Текст: Михаил Тончев,
Валентина Бианки,
натуропат

Имунната система е първата линия на защита на тялото от болести. Намирането на естествени превантивни терапии, които да я поддържат силна, е по-важно от всякога. Такива средства могат да бъдат етеричните масла

Есенциите, съдържащи се в много цветя, билки и растения, са истински „дестилати на здраве“. Те са ароматни летливи вещества, произвеждат се естествено от всяко растение и служат за поддържане на жизненоважните му процеси. Научните изследвания потвърждават ползите, които древните вече са открили, използвайки етеричните масла като парфюми, балсами, аромати и защитни средства.

Етеричните масла са съставени от терпени, сесквитерпени, алдехиди, алкохоли, кетони, естери, феноли. Молекулярната им структура позволява бърза абсорбция през кожата и лигавиците и бързо навлизане в кръвообращението. Имат забележителни терапевтични качества, а по отношение на имунната система противодействат на патогените със своите антисептични, бактериостатични, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. За разлика от антибиотиците не водят до образуване на резистентни бактериални щамове и не оказват нежелани странични въздействия. Най-важните за имунната система етерични масла са:

РИГАН: Маслото от риган е един от най-мощните антибиотици в природата. То е от полза за дихателната и имунната система, предотвратява и лекува инфекции (респираторни, бактериални инфекции на пикочните пътища, паразитни инфекции, метицилин-резистентна стафилококова инфекция), антисептично средство при бронхит и белодробна туберкулоза.

МАЩЕРКА: Етеричното масло от мащерка е полезно при много инфекциозни заболявания: настинки, хроничен бронхит, туберкулоза, инфекции на пикочните пътища, цистит, уретрит, тонзилит, фурункулоза, левкорея.

БЕРГАМОТ: Бергамотът е естествен хибрид между портокал и лимон с много кисели плодове. Етеричното масло е главно стомашно-чревен антисептик, полезен при липса на апетит, при гастроентерити, при лошо храносмилане и чревни паразитози. Особено се препоръчва при вагинален сърбеж и вагинит. Помага при стоматити, фаринго-тонзилити и бронхити.

КАНЕЛА: Произхождащо от Цейлон и Мадагаскар, етеричното масло от канела активира защитните сили в хода на сериозни инфекциозни заболявания на респираторния и стомашно-чревния тракт. Полезно е и при обикновен грип.