Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Фатално ужилване – алергия от насекоми

BETTY - Фатално ужилване
Текст: д-р Пламена Новакова, алерголог в Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“
15.08.23
BETTY брой 111
BETTY - д-р Пламена Новакова, алерголог в Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“

д-р Пламена Новакова

Оси, пчели, стършели и огнени мравки. Това са насекомите, чието ужилване най-често може да ни „вгорчи“ ваканцията или – в по-лошия случай – да ни изпрати в Спешното. Какви са симптомите на инсект алергиите? За колко време отшумяват оплакванията? Кога ужилването може да застраши живота ни? И какви превантивни мерки е добре да вземем, когато сме сред природата през лятото? Разговаряме с д-р Пламена Новакова, която е специалист в Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

„Инсект алергията представлява реакция на свръхчувствителност към отровата на жилещите насекоми от разред „Ципокрили“ (Hymenoptera), a именно – оси, медоносни пчели, стършели, огнени мравки. В Европа алергичните реакции са основно към пчелите и осите, а в САЩ – към стършелите и огнените мравки. Честотата на инсект алергията на нашия континент варира в широки граници – 5-25% за обширните местни и 0.3-7.5% за системните реакции на ужилване“, подробно обяснява д-р Пламена Новакова. Не всяко подуване или зачервяване след ужилване обаче означава, че сме алергични. „За да се приемат тези реакции за такива, в тях участие задължително трябва да има имунната система. А в повечето случаи се касае за нормална реакция на организма“, подчертава алерголожката.

Отокът не означава непременно алергия

Най-голям риск от тежка алергична реакция при инсект алергията има при множеството ужилвания, както и при такива в областта на главата, както и в случаи на физическа активност по време на „сблъсъка“ с насекомото, уточнява още специалистката от „Александровска“. „Съществуват два типа реакции на ужилване – локални (нормални неалергични и алергични местни) и системни. В повечето случаи ужилването води до нормална локална преходна реакция, изразяваща се в болка на засегнатото място, зачервяване, лек оток, които продължават от няколко часа до няколко дни и преминават без лечение“, успокоява д-р Новакова.

Опасно за живота

Системните алергични реакции засягат до около 3% от възрастните пациенти. „Те са генерализирани, обхващат няколко органа и системи и се развиват много бързо – в рамките на до 15 минути. Тези реакции са животозастрашаващи и изискват спешна медицинска намеса“, подчертава алерголожката. И не пропуска да предупреди – половината от фаталните случаи на инсект алергия са сред хора, при които няма данни за предходна реакция на ужилване.

Задух издава анафилаксията

Какви са симптомите на анафилаксия? И колко време за реакция има пациентът? „В класическите случаи бързо настъпила в рамките на няколко минути алергична реакция се приема за анафилаксия, когато налице са следните симптоми – генерализиран сърбеж по кожата, уртикариален обрив, зачервяване, оток на устните, езика, небцето, задух, свиркащо дишане, спад на кръвното налягане, коремни болки, гадене, повръщане – т.е. едновременно засягане на няколко органи и системи“, изрежда опасните белези лекарката от „Александровска“.

Развива се за минути

Засягането на кожата и лигавиците обаче не е задължително, а анафилаксия може да има и без обриви и отоци. „Тежестта на анафилаксията варира. Най-общо казано, колкото повече органи се засягат, толкова по-тежка е тя“, коментира д-р Новакова. Анафилаксията се развива много бързо – до няколко минути след ужилването – и също толкова бързо може да се влоши. „Поради това е задължителна навременна адекватна реакция. Пациентите не трябва да изчакват симптомите да преминат, а дори и при най-малкото съмнение за анафилаксия да потърсят медицинска помощ“, категорична е алерголожката.

Целият крак или ръка могат да се подуят

За щастие, не всяко ужилване е равносилно на анафилаксия, отбелязва отново д-р Новакова. „Инсект алергията може да се прояви и като местна реакция. Тя представлява абнормно голямо зачервяване и оток над 5 см в диаметър, продължаващо до 1 седмица след ужилването с максимално развитие до 48-мия час. Такива реакции могат да обхванат цял крайник“, не крие специалистката от „Александровска“. По правило не са опасни. „Но според локализацията им могат да се притиснат анатомично важни съдове или някои органи например, дихателните пътища след ужилване в областта на орофаринкса“, предупреждава д-р Новакова.

С бели дрехи и без парфюм

Могат ли и как хората в риск да се предпазят от опасното ужилване? „Ние сме част от заобикалящата ни среда и затова не е лесно да бъдем ограничени и да живеем изолирано. За хората с инсект алергия престоят на открито крие опасности. При такива пациенти се препоръчва носенето на дълги панталони и дълги ръкави, както и затворени обувки. Желателно е избягване употребата на силни парфюми и на дрехи с ярки цветове, които могат да привлекат насекомите. „Безопасни“ цветове за дрехи са бял, зелен и каки. Препоръчва се и избягване консумацията на храни и напитки на открито“, допълва алерголожката. И уточнява, че е редно пациентите с инсект алергия да носят гривна, паспорт или друг „знак“, който да предупреждава за проблема им. „Изключително важно е да могат да разпознават първите симптоми на анафилаксията и да знаят как да реагират“, категорична е лекарката от „Александровска“.

Компрес помага при леките случаи

Лечението на инсект алергията е според вида реакция – местна или системна, разкрива още д-р Новакова. „Неусложнените реакции обикновено  се третират с локални студени компреси, перорални антихистамини, локални стероиди или нестероидни противовъзпалителни средства“, коментира терапевтичните възможности алерголожката. „В случай на анафилаксия животоспасяващото средство на първи избор е адреналин, приложен интрамускулно. Пациентите с инсект алергия, които знаят за заболяването си, често са подготвени с адреналинова писалка, която носят със себе си, и сами могат да си я бият“, изтъква д-р Новакова. Съветът ú е, ако станем свидетели на фатално ужилва, да поставим човека в легнало положение, с повдигнати крака и в никакъв случай не трябва да го изправяме рязко. „Задължително трябва да се извика спешна медицинска помощ с оглед по-нататъшни манипулации и лечение“, подчертава тя.

Кога се препоръчва имунотерапия?

Добрата новина е, че алергията към насекоми не е непременно наследствена. „Така че самоцелното профилактично тестуване, без лична анамнеза за симптоми, не се препоръчва и няма информативна стойност“, обяснява специалистката от „Александровска“. „Но всеки човек, проявил инсект алергия, следва да бъде насочен към специалист алерголог за по-нататъшни изследвания и преценка за започване на алергенна имунотерапия. Това е средство на избор за профилактика на бъдещи тежки алергични реакции след ужилване от пчели или оси“, напомня на финала д-р Полина Новакова.

cross