Циститът е инфекциозно-възпалително заболяване, което ни атакува най-често през преходните сезони – от есен към зима и от зима към пролет. Резките температурни амплитуди, повишената влажност на въздуха, липсата на достатъчно слънце и светлина, дефицитът на витамини и отслабеният имунитет са фактори, които провокират отключването или обострянето на това неприятно заболяване.

Кои са основните причини за цистита?
Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур, което се среща често при жените, без особено значение от възрастта. Причинява се от микроорганизми, които попадат в лумена на пикочния мехур, било то през уретрата, която при жената е съвсем къса, или по кръвен път след прекарани вирусни инфекции.

Каква е причината жените да страдат по-често от инфекции на пикочните пътища?
Анатомията на жената е предпоставка за развитието на инфекции при нея – по-късата уретра.

Какво провокира есенното обостряне на цистита?
Трябва да се прави разлика между острия цистит, който се е появил веднъж, излекуван е и повече не се появява. Най-честата причина наесен да се провокират подобни възпаления са вирусните инфекции, простудният елемент на фона на съществуващо носителство на бактерии от летния сезон. Хроничните инфекции, т.е. повтарящите се инфекции, обикновено са свързани с някакво нарушение в невро-мускулния апарат на пикочния мехур и е наложително да се направи преглед и изследвания от уролог – така че диагнозата хроничен цистит не съществува вече в научната литература.

Какви са симптомите на цистита?
Често симптомите са болезнено уриниране с чувство за постоянна тежест и болка ниско долу в корема, понякога може да се появи и кръв в урината.

Кои са най-ефективните средства за лечение и профилактика на цистита?
По отношение на лечението на острия цистит на първо място влизат антибиотиците от пеницилиновия ред, цефалоспорини или хинолонови препарати. Фитопрепаратите са с недоказана лечебна стойност.

Трябва ли да спазваме определен хранителен режим, ако страдаме от хроничен цистит?
Както казах, понятието „хроничен цистит“ не съществува. Съвременната урология доказа наличието на различен тип увреждания на невро-мускулния апарат, които водят до непълно изпразване на пикочния мехур, развитие на бактерии и чести инфекции. При повтарящи се инфекции на пикочния мехур е задължителен преглед при уролог, който трябва да проведе съответните изследвания и да предпише лечение на основния проблем.

Какви са усложненията от нелекувания цистит?
Аз бих задал въпроса „какво се случва от неправилното лечение на острия цистит”?Симптомите при цистит са такива, че всяка жена предприема някакво лечение, в повечето случаи самолечение или консултация с фармацевт. Най-често се използват фитопрепарати, които доказано премахват симптомите за момента, но бактериите остават в урината. Неправилно е и лечението с антибиотици без изследването на стерилна урина с антибиограма за чувствителност на бактериите към дадения антибиотик. В повечето случаи циститът като заболяване или симптом на друго заболяване се подценява и често жените страдат цял живот, без да потърсят квалифицирана урологична помощ.

Кои симптоми могат да ни подскажат, че циститът прераства в бъбречна инфекция?
За прерастването на цистита в бъбречна инфекция могат да ни подскажат следните симптоми – болки в кръста, съпроводени с втрисания и фебрилитет (повишение на телесната температура над нормалната за човека) до 38–39 градуса.

Инфекциите на уринарния тракт са едно от честите усложнения по време на бременност. На какво се дължи това и какво лечение е допустимо през този период?

Инфекциите на уринарния тракт са различни по характер през различните триместри на бременността. През първия и втория триместър те са свързани най-често с предхождащи бременността заболявания като чести инфекции на мехура от вагинални течения или невро-мускулни дисфункции на стената на мехура. През третия триместър, поради нарастването на плода, често се притискат пикочопроводите, което води до задръжка на урината в бъбреците и наслагване на инфекция.

Лечението е в зависимост от триместъра. През първия триместър предлагаме фитопрепарати – до 12-ата седмица, докато се изгради плацентарната бариера, и рядко изписваме пеницилинови препарати. През втория и третия триместър прилагаме антибиотично лечение, като в зависимост от степента на инфекцията то е през устата или венозно в здравно заведение.