Йелена Джокич

Независимо от това, дали бременната е правила упражнения преди бременността, или не, тя задължително трябва да се консултира с лекаря си, който трябва да одобри физическата активност по време на бременността

По време на бременността тялото на бременната жена е изложено на големи промени, затова добрата физическа кондиция е много важна. Ето защо, в подготовката за бременността се включват и подходящи физически упражнения, за които трябва да се консултирате с лекар, който, наред с анализа на здравословното състояние, ще оцени и физическата кондиция и ще препоръча подходящи спортно-развлекателни дейности.

Могат ли бременните да правят упражнения?
По принцип, за жена с нормално здравословно състояние и нормална бременност физическите упражнения и движението са полезни за здравето, но начинът, интензивността и ритъмът им се определят от лекаря, който проследява бременността.

Упражнения за бременни: Ако лекарят ги одобри, ходенето и разходките са идеална физическа активност, която трябва да се практикува поне 30 минути всеки ден. По принцип се смята, че и ходенето от пет до 10 минути е полезно. Интересни са и груповите упражнения, като йога за бременни или акваробика за бъдещи майки, но и за тях трябва да има лекарско разрешение.

Ползата от упражненията: Улеснява се справянето с повишеното телесно тегло, подобряват се сънят и кръвообращението, намаляват се потенциалните болки в гърба и отичането на краката и ръцете, а и раждането може да бъде по-лесно.

Какво трябва да избягват бременните:
Преди всичко, всякакви дейности, които не са изрично одобрени от лекаря, наблюдаващ бременността. Трябва да се избягват и спортове като колоездене по неравен терен, пързаляне с кънки, гмуркане, ски, конна езда и всички останали, при които има риск от падане и удари.