Текст: Антоанета Новакова, фамилен психотерапевт, педагог

Фалитът се свързва с финансова несъстоятелност, провал, пропадане. Той може да бъде грандиозно събитие или неголямо по мащаб, но засягащо ни в не по-малка степен. Но провалът е част от иновацията, свикнете с това! Не само че трябва да очаквате провали, но дори да ги предвиждате.

Не, това не може да ми се случва! Та аз направих всичко необходимо! После ме помита  вълната на гнева, последвана от идеята да се спазаря: ще отида на църква да се помоля и запаля свещ, ще извървя мое собствено Камино, ще… само и само да се спася и този път. Отчайвам се, нищо не помага, не мога да спя, но не ми се става от леглото, не ми се излиза, не искам да виждам никого. Едва когато мине време, успявам да застана лице в лице с Негово Величество Фалита!
Повечето хора на бизнеса са се срещали с фалита и са преживявали не едно пропадане.

Всеки човек е запознат отблизо със страха от провал. Онова болезнено усещане, което неизменно съпътства решението ни да напуснем зоната си на комфорт.

Защо така болезнено преживяваме провала? Може да потърсим отговор във времето далеч назад. Преди десетки хиляди години провалът е бил равностоен на смърт. Това е довело до еволюционно развитие – предизвикването на стресова реакция на мозъка. Днес провалът не е толкова опасен, но все още предизвиква тази стресова реакция. В съвременното общество акцентът се поставя върху успеха и перфектния резултат, който в динами-ката на днешното време бързаме да постигнем. И бързайки, правим грешки. Всяка една по-значителна грешка понижава самооценката ни. Иска ни се да се предадем, заливат ни отрицателни емоции – гняв, срам, тъга. А тъй като те са натоварени с негласно табу в общността ни, се стремим да ги потиснем. Задържаме ги в себе си. Това е невъзможно да се случи за по-дълъг период от време и рано или късно тяхната енергия се проявява, влошавайки качеството ни на живот и водейки нерядко до хронични здравословни проблеми.

Нека сега сменим ъгъла: един провал може да се разглежда като стъпка по пътя към целта. Когато питали Едисон защо толкова много от експериментите му се провалили, той обяснявал, че това не са провали, а открития – просто още един метод, който не вършел работа. В историята на бизнеса много известни продукти започват с провал: лепило, което не залепва добре, води до разработването на лепящите се бележки; лекарство, което неуспешно сваля високо кръвно, печели със страничния си ефект – Viagra; хидромасажна вана за лечение на артрит, разработена от братята Джакузи, по-късно носи невероятни печалби. Тези, които имат куража да изпробват нови и различни идеи, имат много провали, но и по-големи шансове за успех!

Провалът може да активизира волята и силните страни на човека. Той е част от процеса на учене. Ето няколко идеи, които може да изпробвате:

  • Бъдете готови да промените плановете си.
  • Ако идеите ви са свързани с пари, предвидете малко повече – и за провалите.
  • Ако са свързани с време, отделете си повече от него.
  • Опростявайте сложните неща, разделяйки ги на малки и лесни за изпълнение подцели.

Уморително и унизително е да преминаваме през провали, през пропадания и фалити, но верният път минава именно оттам.

Изборът е наш: живот, изпълнен с открития, страст и смисъл, или сив и скучен, но сигурен живот. Ако изберем първото, нека си го кажем честно: провалът е неизбежен тогава, когато живеем запомнящ се, забележителен живот!