджи пречат на мнозина, които обичат екстремните спортове, да си ги купят и да ги изпробват. За щастие много от модерните аквапаркове разполагат с подобни уреди, какъвто е например многократно награждавания Waterworld, намиращ се в Кипър, чието мото гласи „където митът се превръща в реалност“. Дори и самите имена на водните атракции свидетелстват за връзка между старогръцката митология и модерните водни технологии – Посейдонов басейн с вълни, Падане в Атлантида, Полетът на Икар, Преследването на Хераклит, Еолов водовъртеж, Троянска авантюра и други.

Почувствайте как плуват делфините
Немската компания MS Watersports произвежда комплект, познат под името Jetlev Flyer на цена от 99 990 евро и го рекламира с мотото „почувствайте как плуват делфините“. Jetlev Flyer има четири мотора и дебели маркучи, с които се регулира налягането. Казват, че позволява безопасно летене, лудо каране и плаване. Уредът е замислен за хора високи между 150 см и 200 см, тежки от 40 кг до 150 кг. Производителят твърди, че възможностите, които апаратът предлага са много повече от „перченето с Порше, Мерцедес и БМВ взети заедно“.