Устойчива и изискваща лечение

маг. фарм. Дритон Незири

Ешерихия коли е вид бактерия, която може да живее в различни видове среда. Тази бактерия се среща в почвата или водата, както и в живите организми, включително в растенията, хората и животните. В някои случаи тя е патогенна, защото може да предизвика инфекции при хората. Все пак, някои бактерии не вредят на хората, но живеят в човешкия организъм. В тези случаи бактерията си осигурява храна от човешкия организъм, без да се появяват симптоми на болест. Escherichia coli живее в червата на хората и животните и най-често използва човека като гостоприемник, но понякога може да предизвика и заболяване.

Escherichia coli е прокариот – една от най-малките групи организми, които съществуват. Теодор Ешерих, немски бактериолог, който е открил и изучавал този микроорганизъм, го е идентифицирал за първи път през 1885 година при бебе с ентерит.

Някои видове от групата Escherichia coli са патогенни, което значи, че могат да предизвикат болести, проявяващи се с диария, както и такива, извън гастроинтестиналния тракт. Тези видове Escherichia coli, които могат да предизвикат диария се предават, чрез заразена вода или храна или чрез контакт с животни и хора. Към групата Escherichia coli спадат бактерии, които се категоризират като патогени. 5-те патогена са съпътствани от диария и се отнасят до така наречения Escherichia coli с диария или Е. Coli 0157:Н7:

  • Enterotoxigenic E.coli (ETEC)
  • Enteropathogenic E. coli (EPEC)
  • Enteroaggregative E. coli (EAEC)
  • Enteroinvasive E. coli (EIEC)
  • Diffusely adherent E. coli (DAEC)

Симптомите на гастроинтестиналните инфекции включват диария, коремни болки, както и треска. При някои по-сериозни случаи може да се стигне до кървава диария, дехидратация или бъбречна недостатъчност. При рисковите групи като хора с отслабена имунна система, бременни, малки деца, както и стари хора – често се наблюдава опасност от развиване на усложнения.

Повечето гастроинтестинални инфекции са причинени от заразена храна и вода. Подходящата обработка на храните както и хигиената, намаляват шансовете за развиване на гастроинтестинални инфекции.

По-големият брой инфекции, причинени от E. coli могат да се лекуват в домашни условия. Симптомите изчезват след няколко дни до една седмица. Симптомите на гастроинтестиналните инфекции се появяват най-вече от един ден до една седмица след инфектирането с E. coli. Симптомите включват:

  • коремни спазми;
  • диария, която се появява бързо и е много силна и може да прерасне в кървава диария;
  • загуба на апетит;
  • повръщане;
  • умора;
  • треска.

Симптомите на тежки инфекции на долните пикочни пътища с E. coli включват:

  • кърваво уриниране;
  • често уриниране;
  • бледа кожа;
  • синини (появяват се по цялото тяло, тоест образуват се по-лесно при натиск или удар);
  • дехидратация.

Около 8% от тези пациенти развиват хемолитично-уремичен синдром (hemolytic uremic syndrome), състояние, при което се разрушават червените кръвни телца. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност, изискваща доживотно лечение, особено при децата и възрастните хора. Този синдром се появява най-често след 5 до 10 дни от диарията.

Причината за инфекция
Хората и животните имат тази бактерия в организма си, но някои видове могат да предизвикат инфекция.

Бактерията, която може да предизвика инфекция в човешкото тяло може да влезе по няколко начина.

  1. Неправилно съхранената храна, без значение дали е приготвена вкъщи или в ресторант. Най-често хранителното отравяне се появява при:
  • частично или недостатъчно миене на ръце при приготвянето на храната;
  • ползване на прибори или сервиране в неизмити чинии;
  • консумация на майонеза, която е престояла дълго на неподходящо място (не е съхранявана в хладилник);
  • консумация на храни, които не са били съхранявани на подходяща температура;
  • консумация на продукти, които не са били термично обработени на подходяща температура в адекватно време;
  • консумация на пресни морски храни;
  • консумация на непастьоризирано мляко.
  1. При процеса на производство на месни продукти, които могат да бъдат заразени с бактерията.
  2. Контаминирана вода (заразена), като може да бъде питейна или във воден басейн.
  3. От един човек на друг, когато се ръкуват, а единият човек е със заразени ръце.
  4. Животни, хора, които работят с животни, особено с крави, кози или овце, са изложени на риск от инфекция. Хората, които работят с животни трябва да мият ръцете си редовно и правилно.

ЛЕЧЕНИЕ НА ИНФЕКЦИЯ, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ Е. COLI
В повечето случаи инфекциите с Е. Coli се лекуват в домашни условия. Трябва да пиете много течности, най-вече вода, да почивате, да внимавате за по-силно изразени симптоми и, ако се появят, веднага да се консултирате с лекар. Ако имате кървава диария или треска, трябва да се консултирате с лекар, преди да предприемете лечение.

Ако става дума за дете, задължително го заведете на лекар. Ако става дума за дехидратация, е възможно да имате нужда от хоспитализация и вливане на течности (интравенозна терапия).

При много пациенти симптомите се подобряват между 5 до 7 дни от появата на инфекция и те оздравяват напълно.

ПРЕВЕНЦИЯ НА ИНФЕКЦИЯТА С Escherichia coli
За да се намали шанса от поява на гастроинтестинални инфекции, предизвикани от Escherichia coli, трябва да обърнете внимание на безопасното приготвяне на храната. Като превенция следвайте следните съвети!

  • Винаги мийте плодовете и зеленчуците преди консумация;
  • Съхранявайте прясното месо далеч от другите продукти;
  • Не размразявате месо във фурната;
  • Винаги размразявайте месото в микровълновата печка или в хладилника;
  • Винаги слагайте в хладилника приготвената храна, която е останала;
  • Пийте само пастьоризирано мляко и млечни продукти;
  • Не гответе, ако имате диария.