По време на празниците хладилниците и долапите са пълни с традиционни ястия, които често се консумират в продължение на няколко дни и омръзват, затова за разнообразие ви препоръчваме да изненадате членовете на вашето семейство и гостите с екзотично суши, традиционен специалитет в Страната на изгряващото слънце.

Има няколко вида суши, но за вас избрахме най-популярният – суши маки, ориз, навит на руло в лист нори, с пълнеж от риба и зеленчуци. За приготвянето на тези здравословни и вкусни хапки се нуждаете от: две чаши бял ориз с кръгли зърна, два моркова, авокадо, краставица, 100 г пушена сьомга, листа от водорасли, малко оризов оцет, сол и захар, както и соев сос и по желание хрян или уасаби (фотография 1).

Сварете ориза и, когато се охлади, го напръскайте с оцета, в който сте добавили щипка сол и захар. Обварете моркова и го нарежете на фини пръчици. Нарежете на ленти по дължина и пушената сьомга, краставицата и авокадото (фотографии 2, 3, 4, 5, 6).

Върху бамбукова подложка (може и по-твърда чиста домакинска кърпа) поставете лист нори, над него тънък слой ориз и пръчици риба и зеленчуци. Навийте внимателно на руло, като притискате подложката по дължина. Навлажнете леко крайната част на листа нори, върху който не сте поставили ориз, и запечатайте рулото (фотографии 6, 7, 8, 9).

С остър нож нарежете навитото на руло суши на филийки с дебелина 2 – 3 сантиметра. Сервирайте с купичка соев сос, в който да се потапят вкусните хапки. Можете да сервирате и със сос от хрян, който по вкус се доближава най-много до уасабито, традиционно предлагано със суши (фотографии 8, 9, 10, 11).

Суши е ястие, богато на протеини, въглехидрати, минерали и витамини. Съотношението на хранителните вещества е много добре балансирано, така че то е едновременно и вкусна, и много здравословна храна. Ако не харесвате сурова и пушена сьомга, можете да направите този японски специалитет и с бяла риба, риба тон, морски дарове, дори с пиле. (Консумацията на сурова риба не се препоръчва на малки деца и бременни жени.)

Суши може да се консумира като предястие и основно ястие и спада към леките, нискокалорични храни, които имат и красив външен вид. Яде се с пръчици или с пръсти. Сушито никога не се реже с нож и не се отхапва, а се поставя в устата цяло. Водораслите нори, които обвиват този кулинарен деликатес, спадат към семейството на червените водорасли и са от малкото морски растения, които се отглеждат от хората. Те съдържат два пъти повече витамин А от морковите и два пъти повече протеини от телешкия стек. Богати са на калций, желязо, витамините С, В3 и В12, който е важен за образуването на червените кръвни телца, подпомага функцията на нервната система и намалява нивата на холестерола; богати са и на вещества, които препятстват запушването на артериите, и на таурин – аминокиселината, която понижава кръвното налягане.