Текст: д-р Мария Иванова, алерголог от Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА)

Смъртта понякога дебне на върха на жилото им. А скъпите парфюми и ярките тоалети я привличат като магнит. Разред Ципокрили са главните „виновници“ за алергичните реакции след ухапване или ужилване. Кога и защо насекомите се превръщат в убийци? Попитахме алерголога от Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА) в София д-р Мария Иванова.

Пчели, оси, стършели и огнени мравки – жилото на тези насекоми е най-коварно, обяснява д-р Мария Иванова. Оказва се, че алергичните към насекоми никак не са малко. „За съжаление, проблемът е много сериозен, за някои региони се съобщава за реакции при 4-18% от възрастното население“, уточнява специалистът от ВМА. И допълва, че едно от най-древните свидетелства за инсект алергията ни връща чак в Древен Египет, където фараон е погубен от… пчела. „Особено често фатални се оказват ужилванията по шията и лицето, тъй като отокът в тази област често води до задушаване“, предупреждава алергологът.

Болните от сърце – по-застрашени
Интересно, но факт – обикновено жертва на тежките алергични реакции стават хората в зряла възраст, след 40 години, които вече са били в контакт с отровата, т.е. жилени са и преди, разкрива д-р Иванова. „Рискови фактори са придружаващите сериозни заболявания, а особено уязвими са пациентите на лечение с бета-блокери. Това е много популярна група медикаменти, използваща се при болни със сърдечни заболявания. За съжаление, при тези хора алергичните реакции са по-тежки и се овладяват по-трудно“, предупреждава специалистът от Клиниката по спешна токсикология.

Три пък са главните причини за смърт при тежка алергична реакция след ужилване, допълва д-р Иванова. На първо място е отокът на горните дихателни пътища – ларинкс, епиглотис, водещ до задушаване. „Причина за фатален край могат да станат и хиповолемия и хипотензия – срив на хемодинамиката, както и сърдечни аритмии“, допълва алергологът.

Шансът за рецидив е голям
Ужилването от пчела или стършел, разбира се, не е непременно равнозначно на смърт – въпреки ужасяващите истории за нелеп край, които всеки от нас е чувал. „При много хора реакциите са само локални. Отокът е само на мястото на ужилването. Но човек, който веднъж е преживял реакция със сериозна симптоматика, не трябва да разчита на спонтанно преминаване на алергията. Напротив – вероятността това отново да се случи е голяма“, алармира д-р Иванова. Затова в подобен случай е редно да се потърси алерголог и да се проведе изследване и терапия. „Склонността към алергични реакции по принцип е наследствена. Ето защо, при хора с тежки реакции препоръчваме алергологично изследване, то може с голяма точност да предвиди вероятността за последваща анафилаксия (задушаване) след ужилване“, обяснява д-р Иванова.

Забравете за парфюма и пикниците
Как да сведем риска от коварните ужилвания до минимум? Има няколко „златни правила“, които всеки пациент с инсект алергия трябва да спазва. Закон №1 е да забрави за уханните парфюми и дезодоранти – защото силните аромати са „магнит“ за пчелите. Ярките тоалети също се оказват табу – в списъка с разрешени цветове са по-неутралните бяло, зелено, тютюнево, каки и защитните десени, изрежда ги алергологът. Сценарият „бос по росата“ също е немислим – разходките навън задължително трябва да са с обувки, а за предпочитане – панталоните и блузите да са с дълъг ръкав. Пикниците също крият много рискове за алергичните, напомня д-р Иванова. Храните и сладките напитки привличат жилещите насекоми. По същата причина хората в риск трябва да стоят далеч от кошчета за боклук, контейнери или сметища, където гъмжи от ципокрили, допълва специалистът от ВМА.

От „писалката“ с адреналин до спасителната имунотерапия
Дори да сме взели всички предпазни мерки обаче, рискът изневиделица да ни прободе смъртоносно жило остава. Как да се спасим от най-лошото? „Само помощта при пациентите, преживели системни реакции в миналото, е изключително важна. Такъв човек трябва да си инжектира адреналин – сам, непосредствено след ужилването. Чудесно решение в този случай са автоматичните самоинжектори“, обяснява д-р Иванова. Те са с формата на писалка и позволяват бързо да си инжектираме интрамускулно адреналин – дори през дрехите. „Това е единственото наистина ефективно и доказано лечение, но то е моментно решение на проблема. Имунотерапията е начинът чувствителните към инсекти пациенти да са пълноценни в ежедневието си, без да са под непрекъсната опасност от застрашаващи живота алергични реакции“, категорична е д-р Иванова.

НА ЗАПАД
Носят SOS огърлици
Пациентите да алармират дори непознатите за алергията си към насекоми. Тази ефективна мярка срещу фатални инциденти никак не е застъпена у нас. „На запад много популярно е носенето на вещ, която предупреждава за инсект алергията – обикновено това е гривна, огърлица или паспорт. У нас обаче рядко се случва“, признава със съжаление
д-р Мария Иванова.