Устойчива и изискваща лечение
маг. фарм. Дритон Незири
Ешерихия коли е вид бактерия, която може да живее в различни видове среда. Тази бактерия се среща в почвата или водата, както и в живите организми, включително в растенията, хората и животните. В някои случаи тя е патогенна, защото може да предизвика инфекции при хората. Все пак, някои бактерии не вредят на хората, но живеят в човешкия организъм. В тези случаи бактерията си осигурява храна от човешкия организъм, без да се появяват симптоми на болест. Escherichia coli живее в червата на хората и животните и най-често използва човека като гостоприемник, но понякога може да предизвика и заболяване.
Escherichia coli е прокариот – една от най-малките групи организми, които съществуват. Теодор Ешерих, немски бактериолог, който е открил и изучавал този микроорганизъм, го е идентифицирал за първи път през 1885 година при бебе с ентерит.
Някои видове от групата Escherichia coli са патогенни, което значи, че могат да предизвикат болести, проявяващи се с диария, както и такива, извън гастроинтестиналния тракт. Тези видове Escherichia coli, които могат да предизвикат диария се предават, чрез заразена вода или храна или чрез контакт с животни и хора. Към групата Escherichia coli спадат бактерии, които се категоризират като патогени. 5-те патогена са съпътствани от диария и се отнасят до така наречения Escherichia coli с диария или Е. Coli 0157:Н7:
- Enterotoxigenic E.coli (ETEC)
- Enteropathogenic E. coli (EPEC)
- Enteroaggregative E. coli (EAEC)
- Enteroinvasive E. coli (EIEC)
- Diffusely adherent E. coli (DAEC)
Симптомите на гастроинтестиналните инфекции включват диария, коремни болки, както и треска. При някои по-сериозни случаи може да се стигне до кървава диария, дехидратация или бъбречна недостатъчност. При рисковите групи като хора с отслабена имунна система, бременни, малки деца, както и стари хора – често се наблюдава опасност от развиване на усложнения.
Повечето гастроинтестинални инфекции са причинени от заразена храна и вода. Подходящата обработка на храните както и хигиената, намаляват шансовете за развиване на гастроинтестинални инфекции.
По-големият брой инфекции, причинени от E. coli могат да се лекуват в домашни условия. Симптомите изчезват след няколко дни до една седмица. Симптомите на гастроинтестиналните инфекции се появяват най-вече от един ден до една седмица след инфектирането с E. coli. Симптомите включват:
- коремни спазми;
- диария, която се появява бързо и е много силна и може да прерасне в кървава диария;
- загуба на апетит;
- повръщане;
- умора;
- треска.
Симптомите на тежки инфекции на долните пикочни пътища с E. coli включват:
- кърваво уриниране;
- често уриниране;
- бледа кожа;
- синини (появяват се по цялото тяло, тоест образуват се по-лесно при натиск или удар);
- дехидратация.
Около 8% от тези пациенти развиват хемолитично-уремичен синдром (hemolytic uremic syndrome), състояние, при което се разрушават червените кръвни телца. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност, изискваща доживотно лечение, особено при децата и възрастните хора. Този синдром се появява най-често след 5 до 10 дни от диарията.
Причината за инфекция
Хората и животните имат тази бактерия в организма си, но някои видове могат да предизвикат инфекция.
Бактерията, която може да предизвика инфекция в човешкото тяло може да влезе по няколко начина.
- Неправилно съхранената храна, без значение дали е приготвена вкъщи или в ресторант. Най-често хранителното отравяне се появява при:
- частично или недостатъчно миене на ръце при приготвянето на храната;
- ползване на прибори или сервиране в неизмити чинии;
- консумация на майонеза, която е престояла дълго на неподходящо място (не е съхранявана в хладилник);
- консумация на храни, които не са били съхранявани на подходяща температура;
- консумация на продукти, които не са били термично обработени на подходяща температура в адекватно време;
- консумация на пресни морски храни;
- консумация на непастьоризирано мляко.
- При процеса на производство на месни продукти, които могат да бъдат заразени с бактерията.
- Контаминирана вода (заразена), като може да бъде питейна или във воден басейн.
- От един човек на друг, когато се ръкуват, а единият човек е със заразени ръце.
- Животни, хора, които работят с животни, особено с крави, кози или овце, са изложени на риск от инфекция. Хората, които работят с животни трябва да мият ръцете си редовно и правилно.
ЛЕЧЕНИЕ НА ИНФЕКЦИЯ, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ Е. COLI
В повечето случаи инфекциите с Е. Coli се лекуват в домашни условия. Трябва да пиете много течности, най-вече вода, да почивате, да внимавате за по-силно изразени симптоми и, ако се появят, веднага да се консултирате с лекар. Ако имате кървава диария или треска, трябва да се консултирате с лекар, преди да предприемете лечение.
Ако става дума за дете, задължително го заведете на лекар. Ако става дума за дехидратация, е възможно да имате нужда от хоспитализация и вливане на течности (интравенозна терапия).
При много пациенти симптомите се подобряват между 5 до 7 дни от появата на инфекция и те оздравяват напълно.
ПРЕВЕНЦИЯ НА ИНФЕКЦИЯТА С Escherichia coli
За да се намали шанса от поява на гастроинтестинални инфекции, предизвикани от Escherichia coli, трябва да обърнете внимание на безопасното приготвяне на храната. Като превенция следвайте следните съвети!
- Винаги мийте плодовете и зеленчуците преди консумация;
- Съхранявайте прясното месо далеч от другите продукти;
- Не размразявате месо във фурната;
- Винаги размразявайте месото в микровълновата печка или в хладилника;
- Винаги слагайте в хладилника приготвената храна, която е останала;
- Пийте само пастьоризирано мляко и млечни продукти;
- Не гответе, ако имате диария.