Доц. д-р Йордан Йорданов,
експерт по здравен, СПА и Уелнес туризъм
преподавател по „Алтернативен туризъм” в ЛТУ, по СПА култура и аква практики в НСА „В. Левски„ София

Повече от двадесет съвременни сериозни диагнози се повлияват от хидротерапевтичната форма на лечение при престой не по-малко от три до шест седмици без прекъсване – по най-добър начин, с пълно излекуване на страданията на хиляди хора – единствено с ползването на програми, разработени от български лекари и медици с друга квалификация през последните 80 – 90 години. В съчетание на термалните територии с уникалния климат и зони с целогодишни въздушни течения, България може да стане естествената Целогодишна Здравница на Балканите и Европа.

Днешните поколения българи са наследници на много древно знание и природно богатство – стотици находища на лечебни минерални води по своята територия. Древните траки, българи и нашествениците римляни, маджари, хуни или готи са оценявали високо ползването на антични бани – цели комплекси отпреди хилядолетия, (като руини днес се показват като артефакти, в т.ч. и в центъра на София), служещи за профилактика, лечение или възстановяване на психо-физическото и емоционално здраве на живеещите по тези земи. През последните 25 – 30 години традициите на българската автентична хидротерапевтична или балнеологична медицинска школа, опит и знания бе пренебрегната като държавен приоритет с потенциал за развитие на десетки курортни зони в новата пазарна реалност. Не големият капацитет запазили се и модернизирани публични обекти и новоизградени частни заведения са светлинка в тунела. Но те са и доказателство за липсата на комплексни политики за развитието на съвременен целогодишен здравен, СПА и Уелнес туризъм. А тази група услуги има шанса да бъде преоткрита и силно доближена до добрите европейски и световни практики и нива на качество в обслужването, ако се осмисли значението най-вече на човешкия фактор – ръководните и изпълнителски медицински и немедицински кадри, работещи в сектора.

Фабрики за здраве
Този весел термин да привлечеш внимание и интерес на заинтересовани общности и потребители е оправдан, когато в тези обекти в курортната и градска среда става въпрос за лечебно – производствен процес, а не за бутиково гъделичкане в микро СПА зони в хотели или фитнес салони. „Фабриките за здраве”, независимо от формата и капацитета си, са известни като градски комплекси или салони (Дей СПА), крайградски или курортни центрове (Фитнес и Медикъл СПА) или сектори в хотели и спортни терени (Бюти и СПА) в курортните и морските ни общини. Асортиментната листа на всяка „фабрика за здраве” става все по-атрактивна поради растящата информираност и личните проблеми на съвременните хора, свързани с ръста на обществено значимите заболявания сред всички възрастови и социални групи, както и в резултат от растящата здравна и СПА потребителска култура и приобщаването към природосъобразния стил на живот на стотици милиони хора по света, Европа и даже у нас.

Грижи за личността
Европейската общност издига темата „Грижи за личността” като водещ приоритет с производни на него политики в полза на десетки милиони свои граждани. Всеки тип предприятие в сферата се профилира, ориентирайки своето продуктово развитие в две основни направления: програми и услуги за хронично болни (диагностицирани пациенти) и за клинично здрави (хора, нуждаещи се от превенция на здравето).

За Европа ръстът на търсенето на програми за балнеолечебни процедури или за рекреация на здрави и работоспособни хора е 7 – 15%. В Европа се пенсионират по 25 до 40 милиона граждани, за 5 години те стават над 100 милиона потенциални потребители на програми и пакети за лечение или възстановяване. Да добавим и ръста на търсенето на програми „здраве за здравите” – за специалисти, стоящи зад дисплея на компютъра, обездвижени и консумиращи храни от „пластмаса“.

Потенциалът на България
България има потенциал за прием на около 10 милиона гости от чужбина ежегодно, ако създаде политически-законови, инвестиционни, кадрови и пазарно-промоционални условия в рамките на близките 5 – 10 години. В сравнение с държави като Исландия, Франция, Германия или Австрия, България е по-богата по най-важния качествен показател: броят на изворите или сондажите с различни лечебни води на един квадратен километър територия! Родината ни е и с уникален капацитет за климатолечение, не само в Сандански, но и в Чепеларе, Трявна, с. Искрец до Своге, с. Радунци, Старозагорско и десетки други селища, както и пелоидите – лечебна кал, торф, морска рапа и луга, стотици лечебни растения – билки, пчелни продукти, биохрани и напитки. Милиони деца и възрастни в северните страни на Европа страдат от астма, възпаления на горните дихателни пътища и алергии. Само престоят в нашите известни курортни зони ги оздравява! Неслучайно толкова много чужденци си купиха домове и трайно живеят с нас през последните години – те са част от много информираните граждани със здравни проблеми или членове на техните семейства.