Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Фармацевти – специалистите по лекарствата

Фармацевти 1 - корица
23.08.21

Фармацевтите в аптеките са специалистите, с които се консултираме какви витамини, минерали, хранителни добавки и лекарства без рецепта да изберем за нас и семействата ни. Те ни помагат да направим своя информиран избор за даден продукт и производител. Упътват ни и за лекарства с рецепта. Ние им се доверяваме, уважавайки знанията им.

Фармацевти 2 - лаборант

Фармацевти - научете повече!

Какви са знанията на работещите в аптеките

Всички фармацевти са със завършено висше образование. Те се обучават на пет места у нас – в Медицинските университети в София, Пловдив, Плевен, Варна, както и в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.  Кандидат-студентите се приемат след тежките изпити по химия и биология, каквито държат и кандидатстващите медицина и стоматология. След 5-годишно обучение, студентите придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър”.

По време на обучението студентите получават специални знания и умения за човешкия организъм, влиянието на различните медикаменти върху него, създаването на лекарствени продукти, придобиват организационни и комуникативни способности. Учат и полагат изпити по технология на лекарствата с биофармация, фармацевтична химия, фармакология на лекарствените продукти и фармакогнозия, социална фармация, фармацевтично законодателство и др.

В последния етап на образованието си всички бъдещи фармацевти имат и практически обучения. В рамките на преддипломен стаж, който се осъществява в аптеки, бъдещите магистри и бакалаври трупат опит и знания как на практика да прилагат наученото на студентските банки.

Сред приоритетите във Фармацевтичните факултети е повишаване на качеството на обучение и научноизследователска дейност. Затова ръководствата им се стараят да осигурят модерна материална база и да хармонизират учебния материал на бъдещите фармацевти с високите изисквания на динамично развиващата се фармацевтична наука.

Бъдещите фармацевти трупат познания в отпускането на лекарствени средства, в научно-изследователската дейност – за разработване, внедряване и клинично изпитване на нови лекарствени препарати.

Фармацевти 3 - лекарства

Фармацевти - за консултации

Кой ни консултира  - магистър или бакалавър фармацевти

Всеки студент трябва да избере с каква образователно–квалификационна степен желае да се дипломира - бакалавър или магистър. Както знаем, магистър–фармацевтът по закон има повече права и отговорности от колегите си с бакалавърска степен.

Магистър–фармацевтите имат право да отпускат лекарства по лекарско предпосание, могат да са управители на аптеки, както и да работят сами в тях. Помощник–фармацевтите могат да отпускат медикаменти и хранителни добавки без рецепта, но само в присъствието на магистър–фармацевт. Те нямат право да работят сами на смяна, ако до тях няма магистър-фармацевт.

След дипломирането си фармацевтите имат право да започнат работа веднага. Техен е изборът дали да се реализират успешно в страната или в чужбина. В България могат да започнат работа в различните фармацевтични компании, в държавни или частни аптеки. Единственото ограничение при практикуване е в това каква образователно–квалификационна степен притежава съответният фармацевт – бакалавър или магистър.

Пътеводители в света на лекарствата

Фармацевтите, както добре знаем, са медицински специалисти по лекарствата. Като прилагат своите знания в областта на медицината, ни помагат да разберем какви лекарства трябва да приемаме, по каква схема и колко време. Освен това фармацевти често ни съветват и как даден медикамент ще се отрази на здравето ни.

Учат се цял живот

Фармацевти 4 - професия

Фармацевти - отговорна професия !

Избралите да са фармацевти не спират своето развитие, а трупат знания цял живот в бързо развиващия се свят на фармацевтичната индустрия. Огромните средства, вложени в лабораториите на научните институти към фармацевтичните компании бързо дават резултат. На пазара непрекъснато излизат нови и нови медикаменти. А фармацевтите в аптеките ги изучават, за да знаят как да ги прилагат – при какви състояния са препоръчителни, при какви – не, в какви дози, с кои други препарати са съвместими или не. Бързо развиващият се свят на науката в областта на медицината кара фармацевтите да са добре подготвени с всички последни продукти, които излизат на пазара.

Атрактивна професия за младите

За младите хора работата като фармацевт е доста атрактивна. Повишеният интерес към специалността в голяма степен се дължи и на реалната възможност за развитие на доходоносен частен бизнес. В населени места с население до 5000 жители помощник-фармацевтите имат право да откриват аптеки и да ги ръководят. Те могат да станат собственици на дрогерии и да работят в тях.

Младите фармацевти чиракували още преди Освобождението

Помощник-фармацевти у нас започват да се подготвят още преди Освобождението през 1878 г. Те са чиракували при тогавашните аптекари. Постепенно през годините се формират и утвърждават изискванията към обучението и придобиваните умения и навици за практическа работа на бъдещите помощник-фармацевти.

Фармацевтите в aптеки BETTY

Фармацевтите в aптеки BETTY се стараят да бъдат възможно най-близо до своите пациенти. С натрупаните знания и опит зад гърба си те се стремят да отделят нужното време и внимание на клиентите си – да ги консултират при нужда както за всекидневни артикули, така и за нужните им витамини, минерали, лекарства без рецепта, кремове, гелове, козметика, шампоани, балсами – за продуктите по целия огромен набор от артикули, които асортимента на aптеки BETTY предлага. Фармацевтите работят с доверие и знаят колко ценно е то.

Какви са знанията на работещите в аптеките

Кой ни консултира - магистър или бакалавър фармацевти

Пътеводители в света на лекарствата

Учат се цял живот

Атрактивна професия за младите

Младите фармацевти чиракували още преди Освобождението

Фармацевтите в aптеки BETTY

cross